Napunk

Nyolc év háború Galántán – harmadik ciklusára készül a várost ellenszélben irányító polgármester, az egyik kihívóját a Szövetség támogatja

A galántai neogótikus kastély. Fotó – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook
A galántai neogótikus kastély. Fotó – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook

A mátyusföldi városban évek óta forrnak az indulatok. Peter Paška polgármester szerint a képviselő-testület ellehetetleníti a munkáját, a kritikusai és a fő kihívója, a Szövetség által támogatott Peter Kolek szerint viszont autokrata módjára vezeti a várost.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Galánta az utóbbi hetekben a város termálfürdője, a Galandia miatt került be a sajtóba. A fürdő éveken keresztül tartó felújítás, majd pedig a járvány miatti kényszerbezárás után idén nyitott meg újra, azonban pár hónapnyi működés után a város a megnövekedett energiaköltségekre hivatkozva szeptember elején újra bezárta, és csak a jövő nyári szezonra tervezi újra kinyitni.

Azonban a városi képviselő-testület egy része azt állítja, a fürdő bezárásáról ők is csak a médiából értesültek, és szerintük a bezárásnak nem annyira a megdrágult energia az oka, sokkal inkább az, hogy a fürdő a rossz gazdálkodás miatt a pár hónapnyi nyitvatartás alatt is veszteséget termelt.

Ennek a cikknek nem célja igazságot tenni a fürdő ügyében. A Galandia esete azonban jól jellemzi azt a feszültséget, ami gyakorlatilag az elmúlt két ciklusban végig fennált Peter Paška polgármester és az őt támogató képviselők, valamint a képviselő-testület között.

Cikkünkben arról olvashatnak,

  • mi a város vezetése és a képviselő-testület közötti feszültségek forrása,
  • milyen sikereket tud Peter Paška felmutatni,
  • miért lépett fel a szeptemberi kormányellenes tüntetésen,
  • mit kínál Peter Kolek Galántának,
  • miért támogatja őt a Szövetség,
  • és miért indult el a harmadik jelölt, Tibor Szalay a választáson.

A Galántai járásban él a nyugat-szlovákiai tömbmagyarság jelentős része – a lakosság nagyjából 30 százaléka magyar nemzetiségű – , és ehhez a járáshoz kötődik a Szövetség, illetve az MKP-platform két legjelentősebb politikusa is: Forró Krisztián Szövetség-elnök Nagymácsédon, Berényi József, az MKP-platform elnöke, Nagyszombat megye alelnöke és elnökjelöltje Alsószeliben él.

A magyarok aránya a járási székhelyen, Galántán is 30 százalék körüli, a város oktatási és kulturális, valamint ipari központként és közlekedési csomópontként is fontos szerepet tölt be a járásban élő magyarok életében. A Szövetség a városban saját polgármesterjelöltet nem indít, de támogatja Peter Kolek független jelöltet, a Városi Művelődési Központ vezetőjét, aki a jelenlegi polgármester, a szintén független Peter Paška kihívója. Rajtuk kívül még egy jelölt van, az ugyancsak függetlenként induló Tibor Szalay.

Zöldebb Galánta, pezsgőbb élet, kedvező együttműködés az ingatlanfejlesztőkkel

Peter Paška 2014 óta irányítja Galántát. Mint a Napunknak kifejtette, a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült kihoznia az embereket a lakásaikból a városba, és felpezsdíteni a közösségi életet. Mint mondja, korábban évente csak három komolyabb közösségi esemény volt a városban, ma már havonta egy-két nagyobb akció van, amin a galántaiak jól érezhetik magukat.

Peter Paška. Fotó – Peter Paška – Primátor mesta Galanta / Facebook

Szintén nagy sikerének tartja, hogy a polgármestersége alatt Galánta sokkal zöldebbé vált. A város együtműködik a Zelený plán nevű civil szervezettel, ami egy teljes tervet dolgozott ki Galánta zöldítésére.

A Galandia termálfürdő felújítása is nagy siker, mondja a polgármester. A fürdőt az elődei eleve nem a leggészszerűbben építették fel, az ugyanis négy kilométerre van a termálforrásoktól, így nagyon energiaigényes a megfelelő hőmérséklet biztosítása a létesítményben. A felújításnak köszönhetően az energiaköltségeket a harmadával sikerült csökkenteni, de a jelenlegi energiaárak mellett fenntarthatatlanná vált a nyitva tartása – magyarázta a polgármester a Napunknak.

További siker szerinte az ingatlanfejesztőkkel kialakított jó együttműködés. A fejlesztők nagyobb teret kaptak, hogy megvalósíthassák a terveiket, cserébe mindegyik kell hogy adjon valamit a városnak is, mondja Paška. Példának a West lakótelep új lakóházait hozza fel, ahol az ingatlanfejlesztő bölcsődét, élelmiszerüzletet is épít, és gondoskodnia kell az infrastruktúráról is.

Azokat a fejlesztéseket, amelyekre a városnak nincs költségvetési forrása, vagy amelyeket a városi képviselők elgáncsolnak, az ingatlanfejlesztőkkel együttműködve tudja a város megvalósítani, fogalmaz a polgármester.

Állandósult viták, katasztrofális költségvetés

Paška kihívója, a Városi Művelődési Központ igazgatója, Peter Kolek azért indul el a polgármesteri székért, mert – mint azt a Napunk kérdéseire megírta – Galánta lakosai ezt napi szinten javasolták neki, sőt kérték tőle. Emellett ő maga már hosszú ideje nem tud azonosulni a jelenlegi polgármester vezetési stílusával, teljesen más elképzelése van arról, hogy hogyan kellene működnie a városnak. Indulása harmadik okaként a város eladósodottságát nevezi meg.

A város és a lakosság is belefáradt a képviselő-testület és a polgármester közötti veszekedésekbe, fogalmaz Peter Kolek. A képviselő-testület üléseiről jelentős részben hiányzik a kompromisszumkészség és a megegyezésre való törekvés. Kolek elsősorban ebben kínál változást: polgármesterként biztosítaná a kulturált vitát a képviselő-testületben.

Peter Kolek. Fotó – Mgr. Peter Kolek – nezávislý kandidát na primátora mesta Galanta / Facebook

Az állandó viták és konfrontáció rossz döntésekhez vezettek, amik elsősorban a város gazdálkodásában mutatkoznak meg, írta Kolek a Napunknak. A Transparency International legutóbbi átláthatósági értékelésén Galánta a 2018-as 45. helyről a 86. helyre csúszott, emlékeztet rá a polgármesterjelölt, aki szerint a város gazdálkodásának független átvilágítására lenne szükség, és annak az eredményei alapján kellene meghatározni Galánta működésének további irányát.

Emellett Peter Kolek úgy gondolja, hogy a város finanszírozásának egy részéről közvetlenül a lakosságnak kellene döntenie, ezért megfontolandónak tartja a máshol már sikerrel alkalmazott részvételi költségvetés bevezetését. A jelölt egyébként is úgy gondolja, hogy a lakosságot aktívabban be kellene vonni a döntési folyamatokba, hogy „ne érezzék úgy, csak négyévente, a választáskor van rájuk szükség”.

Kolek a legnagyobb problémának a város eladósodottságát tartja, ami ma már a törvény által meghatározott maximális szint közelében van. További probléma szerinte a Galandia ügye, a városi utak és járdák rossz, helyenként balesetveszélyes állapota, a parkolási rend, a fenyegető energiaválság és az infláció, valamint a városvezetés kommunikációja, ami Kolek szerint nemcsak a képviselőtestülettel, hanem a lakosokkal szemben is rossz.

A jelölt azt írta a Napunknak, hogy a kétnyelvű városi lapban csak olyan cikkek jelenhetnek meg, amelyek kedvező színben tüntetik fel a jelenlegi polgármestert, miközben Kolek nem kapott lehetőséget rá, hogy a lapban polgármesterjelöltként bemutathassa a programját.

A harmadik jelölt teljes megújulást hozna

Tibor Szalay nyugdíjas vállalkozó azért indul a polgármesteri székért, mert – mint azt egy Facebook-posztban leírta és a Napunknak is elmondta –, zavarja az a jelenség, hogy a polgármesterjelöltek mögött szponzorok állnak, akik a választás után benyújtják a számlát.

Tibor Szalay. Fotó – Tibor Szalay – nezávislý kandidát na primátora mesta Galanta / Facebook

Szalay azt látja, hogy hatalmas az igyekezet a lakosság befolyásolására a másik két jelölt támogatói részéről, ezért úgy gondolja, bármelyiküket fogják megválasztani, nem lesz változás Galántán. Tibor Szalay viszont saját elmondása szerint nem akar senkinek az adósa lenni, hogy később zsarolni lehessen, így szponzorok nélkül, saját forrásokból vág neki a kampánynak. „Csak Galánta lakosainak akarok adós lenni!” – fogalmaz.

Szalay arra biztatja a lakosokat, hogy a képviselőjelöltek közül is az új jelöltekre szavazzanak, olyanokra, akiknek semmi közük nincs a város mostani vezetéséhez. Neki sincs sem politikai, sem önkormányzati múltja. Majdnem 13 éven keresztül egy Privigye melletti bányában dolgozott, utána öt év külföldi munka után itthon vállalkozott addig, amíg egészségügyi okok miatt nyugdíjba nem vonult.

Mint mondja, 30 éve jótékonykodik, amiért soha semmit nem várt. Polgármesterként is folytatná a segítségre szoruló emberek támogatását.

Nyolc év háború

A képviselő-testület egy részével Paška kezdettől fogva nem tud együttműködni, erről maga is gyakran nyilatkozik. A kritikusai szerint a vezetői stílusa autoriter, és a döntéseivel gyakran megkerüli a képviselő-testületet. „Itt felcserélődik az ok és az okozat” – mondja a Napunknak a polgármester.

Miután 2014-ben megválasztották, a képviselő-testület az első ülésen lefaragott a kompetenciáiból. „Az első választási ciklusban gyakorlatilag végig a képviselő-testülettel pereskedtem, és minden pert megnyertem” – fogalmaz. 2018-ban újra polgármesterré választották, a képviselő-testület jelentős része is lecserélődött, de még így is kisebbségben maradtak az őt támogató képviselők, úgyhogy a háború tovább folytatódott, és mint mondja, már nyolc éve tart.

„Megtanultam, hogy hogyan tudom bizonyos ügyekben a törvényi keretek között megkerülni a képviselő-testületet” – fogalmaz Paška, hozzátéve, hogy nagyjából 30 ezer eurót költött a saját pénzéből olyan eseményekre, amelyeknek a költségvetésből való finanszírozását a képviselők elutasították.

A város eladósodottságáról Paška azt mondja, hogy az a Galandia termálfürdővel függ össze, amely még 2006-ban épült, és mint utólag kiderült, olyan rossz minőségű alapanyagokból, hogy 10 év után életveszélyessé vált.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Galánta

Magyar Szövetség

Peter Kolek

Peter Paška

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak