Napunk

Tényleg több gyereket íratnak magyar iskolába az iskolabuszoknak köszönhetően, a szlovák kormány pedig tétlen volt

Szeptembertől tizennégy település 15 iskolájába utaztatják iskolabusszal a magyar iskolák diákjait. Fotó - a Rákóczi Szövetség archívuma
Szeptembertől tizennégy település 15 iskolájába utaztatják iskolabusszal a magyar iskolák diákjait. Fotó – a Rákóczi Szövetség archívuma

Egy hónapja működnek a Rákóczi Szövetség által üzemeltetett iskolabuszok Dél-Szlovákiában, az általunk megszólított iskolák szerint a gyerekek utaztatásának köszönhetően valóban a magyar iskolák mellett döntenek a bizonytalan szülők. Az oktatási tárca nem számol iskolabuszok üzemeltetésével.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Rákóczi Szövetség már 2022 év elején jelezte, hogy az idei, a 2022/2023-as tanévben tizenegy kilencszemélyes és öt huszonnégyszemélyes iskolabusszal segíti a magyar iskolát választó gyerekek utaztatását. A buszokat 14 település 15 iskolája kapta meg.

Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban azt mondta, az iskolabuszok bevezetésének hírére harmadával – 200-ról 266-ra – emelkedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma. A hálózat működtetésével az asszimilációt szeretnék megállítani.

Kérdésünkre, hogy milyen kritériumok alapján választották ki az iskolákat, Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség kommunikációs vezetője annyit közölt, hogy „a Rákóczi Szövetség iskolabuszainak hozzárendelését a szlovákiai magyar iskolákhoz egy megalapozott kutatás előzte meg”. Részleteket nem árult el, néhány iskola azonban szórványterületen található.

Csáki Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hónapokkal korábban a magyar sajtóirodának azt mondta, „2021 tavaszán készített a szövetség egy tanulmányt arról, mely iskolák esetében növelhető a diáklétszám iskolabuszokkal, a kormány ez alapján nyújtott támogatást a hálózat kiépítéséhez”.

Azt ugyan nem sikerült ellenőriznünk, a Gulyás Gergely által említett számok tényleg ülnek-e, azt viszont több helyi forrásunk megerősítette, hogy több olyan gyereket írattak magyar iskolába az iskolabusznak köszönhetően, akiket egyébként szlovák iskolába küldtek volna.

Cikkünkből kiderül, hogy:

  • magyarországi forrásból már korábban is több iskolának volt iskolabusza,
  • a gyerekek biztonságos utaztatása érdekében némely szülő valóban a magyar iskola mellett dönt,
  • az oktatási minisztérium máig nem értékelte ki a 2017-ben Vajka–Doborgaz–Oroszvár útvonalon indított és tesztelt iskolabusz-projektet.

Először bérelték a buszok egy részét

Augusztus végén az iskolák igazgatói, pedagógusai, illetve a települések polgármesterei átvehették az iskolabuszokat. Az eredetileg ígért autóbuszok többségét – valószínűleg az autógyártást komolyan sújtó válság miatt ‒ nem gyártották le időre. „A 16 iskolabuszból 10 szeptember folyamán egy bérleti konstrukcióban működött. 2022. szeptember 30-án cseréljük le a 10 bérelt buszt a Rákóczi Szövetség által beszerzett saját tulajdon buszokra” ‒ tudtuk meg Katona Flórától. A buszok cseréje megvalósult.

Nem először gondoskodik a szlovákiai magyar gyerekek utaztatásáról a magyar kormány. Korábban néhány iskola a Bethlen Gábor Alap támogatásával jutott iskolabuszhoz, ezek üzemeltetését viszont az önkormányzatok állták. Az idei tanévben elindított autóbuszok működtetésének költsége nem terheli sem az iskolákat, sem az önkormányzatokat.

„A Rákóczi Szövetség a magyar kormány bizalmából kapott 350 millió forint közpénzből megvásárolta Európai Unió-s közbeszerzési eljárás keretében a 16 iskolabuszt. A támogatási összeg magába foglalja a 16 iskolabusz 1 éves teljes üzemeltetését” – közölte a szövetség kommunikációért felelős munkatársa. A 350 millió forint (közel 872 ezer euró) támogatásból az autóbuszok sofőrjeinek bérét is fedezik.

Az iskolabuszok Vaján, Bodrogszerdahely, Kassa, Szepsi, Rozsnyó, Losonc, Léva, Ipolyvarbó, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyság (két iskola kapott iskolabuszt), Ipolyvisk, Nagyszarva és Hetény magyar tanítási nyelvű iskoláihoz kerültek.

Egy busz kevés volt

A Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában két iskolabusz működik és közel 50 iskolást utaztatnak Hetényre. Czibor Angelika iskolaigazgató elmondta, hogy bár iskolájuk nem központi iskola, de az elmúlt években egyre több bejáró diákjuk lett.

„Egy idő után már lépni kellett az iskolabusz érdekében, hét évvel ezelőtt a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően sikerült beszerezni egy iskolabuszt, mely a Vidéo Alapítvány tulajdonában van, és a község működteti. Az iskolabusz 23 fős, de 49 beutazó diákunk van. Nagyon nehéz azt mondani az iskolabusz vonalán lakó diákoknak, hogy nem szállhatnak fel a buszra. Tavaly egyeztetnünk kellett a szülőkkel, hogy ki tudja autóval elhozni a gyermekét, ki utazhat iskolabusszal, ezért kerestük a megoldást erre a helyzetre, így kerültünk a Rákóczi Szövetség látóterébe. Így az idei tanévtől két iskolabuszunk működik” – magyarázza Czibor Angelika azzal, hogy összesen 124 diákjuk van.

Hetényre két irányból szállítják a gyerekeket, a Dunamocs‒Dunaradvány vonalon megtelik a régi iskolabusz, az augusztusban kapott új jármű az Izsa‒Pat‒Virt‒Marcelháza vonalon közlekedik. Az iskola arra törekszik, hogy délután vonzó foglalkozásokat kínáljon a diákok számára.

Szolgáltatást kínálnak

„Nálunk működik az Ógyallai Művészeti Alapiskola kihelyezett részlege, rajzot, táncot, zeneelméletet tanulnak a diákok, és játszani különböző hangszereken, továbbá a járvány előtt helyben elérhetőek voltak különböző sportfoglalkozások is. Jelenleg foci van, de szeretnénk újraindítani valamilyen küzdősportot, illetve íjászatot” – részletezi Czibor Angelika.

A diákokat ezt követően juttatják haza az iskolabuszokkal, és ezzel leveszik a szülők válláról a különböző foglalkozásokkal kapcsolatos terheket is. Úgy véli, ennek is köszönhető, hogy egyre többen döntenek a hetényi alapiskola mellett.

Szlovák suli helyett Hetényre

Czibor Angelika szerint az új iskolabusznak köszönhetően több diákjuk van az idei tanévben. Van elsősük Patról, Izsáról pedig két olyan kicsi jár hozzájuk, akiket szlovák alapiskolába szántak a szülők. „Amikor híre ment az iskolabusznak, érdeklődtek a szülők, hogy van-e szlovák osztályunk, de jeleztük, hogy magyar iskola vagyunk. Később azzal jelentkeztek, átgondolták a dolgot, és a gyerek biztonsága nekik ér annyit, hogy hozzánk járassák a kicsit” – magyarázza az igazgató hozzátéve, a gyermek családjában vannak olyan kötődések, hogy családon belül beszélnek szlovákul.

Több bérelt autóbuszt már lecseréltek, de van még olyan iskola, ahol később cserélik le a bérelt autóbuszt. Fotó – A Rákóczi Szövetség archívuma

Tanév 20 diákkal

Iskolabuszt kapott az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola is. Fagyas Marcel polgármester elmondta, hogy korábban is volt iskolabuszuk a Vidéo Alapítványnak köszönhetően, ám ez a jármű technikailag már elavult. Tavaly év végéig működött ugyan, de már gondot jelentett a községnek a további sorsa. Az új autóbuszra vonatkozó felajánlással a Rákóczi Szövetség kereste meg a zsákfalut.

„Nagyon hálásak vagyunk ezért a felajánlásért, a nyolcszemélyes kisbusz öt településről utaztatja a gyerekeket az iskolánkba és az óvodába” – mondta Fagyas Marcel. Az önkormányzat 2017-ben nyitott óvodát az alapiskolához tartozó épületben, ennek köszönhetően minden évben van elsősük.

Szeptemberben 20 diákkal nyitották meg a tanévet az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskolában, az ovit öt kicsi látogatja. Az ipolyvarbói alapiskola helyzete több szempontból is speciális. Valószínűleg ez az egyetlen olyan teljes szervezettségű magyar alapiskola, mely ilyen alacsony létszámmal működik, viszont harminc kilométeres körzetben ez az egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskola a régióban.

Szlovák tannyelvű suli viszont már 10 kilométerre is működik. Innen nézve az iskolabusznak nagyon fontos szerepe van az iskola megmaradása érdekében.

Fagyas Marcel elmondása szerint az iskolabusznak köszönhetően egy olyan elsőst is hozzájuk írattak az idei tanévben, akinek a szülei bár a régióból származtak, az északi országrészben éltek. Visszaköltözésük után fontosnak tartják, hogy a kicsi megtanuljon magyarul, bár eddig szlovákul beszéltek vele.

„Elindult egy olyan tendencia, hogy a szlovák és a vegyes házasságból származó gyerekeket is hozzánk íratják, mert biztonságosan meg tudjuk oldani a gyerekek utaztatását.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolabusz

Iskolák

Oktatás

Rákóczi Szövetség

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak