Napunk

Napunk newsfilter: Matovičot ma még nem váltották le, de már nincs számára visszaút

Igor Matovič a parlament rendkívüli ülésén. Fotó - TASR
Igor Matovič a parlament rendkívüli ülésén. Fotó – TASR

1. Matovič kétségbeesettnek tűnik, és teljesen elszabadult. 2. December elsején összeomolhat az egészségügy. 3. Putyin nem teketóriázik.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Egy elkeseredett ember csúfos hattyúdala

Egy ország várta, hogy véget ér-e a Matovič-szappanopera ma délután a parlamentben. Nem ért véget – a rendkívüli ülés végén végül nem szavaztak a képviselők arról, maradjon-e a pénzügyminiszter, vagy menjen Isten hírével.

Ján Kerekréti, az OĽaNO 78 éves képviselője ugyanis rosszul lett, és összeesett a parlamentben. Kórházba szállították, a képviselők pedig úgy döntöttek, kedden folytatják.

Matovič azonban megcsinálta a show-t a mai napra is. S ezzel komoly politikai hibát követett el. Mert míg szerdán igyekezett korlátok között mozogni – már a beszéde elején kijelentette, hogy óvatos lesz –, csütörtökön már egyáltalán nem fogta vissza magát.

A két órán át tartó one man show már nem annak az előadásnak volt a része, amelyet a rendkívüli ülés elejére terveztek az OĽaNO-val. Ez ugyanis rendben lezajlott, Heger megvédte Matovičot, Matovič szónokolt egyet, aztán közösen kivonultak az ülésteremből, ott hagyva az ellenzéket, szónokoljanak csak maguknak. Ezzel a párt egységet demonstrált, és morális fölényt igyekezett kicsikarni a plénumban.

Az azonban, hogy Matovič másnap másodszor is kiáll a pulpitusra, és több mint két órán át, szinte összefüggéstelenül (vagy inkább matoviči összefüggésekben) nagyösszefoglalót ad minden egyes apró sérelméről, valószínűleg nem volt tervben.

Matovič nem bírta ki. Míg szerdán még magához képest békülékenyen szólt Richard Sulíkhoz – persze csak miután finoman oligarchabarátnak nevezte –, csütörtökön már minden határt áthágva, dühösen szidta őt és az egész SaS-t. Személyeskedő, vulgáris és agresszív volt. Valószínűleg azt gondolta, hogy vádbeszédet mond, és a végén hőssé válik – Jana Bittó Cigánikovát a gonosz megtestesülésének nevezte, Sulík ellen pedig előhúzta, hogy találkozott Marian Kočnerrel.

Érdekes módon ez valahogy korábban nem zavarta Matovičot, ahogy arról is finoman megfeledkezett, hogy Kočnerrel ő maga is találkozott. Egy korábbi interjújában azt mondta, abban az időben fogalma sem volt arról, kicsoda Kočner – de ezt már akkor sem hitte el neki senki. Ez a beszéd pedig tökéletesen foglalta össze azt, amivé mára Matovič vált: egy ember, aki soha, de soha nem fogja beismerni, hogy hibázott.

S ez a beszéd megmutatta azt is, mennyire elkeseredetten ragaszkodik a posztjához. Hogy mennyire nem tartja tiszteletben saját koalíciós partnereit sem. Mikor már Juraj Šeliga sem bírja, hogy Matovič folyamatosan második legnagyobb nemezisét, Zuzana Čaputovát ekézi, vagy mikor saját képviselője, Kristián Čekovský is azt mondja, hogy az újságírókat talán nem illene Hitler újságíróihoz hasonlítani, sokat elárul arról, hány állkapocsnak kell összeszorulnia ahhoz, hogy valaki Matovič maradása mellett szavazzon.

Egyre kisebb az esélye annak, hogy működőképes lesz a kisebbségi kormányzás. S nemcsak azért, mert Matovič végleg elidegenítette a koalíciótól az SaS-t, hanem azért is, mert egyre többen vannak a koalíción belül is, akik kezdik elveszteni a reményt, hogy az OĽaNO elnöke képes moderálni magát. Hiszen nap mint nap ennek ellenkezőjéről tesz tanúbizonyságot.

Nem tudni, hogy kedden hogy szavaz majd a parlament. Az OĽaNO és a Za ľudí számára elvileg létkérdés Matovič megtartása, a Sme rodina pedig úgy szavaz majd, ahogy abban a pillanatban az érdekeinek legmegfelelőbbnek látja. A frakciókon kívüli képviselőkkel pedig bármi megeshet, Tomáš Tarabáék például repesve várják az ajánlatokat.

Ez azonban csak a felszín. Eduard Hegernek, az OĽaNO lelkiismeretes képviselőinek és Juraj Šeligáéknak is egy egész hétvégéjük lesz arra, hogy átgondolják, vajon érdemes-e kitartani egy olyan ember mellett, aki számára már nincs visszaút.


2. Felmondanak az orvosok, nagyon nagy a baj

Amíg a kormány, a parlament és az ország azzal van elfoglalva, hogy Matovič kétórás önsajnálkozó jeremiádjait hallgassa, addig szép csendben elkezdtek felmondani a kórházi orvosok. Nem pár tucat. Eddig csaknem kétezer az országban dolgozó ötezer kórházi orvos közül.

Fosszuk meg gyorsan ezt a dolgot egy közkeletű populista mítosztól. Az orvosok nem azért mondanak fel, mert a jelenlegi fizetésükből már nem telik a harmadik X7-es BMW-re. Hanem azért, mert az, ami jelenleg a szlovákiai egészségügyben zajlik, méltatlan, és a jövő borzalmasan sötét.

Ezek az orvosok ugyanis azok, akik még nem mentek el külföldre. Mondjuk Csehországba vagy Németországba. Pedig megtehették volna, mert kereslet bizony van rájuk – konkrétan bármilyen szakorvos kényelmesen talál munkát tőlünk nyugatabbra, sőt tárt karokkal fogadják őket. Ezek az orvosok viszont nem mentek el, maradtak, és küzdenek az elemekkel, hosszú évek óta.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak