Napunk

Burkoltan, de beszólt Orbánéknak szankcióügyben Čaputová

Novák Katalin és Zuzana Čaputová Pozsonyban. Fotó - TASR
Novák Katalin és Zuzana Čaputová Pozsonyban. Fotó – TASR

A szlovák államfő szerint nem szabadna megkérdőjelezni, hogy a szankcióknak van hatásuk Oroszországra.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Először látogatott Szlovákiába Novák Katalin magyar államfő, aki az elmúlt hónapokban Lengyelországot, Romániát, Csehországot, Szerbiát, Szlovéniát, Lettországot és a Vatikánt is felkereste, sőt Brazíliába is elutazott.

Novákot péntek délelőtt Zuzana Čaputová fogadta a pozsonyi elnöki palotában, és bár mindketten hangsúlyozták, mennyire jól szót tudtak érteni a legtöbb kérdésben, közös sajtótájékoztatójuk nem volt mentes a feszültségtől.

Novák Katalin több kérdésben is hangoztatta: fontosnak tartja, hogy legyen közös magyar–szlovák álláspont. Az egyik ilyen a Magyarország és az Európai Bizottság közötti jogállamisági vita. A magyar államfő kiemelte, hogy a szlovák felet arra kéri, támogassa ebben az ügyben Magyarországot, hiszen ez szerinte segíthet abban is, hogy megmaradjon a lakosság bizalma az Európai Unió iránt. Magyarország ellen 7,5 milliárd eurós szankciót javasol az Európai Bizottság, amiről hamarosan az Európai Unió Tanácsa fog dönteni.

A másik ügy, amelyben Novák Katalin szövetségest keresett, a szankciók ügye. A magyar államfő kijelentette, hogy Eduard Heger kormányfőt is arra fogja biztatni péntek délutáni találkozójukon, alakítsanak ki közös álláspontot.

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta a kormányinfón, itt az ideje, hogy Szlovákia is fellépjen a szankciók ellen. Ezzel Hegernek a Financial Timesban olvasható nyilatkozatára utalt, amelyben a szlovák miniszterelnök azt mondta, a szlovák gazdaságot csőd fenyegeti.

Novák: egyelőre nem váltak be a szankciók

Novák és Čaputová néhány nappal azután találkoztak, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő az Országgyűlésben azt mondta, még nem látott olyat, hogy „egy törpe vet ki szankciót egy óriásra”. A magyar kormány nemzeti konzultációt fog indítani a szankciók kérdésében, és a kormányzati kommunikációban előtérbe került, hogy a nehéz gazdasági helyzetért a „brüsszeli szankciók” okolhatóak.

Ez volt az egyik kulcstémája Novák Katalin és Zuzana Čaputová pénteki közös sajtótájékoztatójának is.

A magyar elnök elmondta, olyan szankciókat kell elfogadni, amelyek súlyos gazdasági nehézségeket jelentenek Oroszországnak, nagyobbat, mint amekkorát az európai országoknak. „Miután hét szankciós csomag elfogadásán túl van van az európai országok közössége, időszerű lenne megnézni, valójában milyen hatása volt ezeknek a szankcióknak az Európai Unió tagállamaira vonatkozóan és Oroszországra vonatkozóan.”

Egyelőre nem a várt következményeket eredményezték a szankciók, mondta Novák, amivel gyakorlatilag az Orbán-kormány álláspontját erősítette meg.

Novák Katalin és Zuzana Čaputová. Fotó – TASR

Čaputová: a szankciókat nem kellene megkérdőjelezni

Zuzana Čaputová szerint a két ország álláspontja az ukrajnai háború tekintetében ugyan megegyezik, de a szankciók ügyében a szlovák államfő burkoltan bírálta a magyar kormány álláspontját.

Teljesen legitim elemezni, milyen hatásuk van a szankcióknak az európai országokra, mondta Čaputová. „Ez természetes, hiszen védenünk kell az állampolgáraink érdekeit. Egyúttal viszont nincs összhangban a valósággal a szankciók Oroszországra tett hatásának a megkérdőjelezése” – mondta, hozzátéve, számos elemzés mutatta ki, hogy a szankciók igenis sújtják Moszkvát, még ha nem is olyan gyors a hatásuk, mint azt feltételezni lehetett.

Novák erre úgy reagált, meg kell nézni például azt, Oroszország többletbevételre tett-e szert az energiaeladásból, vagy csökkentek a bevételei, ugyanakkor Európában az energiaárak emelkedése és az energiához való hozzáférés milyen hatással van az emberekre – ha ezt megnéztük, dönteni lehet a továbbiakról.

Novák kiállt a Szövetség mellett

Novák Katalin meglehetősen szokatlan módon beszállt az október 29-i szlovákiai önkormányzati és helyhatósági választások kampányába is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Novák Katalin

Orbán Viktor

Szankciók

Szlovák–magyar kapcsolatok

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Brazília csapata negyeddöntőbe jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, a hétfő esti nyolcaddöntőben 4-1-re legyőzte a dél-koreai válogatottat.

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.