Napunk

Cseh Péter régi-új magyar képviselő: Gyimesivel közösen többet tudunk elérni

Fotó - FB/Cseh Péter
Fotó – FB/Cseh Péter

A magyarságot érintő ügyek felvállalásában csatlakozna Gyimesi Györgyhöz, de környezetvédelmi témákkal is szeretne foglalkozni a parlamentben Cseh Péter, aki az államtitkárrá kinevezett Andrej Stančík helyére érkezik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Napunknak adott villáminterjújában az OĽaNO régi-új magyar képviselője azt is elmondja,

  • hogy szerinte kihúzza-e a ciklus végéig a kisebbségi kormány,
  • mi történhet, ha Igor Matovičot visszahívja a parlament,
  • mit szól ahhoz, hogy Vladimíra Marcinková orbánistának nevezte, akinek nem prioritás az Európa-pártiság és az emberi jogok,
  • hogyan kellene viszonyulnia a szlovák politikának Magyarországhoz.

Mit tervez, milyen témákkal foglalkozik majd a parlamentben?

Igaz, hogy korábban már voltam képviselő, de azóta sok idő eltelt, és én egyszerű választópolgárként követtem az eseményeket. Most gyakorlatilag kívülről, polgárként érkezem újra a parlamentbe.

Jelenleg hatalmas feszültség van a koalícióban és a parlamentben is. Nagyon sok mindent szeretnék elmondani a választópolgároknak, féligazságokat helyre tenni, rávilágítani a valóságra.

Ami a konkrét parlamenti munkát illeti, elsősorban a szlovákiai magyar kisebbséget érintő ügyekkel szeretnék foglalkozni, illetve a környezetvédelmi témákkal, hiszen ezek is nagyon erősen érintenek minket. Gondolok itt a szárazságra, amit nyáron mind megtapasztaltunk, és az időjárás megváltozására.

Ezen a téren nagyon gyors cselekvésre, azonnali lépésekre van szükség, mert hamarosan mindannyian szenvedni fogunk a klímaváltozás miatt. A parlamentben is jelezni szeretném a politikai partnereknek és a társadalomnak is, hogy a jövő érdekében a sarkunkra kell állni és változtatni.

Ezek szerint a magyar témák felvállalásában csatlakozni fog Gyimesi Györgyhöz?

Nyilvánvalóan. Bízom benne, hogy Gyimesi György is csapatmunkában gondolkodik, és együtt tudunk haladni tovább ezen az úton. Közösen többet tudunk elérni.

Hogyan látja, ki fogja húzni a kisebbségi kormányzás a ciklus végéig?

Mindent megteszünk azért, hogy kihúzza. Lehet, hogy kívülről másképp néz ki, de jelenleg ennek nem látom akadályát. Visszakérdezek: ki az, aki át akarná venni a kormány munkáját ebben a nehéz időszakban? Tényleg annyira akarja az ellenzék az előrehozott választást?

Nem. Ezt egyelőre még polgárként mondom, mert még nem tettem le az eskümet: az ellenzék nem akar előrehozott választást. Annyi gond van, hogy ők abból inkább ki akarnak maradni. Amit az ellenzék csinál, az csak játék, hogy a hétköznapi emberekkel megutáltassák és negatív kontextusba helyezzék a kormányt.

Három hónapja mást se látunk, csak hogy politikai partnerek vagy volt politikai partnerek élő adásban – képletesen szólva – egymás torkát vagdossák. Ez alatt a három hónap alatt az energiakrízis kezelésével, a háború hatásaival kellett volna foglalkoznunk, hogy biztosítsuk a lakosság anyagi és energiabiztonságát.

A világ egy hatalmas krízis előtt áll, és ez az öt és félmilliós kis ország, Szlovákia nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ebben a helyzetben mindenkinek, koalíciónak, ellenzéknek, polgároknak közösen kellene fellépni, és átgondolni, hogy hogyan tovább.

Ha leváltanák Igor Matovičot a pénzügyminiszteri posztról, az milyen hatással lenne az OĽaNO-ra?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

OĽaNO

Aktuális, Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.