Napunk

Nem sikerült leváltani Igor Matovičot, Tarabáék a pénzügyminiszter segítségére siettek

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

Három szavazaton múlott, hogy Igor Matovčot elmozdítsák a pénzügyminiszteri székből. Bár saját képviselői is bírálták és a Za ľudí képviselői sem vettek részt a szavazáson, az ĽSNS-ből kivált képviselők megtartották a minisztert.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Frissítve azzal, hogy Tarabáék és az OĽaNO között milyen együttműködés rajzolódik

Igor Matovč (OĽaNO) leváltásához 76 szavazatra volt szükség, a 124 jelen levő képviselő közül 73-an a miniszter menesztésére voksoltak, 45-en ellenezték, öt képviselő tartózkodott.

Nem támogatták az SaS beadványát Tomáš Taraba és társai. A három képviselő voksa kulcsfontosságú lett volna a miniszter menesztése szempontjából. Bár a plénumban voltak, a szavazóberendezésbe nem tették be a voksoláshoz szükséges kártyájukat. Taraba már múlt héten jelezte, hogy csak akkor támogatják a miniszter leváltását, ha az SaS hozzásegíti az ellenzéket az előrehozott választásokhoz.

Matovč mellé állt a Sme rodina három bizonytalan képviselője, Patrick Linhart, Ján Krošlák és Martin Borguľa is, Ľuboš Krajčír, Ľudovít Goga, Romana Tabák, Petra Krištúfková és Peter Pčolinský tartózkodtak.

Az OĽaNO kilenc és koalíciós partnere, a Za ľudí három képviselője is távol maradt a szavazástól, a pénzügyminiszter menesztése mellett voksolt az SaS – kivéve Martin Klust, aki nem volt jelen –, a Smer, a Hlas, a Republika és az ĽSNS parlamenti képviselői, ahogyan Tomáš Valášek és Miroslav Kollár független képviselők is.

A pénzügyminiszter nem vett részt a leváltására irányuló szavazáson, ma reggel Luxemburgba repült az EU pénzügyminisztereinek tanácskozására. Szokásához híven már reggeltől a közösségi média oldalán posztolt. „Eközben otthon kinevezik hivatalába a negyedik szakembert az SaS-es oktatási miniszter helyett. Ha pedig győz a maffia, akkor rövidesen egy új szuper pénzügyminisztert is” – reagált a mai nap eseményeire Matovč még reggel.

Új megállapodást akarnak

Igor Matovič a leváltását kezdeményező parlamenti vitában vulgárisan és élesen bírálta volt koalíciós partnerét, az SaS-t, ismételten támadta Zuzana Čaputová államfőt és élesen kirohant a sajtóra, szerinte ugyanis némely progresszív, sőt, fasiszta sajtó igazságtalanul támadja őt. Ezzel a kijelentésével pedig számos koalíciós képviselőnél kihúzta a gyufát.

Kilenc OĽaNO-s képviselő felszólította Igor Matovičot, hogy vegye végre tudomásul a Szlovákiát fenyegető veszély súlyosságát. Arra kérik, tegyen javaslatot egy új megállapodásra, amely helyreállítja a demokratikus képviselők stabil többségét a parlamentben. A képviselők nem akarták fokozni az agressziót a demokraták között, ezért nem vettek részt a Matovič menesztéséről szóló szavazáson.

„Most nincs itt az ideje, hogy a politikusok a személyes érdekeket és vitákat helyezzék előtérbe. Az agresszív retorikát az újságírókra sem szabad átirányítani, ahogyan azt Igor Matovčtól halljuk. Nem értünk egyet és bocsánatot kérünk különösen a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak szüleitől és hozzátartozóitól, valamint minden becsületes újságírótól, akiket joggal sértettek a megjegyzései” – írják a képviselők.

A nyilatkozatot Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová, Vladimír Zajačik írták alá.

Az SaS nem tér vissza a kormányba

Richard Sulík a voksolást követően kijelentette, tudomásul veszik, hogy Igor Matovič miniszter marad, menesztésének kérdését lezártnak tekintik, az SaS ellenzéki párt lesz és nem térnek vissza a kormányba.

„Ez volt az utolsó kísérletünk arra,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Parlament

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)