Napunk

Lángokban áll Putyin büszkesége. A Krími hídon történt robbanás aligha volt véletlen

Fotó - Twitter
Fotó – Twitter

Egy ausztrál katonai szakértő szerint Putyin Krími hídjának felrobbanása Ukrajna nagy győzelme.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Szombat reggel robbanás rázta meg a Krími hidat. Egyelőre nem világos, mi történt, de a híd, amely a Krímet Oroszországgal köti össze, és kulcsfontosságú közlekedési vonal a krími lakosok és az ukrajnai orosz hadsereg számára, súlyosan megrongálódott.

A tűz a híd vasúti részén tört ki. A közúti szakasz szintén megrongálódott, amikor az úttest egy része a tengerbe omlott. Az orosz sajtó szerint az incidens reggel hat körül történt. Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság a Kommerszant szerint arról számolt be, hogy ebben az időben egy kamion felrobbant a hídon, aminek következtében egy, a Krím felé tartó tehervonat hét üzemanyagtartálya kigyulladt.

Meduza szerint a mozdony és a vonat egy része befutott a kercsi megállóba a félszigeten. Korán reggel a helyszínen nem lehetett tűzoltókat látni. Áldozatokat nem jelentettek.

A hidat lezárták, kompokat vetnének be

A krími hatóságok szerint a hidat lezárták, de a szorosban továbbra is folyik a hajóközlekedés. A híd forgalmát legalább részben kompokra terelnék át. A hatóságok bejelentették, hogy a Krím ellátottsága üzemanyaggal és élelemmel elégséges, és a hasonló helyzetekre megvannak a vészhelyzeti tervek.

A helyi média arról ír, hogy az emberek tömegesen rohantak a benzinkutakra, hogy üzemanyagot készítsenek be maguknak.

A Krími híd, amelyet Kercsi-szorosi hídnak is neveznek, 19 kilométer hosszú. Ez a leghosszabb híd, amelyet az oroszok valaha építettek, és az egyik leghosszabb Európában. 2016-ban kezdték építeni, vagyis két évvel a Krím annexiója után.

Az orosz sajtó az évszázad építményének nevezte. A közúti forgalomnak 2018-ban nyitották meg, a vasútinak egy évvel később. Nagy a szimbolikus és a gyakorlati jelentősége is.

Szergej Radcsenko történész arra emlékeztet, hogy a Krími híd az orosz katonai infrastruktúra kulcsfontosságú eleme. „A háború során a katonák, fegyverek és üzemanyag ezen keresztül érkezik Ukrajnába” – írta a Twitteren.

„Ez egy hatalmas csapás az orosz logisztikára a háborúban” – írta Tyler Rogoway is, a The Drive újságírója.

Radcsenko szerint az oroszok nélküle is boldogulnak, ám sokkal nehezebb dolguk lesz. „Az igazi jelentősége szimbolikus: Ukrajna megmutatja, mire képes, míg Putyinnak fogyóban a lehetőségei” – állítja a történész.

„Ezt a hidat Putyin egyik legnagyobb sikereként tartották számon elnöki pályafutása alatt. A haverjai cége építette (Arkagyij Rotenberg vállalata volt a kivitelező – a szerk. megj.), csillagászati összegért. Ez a híd az egész putyini rezsim jelképe” – teszi hozzá.

Nem tudni, hogyan történt

A nyugalmazott ausztrál tábornok és elemző, Mick Ryan szerint egyelőre lehetetlen megállapítani a támadás módját és a következményeinek a mértékét. „Putyin számára viszont ez egy kellemetlen csapás, a születésnapjára időzítve” – közölte a Twitteren.

Aligha véletlen, hogy a támadás az orosz elnök 70. születésnapjának másnapján történt.

Ryan szerint a hídnak olyan mértékű megrongálásához, amit a Krímről érkező képeken láthatunk, nagy mennyiségű munícióra van szükség. Ha az ukránok pontosan céloztak, néhány tehergépjármű vagy rakéta segítségével sikerülhetett volna nekik a támadás.

„Az ukrán hadsereg eddig kiválóan teljesített a műveleti tervezésben és a harctéri előretörés előtti műveletek beállításában. Ez az akció a része lehet a Krím

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Trianon legnagyobb vesztesei jelenleg nem is a határon túliak, hanem a Magyarországon élő magyarok – mondta a Napunk estjén Simon Attila. „Valahogy nem találják a helyüket, és itt nem csak a politikára gondolok, hanem például arra, hogy a statisztikák szerint kevesebben beszélnek idegen nyelveket, mint a környező országokban. Vagy éppen a bezárkózásra, az önsajnálatra. Aki áldozatnak, vesztesnek állítja be magát, az tényleg vesztes lesz” – fogalmazott a történész.

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

  • Szombat:
  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Richard Raši (Hlas)
  • Vasárnap:
  • 11:00, TA3, V politike: Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12, Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

  • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
  • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
  • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt