Napunk

Merre indulhat egy fiatal zenész az X-Faktor után? Orosz Dani és a C.O.O.L zenekar

Orosz Dani. Fotó - Orosz Dani archívuma
Orosz Dani. Fotó – Orosz Dani archívuma

Zenélni, énekelni, gitározni tanul a rimaszombati C.O.O.L zenekar énekes-gitárosa, a nyári koncertek után a szakmai fejlődésére koncentrál Orosz Dani. Egy magyarországi művészeti szakgimnázium növendéke, saját zenén, szövegen, új dalokon dolgozik.

Orosz Dánielt, Danit gyermekkorában fertőzte meg a ritmus, a dallam, a taktus, a zene. Ötéves volt, amikor az első gitárórákra elvitték a szülei. Azóta több meghallgatáson és tehetségkutató műsorban is megfordult. Nem volt kérdés, hogy a továbbtanulásnál is a zene kapja a főszerepet.

Orosz Dani és Kovács Bence nyolc éve barátok, a gitár hozta közel őket egymáshoz. Mindketten Pako Marika Csillagvirág verséneklő együttesének tagjai voltak, gyakran szerepeltek különböző rendezvényeken.

A figyelem középpontjába akkor kerültek igazán, amikor beválogatták őket az X-Faktorba. A C.O.O.L. zenekar akkor tizenéves tagjai sikerrel vették a rimaszombati válogatást és a további köröket is. Bár az első élő műsorból kiestek, a zenekar számára nemcsak ismertséget hozott a tv-s szereplés, hanem számos fellépést és még annál is több tapasztalatot.

Kovács Bence és Orosz Dani az X-Faktor élő műsorában. Fotó – Orosz Dani archívuma

Olyan hírnevet hozott a műsor, hogy a régió számos fesztiváljára kaptak meghívást, ezeken az alkalmakon már nemcsak ketten álltak a színpadon, hanem négyen játszottak élőben.

A lendületet némileg a koronavírus-járvány, illetve az is megtörte, hogy mindketten a továbbtanulásra fókuszálnak. Míg Kovács Bence Nyitrán folytatja egyetemi tanulmányait, addig Orosz Dani Magyarországon tanul tovább. A távolság miatt kevés időt tudnak együtt tölteni. A felkérésekre viszont nem mondtak nemet idén nyáron sem, három koncertjük volt.

Nehezíti a dolgukat az is, hogy kevés a valóban jó zenész Rimaszombat környékén. Vannak persze sokan, akik zeneiskolába járnak, játszanak hangszeren, de kevesen vannak, akik a bálos és lagzis zenén kívül többet szeretnének, komolyabban vennék a populáris zenét. Ezért egy jó bandát összerakni és egyben tartani nagyon nehéz. A nagyszínpados produkcióktól ez nagyon messze van, Orosz Dani pedig erről álmodik.

A kibővült C.O.O.L. a füleki Várlak fesztiválon. Fotó – Orosz Dani archívuma

Zenét tanulni

A középiskola kiválasztásakor is fontos szempont volt a zene, csak zenében gondolkodott. „Mindenképpen Budapesten szerettem volna tanulni, itt sokkal több a lehetőség a jövőre nézve” – mondja Orosz Dani, aki az X-Faktoros énektanárától kért tanácsot a középiskola kiválasztásával kapcsolatban. Hozzáteszi azt is, hogy Szlovákiában hasonló középiskola nincs.

A Premier Művészeti Szakgimnázium Budapesti Tagintézményének növendéke, énekszakon tanul. A kötelező zongora mellett gitározik, zenekari gyakorlatot és zeneelméletet tanul. Három év múlva, ha sikeresen befejezi a gimit, szórakoztató zenész és énekes végzettséget kap. Egyéves továbbképzés után taníthat majd zenét. Úgy tervezi, csak az egy éves képzés után jelentkezik a Zeneakadémiára.

Ötéves volt, amikor a szülei gitárórákra vitték Pako Marikához, hat évig gitározott a Csillagvirág verséneklő együttesben. Emellett hat évig járt zeneiskolába, dobolni tanult. Elmondása szerint akár dobos is lehetett volna, ha komolyabb az alapozás a zeneiskolában.

Most viszont heti két énekórája, egy-egy zongora- és gitárórája van, zeneelméletet, zenetörténetet és heti három alkalommal zenekari gyakorlatot tanul. Stúdiótechnika és hangszerelés a későbbi évfolyamokban lesz. Dani azt mondja, ez a legjobb könnyűzenei irányzatot vivő iskola, de ő még ennél is erősebb zenei vonalat remélt a gimitől.

Nagy vágya, hogy énekelhessen és saját dalokat írjon. Viszont tisztában van azzal is, hogy senkinek nem hull csak úgy az ölébe egy ilyen lehetőség. Rengeteg hozzá hasonló fiatal szeretne reflektorfénybe kerülni, zenélni, ezért egyáltalán nincs könnyű dolga. Tudatosítja azt is, hogy sokan épp egy tehetségkutató műsornak köszönhetik, hogy befutottak.

Kovács Bence és Orosz Dani számára a tv-s szereplés óriási szakmai tapasztalatot hozott. Fotó – Orosz Dani archívuma

Ugródeszka vagy mégsem?

Nem bánta meg, hogy a C.O.O.L. jelentkezett és szerepelt az X-Faktor műsorban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Rimaszombat

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak