Napunk

Napunk newsfilter: Felrázhatja-e egy öt halálos áldozattal járó baleset az ittas sofőrök országát?

A pozsonyi Zochova utcai megálló a baleset másnapján. Fotó - rendőrség
A pozsonyi Zochova utcai megálló a baleset másnapján. Fotó – rendőrség

1. Ittas sofőr okozott tragédiát Pozsonyban. 2. A magyarországi diákok kiállnak a tanáraik mellett. 3. Mikulec remélhetőleg felébredt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Öt halottja van Szlovákia története legtragikusabb közlekedési balesetének

Szörnyű hírre ébredt Szlovákia hétfő reggel: a fővárosban egy tragikus baleset történt vasárnap éjszaka. Egy ittas ámokfutó elvesztette az ellenőrzését az autója fölött és egy emberekkel telezsúfolt buszmegállóba hajtott a pozsonyi Zochova utcában.

Mi történt? Az eddigi rendőrségi hírek szerint vasárnap este tíz után egy Škoda Superb a megengedett sebesség többszörösével (az esetet rögzítő videofelvétel szerint szinte lassítás nélkül) nekihajtott az emberekkel telezsúfolt Zochová utcai megállónak.

Az első hírek arról szóltak, hogy a balesetnek négy halálos áldozata van, hat személyt kórházba szállítottak, közülük három kritikus állapotban volt. Hétfő délben aztán megérkezett a szomorú hír, hogy a halálos áldozatok száma ötre nőtt, az egyik kórházi ápolt, egy 21 éves lány ugyanis belehalt sérüléseibe.

Az áldozatok között fiatal, elsőéves egyetemisták is voltak, akik biztosan nem azért érkeztek a fővárosba, hogy egy ittas alak lemészárolja őket az autójával. Az ő életük idő előtt megszakadt, mégpedig egy felelőtlen idióta miatt, aki volán mögé ült ahelyett, hogy taxit hívott volna.

1,6 ezrelék. A gázolást elkövető sofőr ittas volt: a szervezetében 1,6 ezreléknyi alkoholt mértek a rendőrök, akikkel a férfi még akkor is agresszíven viselkedett, mikor kiemelték őt az autójából.

Ľubomír Straka törvényszéki orvos szerint ez nyolc egységnyi alkoholnak felel meg egy átlagos, 90 kilós férfi esetében (8 félliteres sör, 8 feles, vagy 8×2 deci bor), ilyenkor már a reflexek jelentősen lelassulnak, a figyelem csökken. Ilyen állapotban tehát mindenkinek tudnia kellene, hogy nem szabad autóba ülni.

A Markíza szerint a sofőr a Szlovák Siketlimpiai Szövetség vezetője volt, és a szintén részeg fiával együtt ült az autóban. Ez a körülmény csak megerősítheti bennünk azt a képet, hogy valószínűleg egy önhitt potentát a gázoló, aki azt hitte, hogy megúszhatja a részeg vezetést, mivel a maga kis szemétdombján királynak számít – Szlovákia pedig sajnos az ilyen kiskirályok országa. De ezt az információt a rendőrség még nem erősítette meg, szóval ne siessünk a következtetéssel.

Ami biztos, hogy a rendőrök emberölésként kezelik az ügyet – amit még később átminősíthetnek –, vagyis a gázolóra súlyos büntetés vár, és lesz ideje elgondolkodni a döntésein.

Keselyűk. De az is biztos, hogy nincs az a büntetés, ami visszahozná az életbe az áldozatokat, és ami egy ilyen értelmetlen baleset után enyhíthetné az életben maradt hozzátartozók fájdalmát.

A tragédia természetesen a politikusok figyelmét sem kerülte el. Akikben még maradt egy kis méltóság, azok megmaradtak a részvétnyilvánításnál, de természetesen akadtak keselyűk is, akik bármilyen hírverést képesek lennének kihasználni arra, hogy a megmentő szerepében tetszelegjenek.

Közülük is kiemelkedik Igor Matovič, aki pénzügyminiszterként (!) kotnyeleskedett bele a rendőrség munkájába, szigorúbb büntetéseket és az autó azonnali lefoglalását javasolva az ittas vezetésen kapott sofőrök esetében.

Csakhogy a probléma ennél összetettebb. Persze, a szigorúbb büntetések szolgálhatnak némi elrettentő erővel, de nem állhat állandóan minden sarkon rendőr. Hamran István rendőrfőkapitány meg is jegyezte, hogy azon a szakaszon, ahol a tragédia történt, rendszeresen ellenőriznek a rendőrök, és mérik a sebességet. Ez nem segített.

Az ittas vezetés Szlovákiában inkább kulturális és mentalitásbeli probléma.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Baleset

Iskolák

Közlekedés

Migráció

Napunk newsfilter

Oktatás

Pozsony

Roman Mikulec

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Brazília csapata negyeddöntőbe jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, a hétfő esti nyolcaddöntőben 4-1-re legyőzte a dél-koreai válogatottat.

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.