Napunk

Komáromi polgármester-jelölti vita: Csipkerózsika-álom, nehéz hónapok és egynapos turisták (+videóval)

Fotó N - Cséfalvay Á. András
Fotó N – Cséfalvay Á. András

Öt jelöltből ketten vettek részt csütörök este a Napunk komáromi polgármesterjelölti vitaestjén – ennek ellenére közel két órán át boncolgatták a jelöltek, milyen terveik vannak a várossal, hogyan látják a jelenlegi válsághelyzet megoldását, és hogyan nézhet ki a város idegenforgalmának jövője.

Komáromban már hagyománya van a nagy, közönség előtt szervezett polgármesterjelölti vitáknak, 2014-ben és 2018-ban is sor került ilyenre. 2022-ben azonban úgy tűnik, döccent egyet ez a hagyomány – hisz bár öten pályáznak a polgármesteri címre a városban, a vitaasztalhoz mégis csak ketten ültek le csütörtök este a komáromi Révben: Keszegh Béla, a város jelenlegi polgármestere, és egyik kihívója, a városi hivatal korábbi alkalmazottja, Dobi Róbert.

Bauer Ildikó, a Szövetség jelöltje azzal utasította vissza a Napunk felkérését, hogy nem felelt meg számára az időpont, és egyébként korábban már elfogadott egy másik meghívást, emellett nem tartja szerencsésnek, hogy több vitát is szerveztek a városban. Bodoki Péter, a Hlas és a Sme rodina jelöltje és csapata úgy döntött, nem vesz részt a vitán, mert saját vitaestben gondolkodnak. Ethey Katz Tímea független jelölt pedig betegség miatt mondta le a részvételt röviddel a vita kezdete előtt.

Múlt

Dobi Róbert és Keszegh Béla azonban megjelent a Révben, és válaszoltak a kérdésekre a csaknem kétórás vitaesten. Az első blokkban a város elmúlt négy évéről beszélgettek a felek, illetve szót ejtettek arról is, miért vállalják a megmérettetést.

Dobi Róbert arról beszélt, a hivatali munkáját szolgálatként fogta fel, és úgy gondolja, megvan a kellő tudása ahhoz, hogy belevágjon egy ilyen feladatba. Szerinte épp a tudás a legfontosabb ahhoz, hogy valaki jó polgármester legyen, nem elég „jó embernek lenni”. „Ez ösztönzött arra, hogy polgármesterjelölt legyek” – mondta.

Keszegh Béla a Napunknak adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy polgármestersége első éveiben tulajdonképpen kárt mentett az előző időszakok hibái miatt. Arra a felvetésre, hogy az előző ciklusban alpolgármester volt, így tehát annak a városvezetésnek a hibáit kellett-e megoldania, melynek maga is részese volt, azt válaszolta: a város még a 2018 előtti időszakban, Anton Marek polgármestersége idején került feketelistára, így nem pályázhatott, hiába akart.

Polgármestersége idején azonban szerinte végre határozott döntések születtek, és jó tempóban tudtak dolgozni. „Nem mondom, hogy minden döntésünk jó volt. De számtalan dolgot elkezdtünk, ezeket szeretnénk folytatni. Komárom húsz évig Csipkerózsika-álmát aludta, holott fantasztikus hely” – jelentette ki.

Dobi Róbert a városi hivatalnál dolgozott abban az időben, mikor Komárom feketelistán volt – azt mondta, szerinte ez bizonyos szempontból bosszú is volt olyan emberek részéről, akik azt akarták bizonyítani, milyen hibákat követ el a városvezetés. „Neveket nem szeretnék mondani, de komáromi hátterű emberekről van szó. Nagy szerencse, hogy Komáromnak ebből sikerült kimásznia” – jegyezte meg.

Dobi Róbert. Fotó N – Cséfalvay Á. András

Dobi arról is beszélt, hogy bár a közösségi oldalakon sokszor bírálta az előző és a jelenlegi városvezetést, mégis úgy látja, sok jó dolgot is tett a mostani vezetés. „Ha győznék, ezt a jó utat szeretném folytatni” – jelentette ki. Arra a kérdésre, mit lát problémának, azt mondta: nagyon sok volt kollégája arról beszél, hogy nem működik olyan jól a városi hivatal, mint ahogy azt egyes képviselők kommunikálják. Szerinte a hivatal alkalmazottai feszülten érzik magukat a munkahelyükön.

„Nehéz időszak előtt állunk, biztosan megszorítások következnek majd. Ezért fontos, hogy ne csak a lakos, hanem az alkalmazottak is megértsék, hogy a megszorításokra azért van szükség, hogy átvészeljük a következő időszakot” – magyarázta. Szerinte a városvezetés a lakossággal sem kommunikál megfelelően, sokszor utólag próbál tájékoztatni a dolgokról. „Fontos lenne, hogy a lakosság tudja, hogy működik a város” – tette hozzá.

Dobi Róbert megjegyezte azt is: nem csak a polgármesteren múlik, hová fejlődik a város, fontos az is, kik lesznek a képviselők, és hogy a polgármester együtt tudjon velük működni. A jelölt korábban a Nec Arte Nec Marte polgári társulás egyik vezetője volt – ennek a csoportnak a vezetője egyébként Ethey Katz Tímea, aki nem tudott részt venni a vitán.

Dobi kijelentette: volt idő, mikor a csoporton belül erősen kritizálták a városvezetést. „Én ezzel felhagytam, rájöttem arra, hogy nem mindig ez a célhoz vezető út. A másik félnek ez sajnos nem sikerült, és nem látom jónak, hogy ez zajlik a kampányon belül is” – utalt jelölttársaira.

Keszegh Béla ugyanakkor nem érez feszültséget a hivatalban, azt mondja, ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Tavaly azonban szerinte azért érkezett sok panasz, mert a nagy volumenű fejlesztések miatt jóval feszítettebb volt a munkatempó, mint korábban. A kommunikációval kapcsolatban azt mondta, ez mindig lehetne jobb is, de szerinte igyekeznek javítani ezen.

Más kérdés, hogy az elmúlt években megváltozott a kommunikációs tér, a szerződések elérhetők az interneten, a közösségi médiában megy az üzengetés, „percek alatt lehet bolhából elefántot csinálni, elindul a trollok harca”.  A polgármester hozzátette azt is, igyekeztek spórolni a nem feltétlenül szükséges kommunikációs tételeken, a városnak például nincs már szóvivője vagy polgármesteri asszisztense.

Keszegh Béla. Fotó N – Cséfalvay Á. András

Szóba került az is, hogy a város továbbra sem szerepelt kifejezetten jól a Transparency International Slovensko (TIS) átltáhatósági felmérésein. Keszegh Béla élesen megkérdőjelezte a TIS felméréseinek metodikáját, elmondása szerint a szervezet sok dolgot egyszerűen pontatlanul mér.

„Érdekes, hogy akik tőlük rendelnek tanulmányokat, mindig magasabban végeznek a listán” – jegyezte meg. Keszegh szavaival Dobi Róbert is egyetértett, mondván, a Transparency gyakran ajánlotta, hol tudna segíteni a városnak, de ezért elég nagy összegeket kért.

Dobi azonban hozzátette, a városnak valóban gondjai vannak például a közösségi oldalakon való kommunikációval. „Én nem tudok kommenteket írni a város posztjai alá, le vagyok tiltva. Nem az a megoldás, hogy letiltok valakit, ha nem tetszik a véleménye. Itt van vége a demokráciának” – tette hozzá.

Jelen

A beszélgetés második blokkjában a felek a jelenlegi, emelkedő energiaárakkal, a növekvő inflációval és a megcsappanó bevételekkel kapcsolatos válsághelyzet megoldási terveiről beszéltek. Dobi Róbert szerint egyértelműen a takarékoskodás útját kell járni a városban, ám hozzátette, ezeket a lépéseket a jelenlegi városvezetés már megtette – például azzal, hogy az önkormányzati fenntartású alapiskolákat már szigetelik. Úgy véli azonban, hogy például a városháza épületénél nagyon nehéz lesz spórolni, hiszen szigetelni nem lehet az épületet.

A közvilágítás kapcsán Dobi elmondta, a város már most kénytelen egyes városrészekben lekapcsolni a lámpákat, hogy takarékoskodjon. Ezt korszerűsített, LED-es közvilágítási rendszerrel lehetne kiváltani, ám a korábbi városvezetések erre nem fordítottak figyelmet az elmúlt több mint egy évtizedben – ahogy az iskolák szigetelésére sem, mely szerinte talán a régióban már mindenhol lezajlott, csak Komáromban nem.

Dobi szerint a város úgy tehetné könnyebbé a lakosságnak az áremelkedés átvészelését, hogy nem emeli a szemétdíjat, vagy a helyi adókat. „Nagyon más lehetősége nincs a városnak” – jegyezte meg.

Keszegh Béla szerint a gázárak terén a város pozíciója viszonylag jó, mert a szerződéseket a jövő év végéig már megkötötték. A város iskolái többféle fűtési megoldást alkalmaznak, és a polgármester szerint a helyzetük viszonylag tartható. Az igazi problémát az elektromos energia ára okozza,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dobi Róbert

Keszegh Béla

Komárom

Komáromi erődrendszer

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak