Napunk

Napunk newsfilter: Az oktatás nem lehet ellenzékben

Fotó - Tanítanék Fb-oldala
Fotó – Tanítanék Fb-oldala

1. Nincs tanár, nincs jövő. 2. Már többen kívánják Ukrajna győzelmét Szlovákiában. 3. Magyarország is megszavazta a nyolcadik szankciós csomagot.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Nincs tanár, nincs jövő

Ma reggeltől Budapesten és több városban tüntetések zajlanak. Válságban van a közoktatás Magyarországon, mondják a tanárok, a diákok és a szülők, és együtt tüntetnek. Október ötödike van, a pedagógusok világnapja, e jeles napon a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakoznak.

Az oktatás az igazán jó befektetés.Hatalmas a tanárhiány, több ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Nagyon alacsonyak a bérek, egyre növekednek a munkaterhek, a diplomások körében egyáltalán nem vonzó a tanári pálya: és egyre meghatározóbb tényező – az elégedettség és önmegvalósítás mellett – az anyagi megbecsülés, a jobb kereseti lehetőség. Különösen úgy, hogy sem otthont teremteni, sem családot alapítani nem tud egy fiatal pályakezdő tanár.

Több fronton is van javítanivaló az iskolákban, de kétségkívül e válsághelyzetben a béremelés a legsürgetőbb, mert az alacsony fizetések üldözik el a pedagógusok és a friss diplomások zömét.

Pedig az összes nemzetközi példa – Finnországtól Dél-Koreáig – azt mutatja, hogy az oktatásba fektetett pénz hosszú távon megtérül. Az a szomorú, hogy egyelőre a komoly elhatározás sem látszódik, amely szerint a kormányzat igenis prioritásként kezelné az oktatásügyet.

Polgári engedetlenség. Az országos méretű megmozdulás sok helyen polgári engedetlenséggel jár együtt. A polgári engedetlenséghez ritkán és igen csak indokolt helyzetben nyúl egy-egy csoport: jelen esetben az oktatás állapotának folyamatos erodálása és a sztrájkhoz való jog csorbítása olyan elegy, ami kilátástalansággal, elkeseredettséggel és reménytelenséggel társul. Úgy gondolta tehát az oktatásban résztvevők jelentős része, hogy ezzel az eszközzel üzen a kormányzatnak, és hívja fel a társadalom figyelmét arra, elérkezett a cselekvés ideje.

Ki nem szólt, csak bégetett, az kapott dicséretet. Attól erős, hiteles és felemelő – egyébként, persze, végtelenül szomorú – egy-egy ilyen diáktüntetés ma Magyarországon, hogy nem a megosztottságról szól, ez nem egy Fidesz kontra ellenzék meccs. Még akkor sem, ha természetesen az éppen kormányzó pártok felelőssége, hogy milyen állapotok uralkodnak, és nekik van meg az eszközük ahhoz, hogy változtassanak a helyzeten.

Viszont az oktatás kérdése, a fiatalok és az ország jövője közös ügy. Hiába próbálná valaki izzadságszagúan bizonygatni ennek az ellenkezőjét. A tudás és az iskola mindenkié.


2. Már többen kívánják Ukrajna győzelmét Szlovákiában

Ukrajna győzelmének nagyobb a támogatottsága Szlovákiában abban a háborúban, amelyet Oroszország robbantott ki Ukrajna megtámadásával – ez derül ki a Focus ügynökség szeptember végi felméréséből, amelyet a GLOBSEC szervezet számára készített.

Ukrán győzelem. Arra a kérdésre, hogy mit szeretne, hogyan végződjön az Ukrajnában folyó háború, a válaszadók 27 százaléka jelölte be azt, hogy határozottan Ukrajna győzelmével, és további 20 százalék válaszolta azt, hogy inkább Ukrajna győzelmével.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Szankciók

Tanárhiány

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak