Napunk

A régió, ahol működik a Szövetség: a Galántai járásban nincs vita Berényi körül, de az visszaüthet, hogy több faluban nincs kihívója a Szövetség jelöltjének

Zupko Tamás, Agócs Gergely és Horváth Zoltán. Fotók – ZT/FB, AG/FB, HZ archívuma
Zupko Tamás, Agócs Gergely és Horváth Zoltán. Fotók – ZT/FB, AG/FB, HZ archívuma

A Galántai járás egységesen támogatja Berényi Józsefet, a személye körüli vitához pedig nem is nagyon araknak hozzászólni az egyes platformok polgármesterei. Az önkormányzati választást bizakodva várják, a megyei választás viszont gondot okozhat a Szövetség jelöltjeinek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szövetségnek már a létrejötte is hosszú és fordulatos volt, és azóta is gyakoriak a belső viták az egységpárton belül. A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott ügy az MKP-platform erős emberének, Berényi Józsefnek a jelölése volt Nagyszombat megye elnöki címére.

Az Összefogás és a Híd platformjának vezetősége nem tartja legitim jelöltnek Berényit, és szerintük Forró Krisztián a belső szabályok felrúgásával tette meg a jelenlegi megyei alelnököt a Szövetség megyeelnök-jelöltjévé.

Berényi szerint viszont a másik két platform a kerületi tanács összetételének manipulálásával akadályozta meg, hogy szabályosan lehessen őt jelölni.

Mindeközben a Szövetséget rendszeresen a parlamenti bejutási küszöb alá mérik a közvélemény-kutatások, és azt a párt vezető politikusai is elismerik, hogy ezek a konfliktusok nem segítenek elhitetni az emberekkel, hogy a Szövetség egy potens és működőképes párt.

Berényi József a Napunknak adott interjújában is elmondta, és máshol többször is hivatkozott rá, hogy a Galántai járásban mindhárom platform egyöntetű támogatását élvezi.

Úgy tűnik hát, hogy lényeges különbség van a pártvezetés felső szintje, és a Galántai járásban a helyi szint között.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan néz ki ez a huzavona a galántai járásbeli polgármesterek szemszögéből. Ehhez megkerestünk mindhárom platformból egy-egy járásbeli polgármestert. Agócs Gergely királyrévi, Horváth Zoltán tallósi és Zupko Tamás vezekényi polgármesterrel – akik mindhárman megyei képviselőjelöltek is – a Berényi-vitán kívül arról is beszélgettünk, hogy milyen esélyekkel indul neki a Szövetség a Galántai járásban az önkormányzati, illetve a Nagyszombat megyei választásoknak.

Luxus lenne torzsalkodni

A galántai járásban a polgármestereknek jó kapcsolatuk van Berényi Józseffel és a megye vezetésével is, mondja Agócs Gergely, Királyrév polgármestere. Agócs az Összefogás-platform jelöltje, a polgármesterség mellett megyei képviselő is. Mint fogalmaz, a Nagyszombat megyei Szövetség-frakción belül is zavartalan az együttműködés.

Arra a kérdésünkre, hogy nincs-e valamiféle feszültség az Összefogás-platform vezetése és a helyi szint között, Agócs Gergely azt mondja, a helyi és a regionális politikában nagyon nagy luxus lenne politikai csatározásokat folytatni, főleg, ha személyes konfliktusokról van szó. Az ilyen „politikai torzsalkodásokat” semmi esetre sem fogják az ott élő emberek érdekei és problémái elé helyezni, fogalmaz a királyrévi polgármester.

A Galántai járásban az egyes platformok tagjai között sincs konfliktus Berényi József miatt, ők gyakorlatilag egyhangúan támogatták Berényi jelöltségét a megyeelnöki posztra, emlékeztet rá Agócs.

„Mi ezzel a Galántai járásban nem foglalkozunk, az emberekért akarunk dolgozni” – ezt már Horváth Zoltán, Tallós polgármestere mondja a Napunknak, amikor a Berényi körüli vitáról kérdezzük. Mint mondja, nem a konfliktusokkal vannak elfoglalva, hanem vészhelyzetekre keresnek megoldásokat.

Horváth Zoltán 2020-ban lett a Híd Galántai járási elnöke, és már akkor is a járási polgármesterek együttműködését szorgalmazta, Tallóst pedig már 2006 óta vezeti.

Nála is rákérdeztünk, nincs-e feszültség a Híd-platformon belül a vezetés és a galántai járásbeli szervezet között. A tallósi polgármester azt mondja, ő csak dolgozni jött a Szövetségbe, semmilyen konfliktusnak nem akar sem a része, sem a kezdeményezője lenni, vagy bármilyen más szerepet játszani benne. A Napunknak is inkább a megoldandó helyi problémákról beszélne.

Szövetségként működünk

A Berényi József körüli konfliktus egyáltalán nem volt téma a Szövetség galántai járásbeli szervezetében, mondja a Napunknak Zupko Tamás, Vezekény polgármestere, aki az MKP-platform tagja, és képviselőjelöltként indul a megyei választásokon is. A járási konferencián 51 küldött volt jelen, akik lefedték mindhárom platformot. Közülük 50-en Berényi József jelöltségére szavaztak, egyértelmű volt az összhang, fogalmaz Zupko.

Amikor viszont a kerületi tanács jóváhagyására került volna sor, a másik két platform

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Galántai járás

Magyar Szövetség

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak