Napunk

Hiába van egységpárt, Pozsony megyében biztosan gyengébb lesz a magyar képviselet

A pozsonyi megyeelnöki pozíció legesélyesebb jelöltjei: Ján Mažgút, Juraj Droba, Dušan Velič, Ivan Bošňák. Forrás: N, tasr, I. B. archívuma
A pozsonyi megyeelnöki pozíció legesélyesebb jelöltjei: Ján Mažgút, Juraj Droba, Dušan Velič, Ivan Bošňák. Forrás: N, tasr, I. B. archívuma

A Híd és az MKP legutóbb összesen négy képviselőt küldött a megyei testületbe Pozsonyban, a Szövetség viszont csak három jelöltet indít.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A szlovákiai magyar politika válsága kirívóan megmutatkozik Pozsony megyében: hiába egyesítette erejét a Híd és az MKP, Pozsonyban október után biztosan kevesebb magyar képviselő fog ülni a megyei testületben, mint az elmúlt négy évben.

Pozsony korábban viszonylag stabil bázisa volt a magyar pártoknak – olyannyira, hogy volt időszak, amikor az öt megyei alelnökből kettőt az MKP és a Híd adott. Németh Gabriella az MKP, Ožvald Erzsébet pedig a Híd részéről töltötte be az alelnöki pozíciót 2017 előtt. Utóbbi máig megyei alelnök, viszont már nem a magyar pártok színeiben, és az októberi választásokon az SaS, a PS és a Team Bratislava (Matúš Vallo főpolgármester helyi pártja) támogatásával indul a képviselői székért.

Mennyi magyar él Pozsonyban?

Pozsony megyében a legutóbbi népszámlálás szerint 20 657 magyar él, ami a lakosság kevesebb mint három százaléka (plusz 3859, akik a második helyen jelölték meg a magyart). Itt él tehát a legkevesebb magyar a déli megyék közül, viszont magában a fővárosban 11 297-en vallották magukat magyarnak (az első helyen), ami az egyes településeket tekintve a harmadik legmagasabb szám Komárom és Dunaszerdahely után.

Simon beelőzte a Szövetséget

A Szövetség idén nem indít és az eddigi hírek szerint nem is támogat megyeelnökjelöltet Pozsonyban – Juraj Droba jelenlegi megyeelnököt 2017-ben még támogatta az MKP, idén már csak az SaS, a PS és a Team Bratislava áll mögötte.

A Napunk érdeklődött a Szövetségnél, szándékoznak-e valakit támogatni a pozsonyi megyeelnöki posztra, ha pedig nem, miért döntöttek így. „A jelölttámogatásról szóló tárgyalások ebben a megyében még tartanak. Ezek eredményét a párt Pozsony Megyei Tanácsa októberi ülésén értékeli ki” – tájékoztatott a párt sajtóosztálya.

A magyar egységpártot viszont beelőzte Simon Zsolt Magyar Fóruma – Simon pár napja jelentette be, hogy pártja beáll a Za ľudí, a KDH és a Sme rodina által indított Dušan Velič mögé. „A megállapodás kitér a választások utáni együttműködésre, valamint a magyar tanítási nyelvű középiskolai intézmények színvonalának az emelésére” – közölte a Magyar Fórum elnöke.

Simon Zsolt bejelenti, hogy Veličet támogatja. Forrás – Magyar Fórum

Három jelölt, hidas nincs

Nemcsak az erősen kérdéses, lesz-e még magyar alelnöke Pozsony megyének, a képviselői helyek tekintetében sem áll jól a Szövetség.

Már 2017-ben jelentősen gyengült az MKP és a Híd jelenléte a pozsonyi megyei testületben: előbbi három, utóbbi egy saját képviselőt juttatott be legutóbb, míg korábban, 2013-ban még négy, illetve három taggal összesen hét helyet szereztek a magyar pártok.

Ebből az egykori hét, majd az utóbbi öt évben négy helyből most a legjobb esetben is csak összesen három lesz, mivel ennyi jelöltet állít a megyében a Szövetség – öt évvel ezelőtt csak az MKP hat jelölttel vágott neki a választásoknak.

A fővárosban egyetlen Szövetség-jelölt indul,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Pozsony

Szövetség

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság péntek esti mérkőzésén, a B csoport második fordulójában. (mti)

Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány minden kétséget kizáróan önkezűleg vetett véget az életének – mondta ki ma Pavel Matija, az Eperjesi Kerületi Ügyészség ügyésze. Az ügyészség megállapításai remélhetőleg legalább a családnak nyújthatnak valamiféle lezárást, mert az kétséges, hogy az eddig keselyű módjára Lučanský halálán élősködő politikusok véleménye változni fog, írja a legfrissebb Napunk newsfilterben Hegedűs Norbert.

Péntek délután az ország nagy kórházai egymás után jelentették be, hogy decembertől elhalasztják a tervezett műtéteket, és csak alapellátást fognak biztosítani. Aki fiatal és egészséges, az hajlamos lehet erre a hírre csak legyinteni, hiszen a halasztás még nem a világ vége, de aki már maga is átesett műtéten, vagy ismer valakit, akinek egy hasonló eset meghosszabbította a szenvedéseit, az képes értékelni a helyzet súlyosságát, írja Hegedűs Norbert a pénteki Napunk newsfilterben.

Az orvosok felmondása miatt a Besztercebányai Gyermekkórház is kénytelen lemondani a november 30-a után tervezett műtéteket. Jana Petríková szóvivő elmondta, hogy egyelőre csak a december első hetére tervezett beavatkozásokat mondják vissza. (tasr)