Napunk

Egy képviselő rosszul lett, Matovičról a jövő héten szavaznak

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Igor Matovič pénzügyminiszter leváltásáról jövő kedden szavaz a parlament, a voksolást Ján Kerekréti (OĽaNO) parlamenti képviselő rosszulléte miatt halasztotta el a plénum.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Véget ért Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltása miatt összehívott parlamenti ülés, a vitában gyakorlatilag csak a miniszter szónokolt. A szavazást viszont Ján Kerekréti képviselő rosszulléte miatt elhalasztották. A 78 éves OĽaNO-s képviselő a tanácsteremben lett rosszul, mentőt hívtak hozzá. Sajtóértesülések szerint a rosszullétet követően magához tért, de az ülést elnapolták.

A parlament holnap folytatja a tanácskozást, a bizalmatlansági indítványról viszont csak jövő kedden 11 órakor szavaz a plénum.

A szavazás kimenetele egyelőre bizonytalan, hiszen legalább 76 szavazat szükséges Matovič menesztéséhez, az ellenzéknek az SaS-szel együtt csak 73 szavazata van. Tomáš Taraba és a körülötte csoportosuló képviselők már szerdán jelezték, csak akkor támogatják Igor Matovič menesztését, ha az SaS hozzásegíti az ellenzéket az előrehozott választásokhoz.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter menesztését a kormánykoalícióból három hete távozó SaS kezdeményezte. Bizalmatlansági indítványukat Peter Pellegrini (Hlas) pártjának képviselői segítettek benyújtani.

Anna Zemanová (SaS) szerda délutáni indoklása alapján Igor Matovič a köz szolgálatát játéknak fogta fel, a pénzügyminisztériumot eszközként használja saját, nem szakmai elképzelései átültetésére és bosszúhadjáratára, ellehetetlenítette a költségvetést, gyűlöletet szít a társadalomban, támadja a sajtót és veszélyt jelent a demokráciára. Az SaS frakcióvezetője szerint ez csak néhány azon okok közül, melyek miatt Matovičnak távoznia kellene a pénzügyi tárca éléről.

Matovič hosszú szónoklatai

Igor Matovič szerdán délután több mint egy órán át reagált a bizalmatlansági indítványra, majd az OĽaNO képviselőivel távozott a tanácsteremből. Ma délelőtt Matovič volt az utolsó felszólaló a leváltására összehívott ülés vitájában. Bő két órán keresztül szónokolt és egy ember bosszújának nevezte a leváltását.

Ahogyan tegnap, úgy ma délelőtt is egész felszólalásában Richard Sulík (SaS) pártelnököt és a párt képviselőit támadta, gyakorlatilag az elmúlt 11 év minden negatívumáért Sulíkot tette felelőssé.

Visszatért kettejük konfliktusának gyökereihez, Iveta Radičová kormányához és többször felrótta Richard Sulíknak az akkori demokratikus kormány megbuktatását, az azóta jogerősen elítélt Marian Kočnerrel folytatott kommunikációt, az akkori főügyészválasztás körülményeit, azt, hogy az SaS nem támogatta a nyár elején jóváhagyott inflációellenes csomagot, Sulík gazdasági miniszterként abszolvált külföldi útjait, a tárcája által benyújtott törvénymódosításokat és azt is, hogy gazdasági miniszterként szerinte kezelte megfelelően az energetikai válságot , nem tett javaslatokat a válság hatásainak enyhítésére.

Hosszan elemezte Sulík elhibázott lépéseit, és valamennyi felvetését azzal a költői kérdéssel zárta, kinek az érdekeit szolgálja Richard Sulík a kormányból való távozásával. „Az SaS valójában egy diktátor pártja” – mondta Igor Matovič, és számos alkalommal vádolta meg az SaS-t a maffiával – a Smerrel és a Hlasszal – való kollaborációval.

A pénzügyminiszter ismét sajátosan magyarázta az általa családtámogatónak nevezett inflációellenes csomag jóváhagyását, az orosz Sputnik-vakcina vitatható megvásárlását és a járványellenes intézkedéseket. Támadta Zuzana Čaputovát a járványintézkedések bírálata miatt, de azt is felrótta az államfőnek, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult az inflációellenes csomag miatt.

Mindenhol ellenség lapul

Igor Matovič tegnap és ma is élesen támadta a sajtót, szerinte némely progresszív, sőt, fasiszta sajtó igazságtalanul támadja őt, s ezekkel szembe kell szállni. „Hitlernek is voltak olyan újságírói, akiket manipulált” – mondta a pénzügyminiszter azzal, hogy az újságírók megrendelésre írnak. Matovič összefüggésbe hozta Iveta Radičová kormányának megbuktatását Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová halálával. A pénzügyminiszter ezt is Richard Sulík számlájára írta. Úgy fogalmazott, Sulík megbuktatta a demokratikus Radičová-kormányt, melynek következménye a maffiakormány és a két fiatal halála.

Jana Bittó Cigánikovát (SaS) azzal vádolta meg, hogy a szélsőséges képviselőkkel egyeztetett, aki ezt újfent visszautasította. Közben az ĽSNS színeiben mandátumot szerzett Milan Mazurek (azóta Republika) azzal állt elő, hogy az OĽaNO-s Anna Záborská köreiből még a nyár elején afelől érdeklődtek nála, támogatnák-e Matovič inflációellenes csomagját.

A pénzügyminiszter beszédére reagálva több SaS-es képviselő emlékeztette Igor Matovičot, hogy a Radičová-kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt ő is megszavazta. Többen figyelmeztettek arra is, hogy a magát korrupcióellenes pártként definiáló OĽaNO-s képviselők miatt nem adta ki a parlament Robert Ficót az igazságszolgáltatásnak, és az OĽaNO-s képviselők miatt második alkalommal sem sikerült korlátozni a 363-as paragrafus alkalmazását, melynek köszönhetően a főügyész már több bűncselekmény vizsgálatát állított le.

Marián Viskupič (SaS) szerint két órán keresztül számtalan sértést, féligazságot, hazugságot hallhattak a pénzügyminisztertől, aki ráadásul megtiltotta képviselőinek, hogy felszólaljanak a vitában. „Ez nem demokrácia, hanem autokrácia” – jelentette ki a képviselő, aki a zárszó jogán, tételesen reagált Matovič kijelentéseire.

Richard Sulík elismerte, 15 percnél tovább képtelen volt hallgatni volt koalíciós partnerét. „Tizenhárom éve ismerjük egymást, soha nem gondoltam volna, hogy Igor Matovič képes ilyen sárba és nyomorúságba esni” – zárta Sulík azzal, hogy Igor Matovič a Heger-kormány legnagyobb problémája.

Richard Sulík. Foto – TASR

Jana Bittó Cigániková arra emlékeztette a pénzügyminisztert, hogy a választásokat követően Robert Fico támogatottsága 10 százalék körül mozgott, ma pedig neki köszönhetően 15, Peter Pellegrini pártjának pedig 20 százalékos a támogatottsága.

Miroslav Kollár (Spolu) szerint akit Igor Matovič tegnapi felszólalása még nem, azt a mai biztosan meggyőzte arról, hogy le kell váltani. „Kivel akar kormányozni, hiszen már mindenkit végig sértett? Kiállok az újságírók mellett, mert bár itt vannak a tanácsteremben, nem védhetik meg magukat. Igor Matovičot az ellenük irányuló mai primitív és undorító támadásai kirekesztik a normális és tisztességes társadalomból, és diszkvalifikálják őt bármilyen közfeladat ellátásától. Igor Matovič eddig elhatárolódott Robert Ficótól, aki évekkel ezelőtt hasonló támadásokkal céltáblát csinált az újságíróból, mely Ján Kuciak meggyilkolásához vezetett. Ma Igor Matovič ugyanazt csinálja, amit Robert Fico, céltáblát, szabadon „kilőhető állatokat” csinált belőlük. Szégyellheti magát, nem tartozik a tisztességes emberek közé, sem a tisztességes társadalomba” – zárta Kollár.

Kristián Čekovský, az OĽaNO parlamenti képviselője és a médiabizottság elnöke volt az egyetlen, aki reagált Igor Matovič mai beszédére. „Határozottan elhatárolódom Igor Matovič kijelentéseitől” – írta közösségi oldalán.

„Úgy vélem, néhány kommentátor valóban átlépi a kormánnyal szembeni építő kritika határát, de erre nem válaszolhatunk azzal, hogy Hitler újságíróihoz hasonlítjuk őket. Az ilyen kijelentések elfedik mindazt a jót, amit a sajtóért tettünk, de ami a legfontosabb, aláássák az emberek hagyományos újságírásba vetett bizalmát, és még inkább megosztják a társadalmat. Ez már túlmegy minden határon” – jelentette ki Čekovský.

Igor Matovič

Parlament

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)