Napunk

Napunk newsfilter: Ha Matovič elbénázza a költségvetést, elszállhatnak a lakossági energiaárak, elmaradhatnak a fizetésemelések

Eduard Heger és Igor Matovič. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger és Igor Matovič. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A kisebbségi kormány nemcsak a 2023-as költségvetést, de a jövőnket is veszélyezteti. 2. Orbán Viktor a sarki kocsmában. 3. Čaputová a legmegbízhatóbb szlovák politikus, Forró Krisztiánt nem ismerik.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A kisebbségi kormány nemcsak a 2023-as költségvetést, de a jövőnket is veszélyezteti

Igor Matovič bár nem közvetlenül, de elismerte, hogy ha nem fogadják el a jövő évi költségvetést, előrehozott választások következhetnek. A pénzügyminiszter szerint a költségvetési provizórium nem működőképes.

Költségvetési provizórium akkor lépne érvénybe, ha december végéig nem fogadnák el a 2023-as büdzsét. A provizórium esetén a tavalyi költségvetést kellene alapul venni, és a kiadások nem léphetnék át havonta a költségvetés egy tizenkettedét.

A helyzetet bonyolítja a Matovič leváltását célzó indítvány, mely körül olyan helyezkedés alakult ki, hogy még a machiavellisták is megirigyelhetnék. Főbb szerepekben Fico, Fico, Fico és Matovič. De ezt most hagyjuk meg a moiráknak, maradjunk a költségvetésnél.

Matovič a hétvégén arról beszélt, hogy az SaS támogatását fogják kérni a költségvetés elfogadásához. Vagyis az ő stílusában, más Sulík-kritikák mellé fűzve így hangzik ez a kérés: „Megkeressük az SaS-t és arra fogjuk kérni, hogy ne okozzanak kárt az embereknek.”

Sulík szerint még korai arról beszélni, hogy milyen feltételekkel fogják támogatni a költségvetést.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az idei költségvetés elfogadásakor még nem számoltak az energiaválsággal – így tehát ennek hathatós kezelése lehetetlenné válna jövőre.

A gáz és a villany drágulása sok vállalat számára teszi nehezebbé a termelést, aminek az lesz a következménye, hogy egyre több cég küldi el az alkalmazottainak egy részét. A munkaügyi minisztérium előrejelzése szerint 7500 munkahelyről van szó, de ezt minden bizonnyal a valóság meghaladja majd.

A háztartások rezsijét pedig csak állami beavatkozással lehet szinten tartani. Kérdés, a provizórium erre mennyi lehetőséget ad.

Szlovákia eddig politikai kiszorítósdival volt elfoglalva, és még nincs kész egy részletes terv arról, hogy az állam miként kívánja megoldani a válságot, amit az energiaárak elszállása és az ezzel is összefüggő infláció jelent.

Persze, ilyen terv nem is létezhet, ha a kormány azt sem tudja, mire mennyi pénz áll majd jövőre a rendelkezésére. Ebből következően pedig az is kérdéses, hogy emelni tudják-e a tanárok, az orvosok, a nővérek fizetését, vagy épp a nyugdíjakat.

Lehetetlen helyzetbe kerülhet a kormány és a kormányt alkotó pártok is, ha nem sikerül megegyezni a költségvetés kérdésében. Matovič és a többiek támadják majd az ellenzéket, hogy miattuk csökkent az emberek életszínvonala. Az ellenzék nyerő helyzetben lesz, csak a kormány tehetetlenségét kell majd felmutatnia. Miközben azt fognak kérni a költségvetés támogatásáért cserébe, amit csak akarnak.

A kormány kezében marad még a szükségállapot kihirdetésének és az energiaárak állami szabályozásának a lehetősége. Amit majd később megint csak az emberek fizetnek meg.

Sufni-megoldásként pedig az, hogy menet közben növelik az idei költségvetést, amennyire lehet, hogy jövőre nagyobb mozgásterük legyen – úgy tűnik, ezt a megoldást be is vetik, ma másfél milliárd eurós költségvetésnövelést jelentettek be. Döntésüket a magasabb beszedett adóval indokolják, a pénz a magas inflációt enyhítő intézkedésként a nyugdíjasoknak megy.

Nem csoda, hogy olyan nagy hangsúlyt kap most ez a probléma, bár az továbbra is kérdés marad, hogy Matovičnak sikerül-e túllépni a személyeskedésen, Sulíknak az egóján, Ficónak a haszon- és választólesésen, vagyis az egész csapatnak a saját árnyékán.


2. Orbán Viktor a sarki kocsmában

Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel a magyar parlament őszi ülésszakának nyitányán, hogy összefoglalja a legutóbbi ülésszak óta hozott intézkedéseket. Végül ehelyett putyinista propagandát hallhattunk, s nem is mesteri stílusban.

Vannak sarokpontok, amik minden ilyen propagandista szövegben benne vannak, ezen nem sikerült túllendülni, kicsit olyan volt, mintha a sarki kocsmában hallgattuk volna egy kevéssé tájékozott vendég eszmefuttatását.

A Nyugat a háború pártján áll, Európa lábon lőtte magát, Brüsszel tehet a magas inflációról… végtelenül hamis és unalmas.

Azon mondjuk a pultos is elgondolkodott volna, hogy mit jelent az, hogy “egy törpe vet ki szankciót egy óriásra”. Mintha a kocsmán kívüli valóságban Oroszország egyre távolabb kerülne álmától, hogy óriási nagy medveként óvja a világot a náciktól, s úgy tűnik, hogy az EU sem látható törpének, maximum egyes tagországai akkor, ha kiválnak belőle.

Azt meg minden pultos tudja, hogy nem szabad a saját kocsmájának rossz hírét kelteni, mert nem fizetődik ki.

Ha ez így meg tovább, Európa belegebed, folytatta tovább Orbán. Ez sokadikra olyannak tűnik, mintha egy new age-gurut hallanánk, aki azt hirdeti, hogyha sokszor elmondunk valamit, akkor az valóra válik. Nyilván meg kell fizetni a szankciókat, ezt az EU vezetői kora tavasz óta hangoztatják, de gebedés nyomai egyelőre nem láthatók.

Ebben a szűkös helyzetben nyilván senki sem akar plusz kiadásokat, csak Magyarország kormánya, Orbán ezért a nemzeti konzultációt is megpróbálta megideologizálni. Egyszerű, Brüsszel képtelen demokratikusan viselkedni, mert nem a nép dönt, és az elit mindig a nép ellen cselekszik.

S itt a pultos tölt magának is egy felest, hogy hát akkor ebben Magyarország miért is más?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Koalíció

Költségvetés

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak