Napunk

Cseh Péter régi-új magyar képviselő: Gyimesivel közösen többet tudunk elérni

Fotó - FB/Cseh Péter
Fotó – FB/Cseh Péter

A magyarságot érintő ügyek felvállalásában csatlakozna Gyimesi Györgyhöz, de környezetvédelmi témákkal is szeretne foglalkozni a parlamentben Cseh Péter, aki az államtitkárrá kinevezett Andrej Stančík helyére érkezik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Napunknak adott villáminterjújában az OĽaNO régi-új magyar képviselője azt is elmondja,

  • hogy szerinte kihúzza-e a ciklus végéig a kisebbségi kormány,
  • mi történhet, ha Igor Matovičot visszahívja a parlament,
  • mit szól ahhoz, hogy Vladimíra Marcinková orbánistának nevezte, akinek nem prioritás az Európa-pártiság és az emberi jogok,
  • hogyan kellene viszonyulnia a szlovák politikának Magyarországhoz.

Mit tervez, milyen témákkal foglalkozik majd a parlamentben?

Igaz, hogy korábban már voltam képviselő, de azóta sok idő eltelt, és én egyszerű választópolgárként követtem az eseményeket. Most gyakorlatilag kívülről, polgárként érkezem újra a parlamentbe.

Jelenleg hatalmas feszültség van a koalícióban és a parlamentben is. Nagyon sok mindent szeretnék elmondani a választópolgároknak, féligazságokat helyre tenni, rávilágítani a valóságra.

Ami a konkrét parlamenti munkát illeti, elsősorban a szlovákiai magyar kisebbséget érintő ügyekkel szeretnék foglalkozni, illetve a környezetvédelmi témákkal, hiszen ezek is nagyon erősen érintenek minket. Gondolok itt a szárazságra, amit nyáron mind megtapasztaltunk, és az időjárás megváltozására.

Ezen a téren nagyon gyors cselekvésre, azonnali lépésekre van szükség, mert hamarosan mindannyian szenvedni fogunk a klímaváltozás miatt. A parlamentben is jelezni szeretném a politikai partnereknek és a társadalomnak is, hogy a jövő érdekében a sarkunkra kell állni és változtatni.

Ezek szerint a magyar témák felvállalásában csatlakozni fog Gyimesi Györgyhöz?

Nyilvánvalóan. Bízom benne, hogy Gyimesi György is csapatmunkában gondolkodik, és együtt tudunk haladni tovább ezen az úton. Közösen többet tudunk elérni.

Hogyan látja, ki fogja húzni a kisebbségi kormányzás a ciklus végéig?

Mindent megteszünk azért, hogy kihúzza. Lehet, hogy kívülről másképp néz ki, de jelenleg ennek nem látom akadályát. Visszakérdezek: ki az, aki át akarná venni a kormány munkáját ebben a nehéz időszakban? Tényleg annyira akarja az ellenzék az előrehozott választást?

Nem. Ezt egyelőre még polgárként mondom, mert még nem tettem le az eskümet: az ellenzék nem akar előrehozott választást. Annyi gond van, hogy ők abból inkább ki akarnak maradni. Amit az ellenzék csinál, az csak játék, hogy a hétköznapi emberekkel megutáltassák és negatív kontextusba helyezzék a kormányt.

Három hónapja mást se látunk, csak hogy politikai partnerek vagy volt politikai partnerek élő adásban – képletesen szólva – egymás torkát vagdossák. Ez alatt a három hónap alatt az energiakrízis kezelésével, a háború hatásaival kellett volna foglalkoznunk, hogy biztosítsuk a lakosság anyagi és energiabiztonságát.

A világ egy hatalmas krízis előtt áll, és ez az öt és félmilliós kis ország, Szlovákia nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ebben a helyzetben mindenkinek, koalíciónak, ellenzéknek, polgároknak közösen kellene fellépni, és átgondolni, hogy hogyan tovább.

Ha leváltanák Igor Matovičot a pénzügyminiszteri posztról, az milyen hatással lenne az OĽaNO-ra?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Cseh Péter

Igor Matovič

OĽaNO

Aktuális, Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak