Napunk

Életveszélyes és óriási a forgalom a Bátka–Füge útzár miatti elkerülőúton

A kivitelező állítja, november végén megszüntetik a teljes útzárat a Bátka–Füge szakaszon. Fotó - Schnelczer Zoltán
A kivitelező állítja, november végén megszüntetik a teljes útzárat a Bátka–Füge szakaszon. Fotó – Schnelczer Zoltán

Gyorsan elhasználódó másod- és harmadrendű utak, megnövekedett menetidő, háromszáz eurós útiköltség, a sebességkorlátozást ignoráló teherautó- és személygépkocsi-forgalom – ezzel kell szembesülniük a Rimaszombati járás azon lakosainak, akiket közvetlenül érint a 16-os főútvonal egy részének felújítása.

Egy hónapja zárták le a rimaszombati járásbeli Bátka (Bátka) és Füge (Figa) községek között az E571-es főutat, mely Rimaszombatot Tornaljával köti össze. A szakaszon átfogó felújítási munkálatokat végeztet a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC).

Kétéves előkészületi munkálatokat követően márciusban kezdték el az érintett szakasz felújítását azzal, hogy szakaszosan, egy sávban zárják majd le az utat.

Cikkünkből kiderül:

  • mennyivel csökkent a Bátkán áthaladó forgalom az elterelés óta,
  • miért nem jelölnek ki gyalogos-átkelőhelyeket azokon a településeken, ahol nincs járda,
  • az ütemterv szerint halad-e az útépítés, és mikorra készülhet el a Bátka–Füge közötti 4 kilométeres szakasz teljes felújítása.

Áprilisban viszont már a forgalom elterelésében gondolkodtak, mert sokkal rosszabb állapotban volt az út, mint azt korábban feltételezték. A régi aszfalt eltávolításakor azzal is szembesültek, hogy az érintett négy kilométeres szakaszon nincs alapja az útnak. A teljes burkolat eltávolítását követően új alapot kell építeni. Kiderült az is, hogy a rakottyási (Rakytník) letérő hídját sem újíthatják fel azzal a technológiával, mellyel eredetileg szerették volna.

Ottjártunkkor a 16-os főút szélesítésén dolgoztak. Fotó – Schnelczer Zoltán

Emiatt gyakorlatilag a teljes tervdokumentációt és a költségvetést is módosítani kellett. A 3,5 millió eurós beruházás során kiszélesítik a 16-os főút érintett vonalán az utat, felújítják a hidakat és a vízelnyelőket, új alapot építenek a főútnak és biztonsági elemekkel látják el az új aszfaltburkolatot.

Várhatóan november végéig lesz teljes útzár a Rimaszombat és Tornalja közötti szakaszon. A Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) még nyáron közölte, hogy a munkálatok egy részét csak teljes útzár mellett tudják elvégezni.

Hónapokon át tartó egyeztetést követően a kerülőutat Bátka, Radnót, Rimaszécs, Csíz, Abafalva – itt csatlakozik a 67-es nemzetközi útra – és Szentkirály községeken át terelték el, részben másod- és harmadrendű utakra. Az érintett községek hetekig ellenezték a kijelölt útvonalat.

Forgalomlassítók kihelyezését és gyalogos-átkelőhelyek kijelölését kérték, mivel némely településeken nincs járda, ezért óvodába, iskolába és bevásárolni is a gépjárművek mellett haladva tudnak csak eljutni a gyerekek és a felnőttek. Több polgármester a másod- és harmadrendű útjaik aszfaltburkolatát is félti, e megyei utak egy részét a közelmúltban újították fel. Az SSC viszont azzal érvel, hogy nincs másik útvonal, melyre a forgalmat elterelhetnék.

Rencsok János, Rakottyás község polgármestere szerint a helyiek nem zúgolódnak különösebben az útlezárás miatt. „Rimaszombatba kilométerben ugyanolyan távolságot kell megtenni Uzapanyiton (Uzovská Panica) és Baktin (Bakta) keresztül, mint Bátkán, vagyis a megszokott vonalon. Bátkába most csak 4 kilométer plusszal tudunk eljutni, az iskolabusz is kerülővel közlekedik, a bevállalósabbak viszont földutakon is közlekednek” – mondja Rencsok János.

A kivitelező szerint eddig tartani tudják az ütemtervet. Fotó – Schnelczer Zoltán

Csökkent a forgalom

Hencz Péter, Bátka polgármestere elmondta, hogy az elterelés óta jelentősen csökkent a községen áthaladó forgalom. „A lezárást követő héten forgalomszámlálást végeztük, 1400 teherautót és 2900 személyautót számoltunk meg. A napokban szeretnénk megismételni a számlálást, hogy legyen összehasonlítási alapunk, a lezárás előtt viszont Bátkán naponta 7500–8000 között mozgott az áthaladó gépkocsik száma” – mondta a polgármester azzal, hogy valószínűleg eloszlik a forgalom.

A Tornaljára tartó személyautók és kamionok egy része a Rimaszombat–Jánosi–Rimaszécs közötti szakaszon, míg a nagyobb távon közlekedők magyarországi vonalon autózhatnak.

Felújítják a járdákat

A forgalom elterelése miatt a közlekedésrendészet eddig nem engedélyezte a település járdájának a felújítását, melyre még tavaly nyertek 94 ezer eurót egy pályázatnak köszönhetően. Jelentős csúszással ugyan, de a héten elkezdik a munkát egy olyan szakaszon, amelyre a forgalmat átterelték.

„Jóváhagytak egy másik projektet is, most a közbeszerzési eljárást ellenőrzik, de ennek megvalósítását valószínűleg már csak jövőre kezdjük el”- mondta Hencz Péter. Hozzátette, a felújítás kivitelezője ígéretet tett arra, hogy amint a forgalmat visszaterelik a főútra, a településen át vezető utat az eredeti állapotába állítják vissza. Kérdés viszont, hogy mit fognak kezdeni a Bátka és Balogújfalu közötti szakasszal, mely már az elterelés előtt is rendkívül rossz állapotban volt.

Mi is azt tapasztaltuk, hogy a sofőrök nem tartják be a sebességkorlátozást. Fotó – Schnelczer Zoltán

Nem tartják be a korlátozást

A községek között 60 km/órára, a településeken 30 km/órára csökkentették a maximálisan megengedett sebességet. Viszont az érintett községekben általában arra panaszkodnak, hogy az autósok nem tartják be a korlátozást.

„Felszereltünk egy sebességmérőt és kihelyeztünk egy rendőrmakettet, ígéretet kaptunk arra is, hogy rendszeresen mérni fogják a sebességet az érintett szakaszokon, de a lakosok nem látnak rendőrt a kijelölt kerülőúton. A rendőrség azt állítja, mozgó autóból mérik a sebességet, de véleményem szerint kevesebb gyorshajtó lenne, ha a rendőrök statikusan mérnék a sebességet” – véli a polgármester.

Az eddigi tapasztalatok szerint vasárnap, hétfőn és pénteken érezhetően nagyobb a forgalom az elkerülőúton. Fotó – Schnelczer Zoltán

Nincs járda, se átkelőhely

Bari Aladár, Radnót (Radnovce) polgármestere is arra panaszkodik, hogy szinte egyetlen teherautó sem tartja be a sebességkorlátozást a községben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Közlekedés

Rimaszombat

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak