Napunk

Napunk newsfilter: Matovič marad, Orbán pedig a kelet-ukrajnai álnépszavazások magyar kistestvérével készül harcolni a szankciók ellen

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. A cirkusz folytatódik, nem sikerült leváltani Matovičot. 2. Szlovákia segítséget kaphat az EU-tól, de ez nem Matovičon múlt. 3. Magyarország hitelbe kapja az orosz gáz egy részét, de ennek ára van.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Nem sikerült leváltani Matovičot

Igor marad. A parlament eredetileg csütörtökön szavazott volna a Matovič elleni bizalmatlansági indítványról, de a szavazás előtt deus ex machinaként rosszul lett az OĽaNO 78 éves képviselője, Ján Kerekréti, a szavazást pedig keddre halasztották.

Így azoknak, akik a szavazás előtt még ingadoztak, újabb négy napjuk lett arra, hogy megfontolják a döntést, ahogy az esetlegesen a háttérben kötendő alkukra is lettek extra napok.

Három szavazat hiányzott. 76 szavazat kellett volna a bizalmatlanság kimondásához, 73 képviselő szavazott igennel. Az eredetileg ingadozó Tarabáék – azaz Tamáš Taraba, valamint Filip és Štefan Kuffa – már előző héten kijelentették, hogy nem szavazzák meg Matovič leváltását, így is tettek: nem vettek részt a szavazáson.

A kormány új tagjai? Peter Pellegrini szerint Tarabáékkal a kormánynak újra többsége van, ők ugyanis azzal, hogy nem szavazták meg Matovič leváltását, gyakorlatilag bevallották, hogy immár a koalíció tagjai.

Hogy ezért Tarabáék tényleg kértek valamit, arra az utal, hogy nem sokkal később egy általuk benyújtott törvényjavaslat – ami lehetővé tenné a választási időszak népszavazás útján való csökkentését – 77 szavazattal ment tovább a második olvasatba. A 77-ből kettő szavazat az OĽaNO-tól jött, Anna Záborská és Marek Krajčí is megszavazták a Hlas és a Smer képviselőivel együtt Tarabáék javaslatát.

Deal vagy csak közös nevező? Záborská és Krajčí az OĽaNO mélyen vallásos, konzervatívabb szárnyához tartoznak, és bizonyára nem esik nehezükre egyetérteni – a Boris Kollár szerint „kemény keresztény” és „semmi esetre sem fasiszta” – Tarabáékkal. Hogy tényleg volt-e deal, az a második olvasat utáni szavazáson derül majd ki, ahhoz ugyanis, hogy elfogadják, 90 szavazat kell majd.

Az SaS elengedi Matovičot. Sulíkék nem próbálják meg többé elmozdítani Matovičot, és azt mondják, ezzel biztossá vált, hogy nem fognak visszatérni a koalícióba. Ehelyett elkezdenek az előrehozott választásról tárgyalni.

Abban továbbra sem lehetünk biztosak, hogy az ellenzék is tényleg akarta Matovič menesztését, hiszen ha ez megtörténik, esély nyílhatott volna egy normálisabb kormányzásra. Ehelyett marad az őrület, ami valójában csak Matovičnak és Ficónak jó.


2. Matovič SaS-nek mutatott középső ujja az EU Magyarországnak mutatott középső ujja is lehetne

Miközben Pozsonyban nem jött össze Matovič visszahívása, ő maga épp Luxemburgban tartózkodott az uniós pénzügyminiszterek találkozóján, ahonnan egy diadalittas Facebook-posztban üzent haza.

Középső ujj az SaS-nek. Ezt írta Matovič, aki a szándékolt leváltásának cáfolataként tudatta, hogy ígéretet kapott Valdis Dombrovskistól, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökétől: Szlovákia az energiaválság kezelésére megkapja azt a pénzt, amit a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban nem tudott lehívni.

Matovič a tárgyalásról szóló korábbi, tárgyilagos posztjában külön köszönetet mond „Edo Hegernek” is a személyes közbenjárásáért. Nem világos, hogy mit ért ez alatt, rosszindulatúan azt is gondolhatnánk, hogy itt Heger Financial Timesnak adott interjújáról van szó, amelyben a miniszterelnök a szlovák gazdaság küszöbön álló összeomlásáról beszélt.

Ezt a nyugati sajtó az uniónak küldött erős üzenetként értékelte, itthon azonban a valóság és az inkompetencia beismeréseként hivatkozik rá az ellenzék, a magyarországi kormánypárti sajtó pedig kapásból a „szankciók nem működnek”-mantra alátámasztására használta fel, amit Novák Katalin is megismételt pénteki pozsonyi látogatásán.

Nem zárhatjuk ki, hogy a Bizottság vette az adást, és a Heger-nyilatkozatnak volt köze ehhez az ígérethez. Amit kizárhatunk, az az, hogy Igor Matovič nélkül nem jöhetett volna létre egy ilyen egyezség.

Üdv a klubban. Ez az eredmény – ha tényleg megvalósul – sokkal inkább azzal függ össze, hogy Szlovákia példásan betartja annak a klubnak a szabályait, amelynek a tagja és amelynek az előnyeit élvezi. Az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán teljes mellszélességgel támogatja a Nyugati álláspontot, és Ukrajnának is segít többek között fegyverszállítmányokkal is. Szlovákia emellett az eurózóna tagja is, már csak presztízsokok miatt sem hagyná az EU, hogy a szlovák gazdaság összeomoljon.

Ezeknek az okoknak, nem pedig Igor Matovič zsenijének vagy személyes varázsának köszönhetően tud Szlovákia ilyen külön megállapodásokat is kialkudni.

Üdv Magyarországon. Erős a kontraszt ahhoz az országhoz képest, amelyik nemhogy nem tartja be a klub szabályait, amelynek a tagja, hanem évek óta – és most Ukrajna kapcsán is – gáncsolja a közös fellépést, miközben otthon leépíti azokat az értékeket, amelyek a klubtagság feltételei közé tartoznak, de az előnyöket továbbra is élvezné.

Magyarországgal most az a helyzet, hogy nemhogy ilyen-olyan külünalkukat nem tud kötni az uniós politikában, hanem az Európai Bizottság még mindig nem hagyta jóvá a koronavírus-járvány miatti helyreállítási tervét, vagyis még mindig nem fér hozzá ezekhez a forrásokhoz. Emellett a Magyarország a jogállamisági aggályok miatt 7,5 milliárd eurós büntetéssel néz szembe: ennyi pénzt vonna el az EU az aktuális költségvetési ciklusban neki járó támogatásokból, hacsak Orbánéknak nem sikerül meggyőzniük a Bizottságot, hogy ezeket a pénzeket nem nyelné el a magyar korrupció.

Magyarország már csak Oroszországgal tud különalkukat kötni.


3. Orbán a kelet-ukrajnai álnépszavazások magyar kistestvérével készül harcolni a szankciók ellen

Továbbra is aktuális a kérdés, hogy ha Magyarországnak ekkora szüksége van az EU-s pénzekre, és az Orbán-kormány szinte a Brüsszel elleni egykori szabadságharc inverzét bemutava hónapok óta kézzel-lábbal kapálózik, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyek után hozzáfér a helyreállítási alaphoz, illetve nem veszik el tőle a rendes támogatások egy részét, akkor miért nem változtat az Oroszországgal szembeni retorikáján is.

Ingyen gáz a csatlósnak. A válasz az lehet, ami hétfőn derült ki:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Igor Matovič

Koalíció

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.