Napunk

Napunk newsfilter: Kollár megint nyert, a kisebbségi kormány meg tudomásul vette

Boris Kollár. Fotó - TASR
Boris Kollár. Fotó – TASR

1. Kollár elengedte a koalíciós társak kezét, és megtartotta a 363-at Žilinkának és aduásznak. 2. Ez már nem a finomhangolás, ez a durva favágás kora. 3. Menekülnek Putyintól a harcképes korú férfiak.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Kollár elengedte a koalíciós társak kezét, és megtartotta a 363-at Žilinkának és aduásznak

A parlament ma ismét nekifutott a büntetőeljárás 363-as paragrafusáról szóló törvénymódosításnak, de újfent visszapattant róla: nem küldte második olvasatba. A kisebbségi kormányzás egy újabb fontos csatát vesztett, nem tudta elfogadtatni a törvényhozásban a saját kormányprogramjában foglalt változtatást.

A kormányból kiugrott SaS javaslatát a 147 jelen lévő képviselőből – egy tartózkodás mellett – 72 képviselő támogatta, ellene 74-en szavaztak. A Sulíkék által benyújtott törvénymódosítást az SaS-, a Za ľudí- és az OĽaNO-frakció nagy része is támogatta, velük szavaztak Tomáš Valášek (PS), Miroslav Kollár (Spolu) és Ján Mičovský (ex-OĽaNO) képviselők. A különbség minimális, de a végeredményen és a törésvonalakon ez nem változtat.

A kormánypárti Sme rodina pedig jogállami kérdésben arra az ellenzéki oldalra került, ahol a Smer, a Hlas, az ĽSNS, a Republika és Tarabáék foglalnak helyet. Boris Kollárék az érdeküket már a múlt héten felfedték, amikor leblokkolták a parlamentet.

Túl nagy kísértés a 363. Múlt szerdán Matovičék képviselője, Igor Hus neve lett rövid időre ismert, mert nem szavazta meg és ezzel megakadályozta a 363-as paragrafus módosítását. Majd másnap, amikor meglett volna a szükséges szavazatszám a parlamentben, 74 is elég lett volna a hiányzók miatt, akkor Kollárék nem bíztak semmit a véletlenre, és határozatképtelenné tették a törvényhozást.

Kolláréknak továbbra is megfelel, hogy Maroš Žilinka főügyész komolyabb indoklás nélkül használhatja a 363-as paragrafust, és élhet vissza vele. Ezt a menekülési útvonalat Ficóék sem akarják betemetni.

E jegyzet írásakor Igor Matovič pénzügyminiszter egyelőre nem posztolt felháborodottan arról, hogy elárulták, hátba szúrták – más alkalommal, kisebb dolgokért is felemelte a virtuális véres kardot. Úgy néz ki, minden oldalon mindenki tudomásul vette, hogy ez a kormánykoalíció így fog működni.

Megmentik, aki számít. A 363 számkombináció pont olyan, mint a régi, haveroknak kiosztott rendszámtábláé: az első és a harmadik szám megegyezik. Az országúti ellenőrzés, igazoltatás során ez alapján azonnal be lehetett azonosítani, hogy olyan személy ül a kocsiban, akinek „vannak kapcsolatai”. A főügyész a 363-as paragrafust arra használja, hogy mentse azok irháját, akik egyébként, más paragrafus szerint, nehezebben találtatnának ártatlannak.

Megmaradt az eszköz a főügyész kezében, hogy segítsen azokon, akik más módon menthetetlenek.


2. „Ez már nem a finomhangolás, ez a durva favágás kora”

A címbe emelt idézet forrása Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a Szabad Európának adott interjút, és az idézet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikájára vonatkozik.

Kevés a deviza. Jaksity arról beszélt az interjúban, hogy az uniós megállapodás hiányánál komolyabb problémát jelent az, hogy nincs deviza Magyarországon: a devizatartalék mértéke háromhavi import alá csökkent, ezért is lenne fontos hozzájutni az uniós forrásokhoz.

A jegybankok mindenhol, így Magyarországon is kamatot emelnek. De az emelések ellenére is a legtöbb helyen negatív a reálkamat, pedig az infláció nagyon magas.

Ma jelentett be az MNB, hogy újabb kamatemelés jön, mégpedig a vártnál jóval nagyobb: 11,75%-ról 13%-ra emeli az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa.

Ez 125 bázispontos emelés. Utoljára 22 éve volt ilyen magas az alapkamat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alapkamat

Boris Kollár

Infláció

Napunk newsfilter

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak