Napunk

Napunk newsfilter: Hegernek kellett volna lerendeznie Matovičot, de lehet, hogy végül Sulík fogja

Igor Matovič és Eduard Heger. Fotó – TASR
Igor Matovič és Eduard Heger. Fotó – TASR

1. Eduard Hegerre visszahullhat, hogy a nemzetközi sajtóban riogat a szlovák gazdaság összeomlásával. 2. Megkezdődött a Matovič visszahívásáról szóló parlamenti vita. 3. Új front nyílhat az orosz–ukrán konfliktusban az Északi Áramlat-gázvezetékek elleni támadással.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Így adj muníciót az ellenségeidnek

Szerda délelőtt bejárta a nemzetközi sajtót, hogy Eduard Heger a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta: Szlovákia gazdasága a teljes összeomlás szélén áll az elszálló energiaárak miatt.

Bár Heger gyakorlatilag az uniót figyelmezteti a helyzet komolyságára és a gyors cselekvés fontosságára – a Financial Times az eddigi legélesebb figyelmeztetésként értelmezte a szavait az uniós vezetők közül –, az itthoni helyzetben ez mégiscsak másként rezonál.

Ja, hogy Heger is ezt mondja? A kormányválság immár általánossá vált. Épp egy energiaválság is folyik. Az ellenzék folyamatosan kétségbe vonja a kormány alkalmasságát a helyzet kezelésére. Az egyik legerősebb ellenzéki politikus, Robert Fico alapjaiban kérdőjelezi meg Szlovákia hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz, és vonja kétségbe az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát.

Ebben a helyzetben itthonról nézve akár annak beismeréseként is hathatnak Heger szavai, hogy a kabinetje valóban nem tud kormányozni, és még annak alátámasztására is használhatja az ellenzék, hogy az Oroszország elleni szankciók tényleg többet ártanak nekünk, mint az oroszoknak.

A helyzet persze valóban súlyos. Nem is azt várnánk a miniszterelnöktől, hogy a valóságot hajlítva győzelmi jelentéseket tartson, és kitalált ellenfelektől védje meg az országát. Sem pedig azt, hogy lényegesebben kedvezőbb képet fessen a tényszerű igazságnál.

Viszont ebben a helyzetben fontos lenne határozottságot mutatni, és nem szabadna muníciót adni az itthoni helyzet további eszkalálásához. De hát Eduard Hegernek épp az az egyik legnagyobb hiányossága, hogy nem tud határozottságot mutatni, főleg a pénzügyminiszterével szemben nem.

Pedig pont ez kellett volna ahhoz, hogy megakadályozza a koalíció felbomlását, és most az energiakrízissel szemben is egy cselekvőképes kormány tudna fellépni.

A helyzet azonban odáig fajult, hogy mivel Heger nem volt képes félreállítani Matovičot, a koalícióból kiugrott SaS próbálkozik meg vele – ahelyett, hogy a parlament fontosabb dolgokkal foglalkozna. De ugye az SaS szerint annak, hogy a kormány, illetve a parlament fontosabb dolgokkal foglalkozzon, pont az az alapfeltétele, hogy a kasszakulcs ne Igor Matovičnál legyen.


2. Visszahívások: az SaS Mativičot a pénzügyminiszteri posztról, Matovič az SaS-t a kormányba hívná vissza

A Matovič visszahívásáról szóló vita ma, szerda délután kezdődött a parlamentben, szavazás csak holnap lesz – már csak azért is, mert Matovič több mint egy órát szónokolt a saját maga védelmében.

Gyertek inkább vissza ti.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gázszállítás

Igor Matovič

Napunk newsfilter

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.