Napunk

Magyarország nem győzi a fokozódó migrációs nyomást, ami Szlovákiában gerjeszt nagyobb feszültséget

Csehország szeptember 29-én vezette be a határellenőrzéseket Szlovákia irányába. Fotó - TASR
Csehország szeptember 29-én vezette be a határellenőrzéseket Szlovákia irányába. Fotó – TASR

A magyar kormány határvédelmi intézkedései nem tűnnek hatékonynak, hiába adott nekik Orbán Viktor nagy politikai súlyt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szerdán Csehország, csütörtökön pedig Ausztria is bejelentette, hogy meghosszabbítja a határellenőrzéseket Szlovákia irányába. A fokozódó migrációs nyomás miatt bevezetett ellenőrzéseket Ausztria szombatig kellett volna hogy fenntartsa, ám így október 28-ig hosszabbodott meg ez az állapot.

Magyarország és Szlovákia között egyelőre nincs szó határellenőrzésekről, bár az új migrációs útvonal épp e két országon halad át. Míg Szlovákiában a határellenőrzések miatt nagy figyelem irányult az elmúlt hetekben erre a kérdésre, Magyarországon nem észlelhető fokozott feszültség.

Habár a magyar kormány képviselői már hónapok óta emlegetik a fokozódó migrációs nyomást, és egy új, „határvadász” különítményt is létrehoztak, ennek eredményei egyelőre nem látszanak.

A Napunk annak járt utána, miért engedi át Magyarország Szlovákia felé a menekülteket és bevándorlókat nagyobb számban, mint korábban, és mi lehet a gond a magyar kormányzat által annyit dicsért határvédelmi rendszerrel.

Katonák küldését is mérlegelik

Szlovákiában már-már pánikhangulat alakult ki, amikor Csehország szeptember 26-án bejelentette, ideiglenesen határellenőrzéseket vezetnek be. Két nappal később hasonló döntés született Ausztriában is.

Hamran István szlovákiai országos rendőrfőkapitány szeptember végén arról beszélt a Denník N podcastjában, a szlovák rendőrségnek nincsenek kapacitásai a migrációs helyzet kezelésére.

Szlovákiának a Csehországgal szembeni ún. visszafogadási egyezmény értelmében át kellene vennie azokat az illegális határátlépőket, akik Szlovákia felől érkeznek Csehországba. Ez viszont azt jelentené, hogy Szlovákiában halmozódnak fel olyan számban a migránsok, amit az állam képtelen lenne kezelni. „Erre nincs kapacitásunk, egyetlen államnak sincs” – mondta erről Hamran.

Szíriai és más országokból érkezett menekültek, akik a komáromi határátkelőn át léptek be Szlovákiába, és itt fogta el őket a rendőrség. Sofőrük a dél-magyarországi Ásotthalomról szállította őket Szlovákiába. Fotó – TASR

Szerdán Hamran a Biztonsági Tanács ülése után azt mondta, a szlovák rendőrség a szerb–magyar határnál fog segíteni a magyar rendőrségnek.

Jaroslav Naď védelmi miniszter hozzátette, a magyar–szlovák határral nincs probléma, ott illegális migráció gyakorlatilag nem folyik, „mert ezt a határt tisztességesen őrizzük”. Naď ugyanakkor azt is elmondta, Roman Mikulec katonákat kért tőle kölcsön a bevándorlás ellenőrzésére – belföldön vagy külföldön vetnék be őket. A magyar–szerb határ szlovák katonákkal való őrzéséhez viszont a magyar fél beleegyezésére is szükség lenne.

Naď szerint további elemzések alapján születhet döntés a katonák bevetéséről.

Hányan jönnek és honnan?

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a magyar–szerb határnál valóban fokozódik a feszültség a migránsok miatt. Júliusban egy véres összetűzés borzolta a kedélyeket Szabadkán, ami után a magyar kormány képviselői is hangoztatták, hogy „szintet lépett az erőszak”. Erre is hivatkoztak, amikor bejelentették az ún. határvadász egységek létrehozását.

De tényleg többen akarnak átjutni Magyarországon és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába, mint korábban, és ha igen, kikről van szó?

Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn Pozsonyban a szlovák, a cseh, az osztrák és a magyar belügyminiszterek találkozója után arról beszélt, 2015 óta nem volt ilyen migrációs nyomás, mint idén. Pintér szerint 100 ezer embert állítottak és fordítottak meg, akik illegálisan lépték volna át a határt.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter, a háttérben szlovák kollégája, Roman Mikulec. Fotó – TASR

A Napunk a magyar Országos Rendőr-főkapitányságtól kikérte a pontos hivatalos számokat is. Az ORFK szerint míg 2021-ben január 1. és október 5. között 85 491 migrációval kapcsolatos intézkedés történt, 2022-ben ugyanebben az időszakban ez a szám elérte a 196 995-öt, ami jóval több mint 100 százalékos emelkedés.

Azt a rendőrség nem pontosította, ez a szám pontosan melyik útvonal adatait tartalmazza, de ha összevetjük a Frontex adataival, túlzónak tűnik a magyar adat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Illegális bevándorlás

Magyarország

Migráció

Orbán Viktor

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak