Napunk

A falu, ahol a legtovább maradt hatalmon a Sátor–Dora-féle maffia: megnéztük, hogy fest Alsóhatár a gyilkos polgármester lecsukása után

Alsóhatár. A bal oldalon a panzió. Fotó - Cséfalvay Á. András
Alsóhatár. A bal oldalon a panzió. Fotó – Cséfalvay Á. András

Alsóhatár polgármesterét és fiát július 11-én ítélték el jogerősen gyilkosságok megrendeléséért, de július 14-én újabb holttestet ástak ki a falu határában. Megnéztük, milyen az élet a faluban, amelyet évtizedekig uralt a dél-szlovákiai maffia.

Hosszú az út Alsóhatárra. Pillanatokra csak, de végtelennek tetszik, ahogy a mezőgazdasági út kátyúit kerülgetjük, és csendben araszolunk a falu felé. Ránk telepedik az a nyomasztó érzés, ami csak a semmi közepén fogja el az embert. Sehol egy templomtorony a távolban, sem pirosló háztetők. Csak az ég olvad össze a szántófölddel valahol a fákkal határolt horizonton.

Talán költői túlzás, vagy az előítéletekkel érkező újságíró fantáziája, de a levegő is sűrűbb itt egy kicsit. Mintha egy saját fizikai törvényekkel rendelkező világba, valamiféle buborékba érkeznénk. Alsóhatár mindennek a közepén fekszik, mégis valahol a világ végén, ahová rendes út sem vezet, csak Királyrév felé húzódik olyan aszfaltcsík, amelyet a finnyás városi népek is útnak neveznek.

Fotó – Cséfalvay Á. András

Menedék a világ végén, ahol senki sem kérdez semmit

Ez a hely tényleg a szlovákiai magyar világ közepe és vége is egyben. Galánta, Dunaszerdahely, Érsekújvár, Gúta, Komárom – légvonalban mind csak pár kilométerre van Alsóhatártól, szinte karnyújtásnyira, ha a térképet nézi az ember.

A falu mégis egészen más, mint amit a Csallóköz vagy Mátyusföld falvaiban megszokott az ember. Nincs főtere, főutcája sem nagyon, egy körív mentén terül el, és ahogy az ember végiggurul a falun, nem tudja, hol a fent és a lent, az alvég és a felvég. Ez megkeveri a látogatót, ha nem ismeri ennek a helynek a sajátos szabályait.

Ezeket a szabályokat Dora Ferenc polgármester írta, csaknem harminc éven át. S a fő szabály az volt: ne üsd az orrod más dolgába.

Alsóhatár mintha egy szociális kísérlet eredménye lenne: fogadd el a felszínt, fogadd el, hogy Dora Ferenc, a „Polgi” zömök, mosolygó társasági ember, aki szeret vadászgatni, és nagyvonalú, sőt, néha extravagáns ötletei vannak.

Fogadd el, hogy a háza kétszer akkora, mint bárkinek a faluban, és legalább tízszer olyan pompás. Fogadd el, hogy a „Polgi” háza előtt néha fura autók állnak meg, és ne törődj vele, milyen barátai, milyen üzletei vannak.

A Dora-rezidencia. Fotó – Cséfalvay Á. András

Ne suttogj, mert minek. Ne pletykálj, mert a pletyka még sosem hozott semmi jót senkinek. Ne üsd bele az orrod más dolgába, hiszen van neked elég bajod anélkül is.

Ezeket a leckéket az elmúlt évtizedekben nagyon sok szlovákiai magyar megtanulta a Csallóközben és a Mátyusföldön. Nem véletlenül, hiszen a dél-szlovákiai alvilág tagjainak keze messzire elért. Dora Ferenc és fia, ifj. Dora Ferenc pedig hosszú évekig ujjak voltak ezen a kézen.

Július 14-én ásták ki a legutóbbi holttestet Alsóhatár mellett. Róbert Nigut kelet-szlovákiai bérgyilkost a csontjai alapján augusztus végén azonosították – Nigut 2013 augusztusában tűnt el. A gyilkossággal Radovan Varga kelet-szlovákiai vállalkozót és az alsóhatári Alföldi Lászlót gyanúsítják.

A tehetős polgármester nem az önkormányzattól kapott fizetéséből szerezte a vagyonát, hanem mezőgazdasági vállalkozásaiból, üzleteléseiből – és ezen a vidéken szabály, hogy ha valaki ekkorára tud nőni, amögött biztosan van valaki. Doráék mögött pedig nem más állt, mint a dunaszerdahelyi maffia feje, Sátor Lajos.

Alsóhatár egyfajta menedék volt Sátorék számára, ha le kellett menni a térképről, vagy ha el kellett tüntetni valamit. Mondjuk egy autót – például azt a fehér Feliciát, amit Écsi Béla, Sátor rettegett ellenfelének kivégzésénél használtak. Vagy mondjuk egy holttestet.

De Sátor, úgy tűnik, egyszerűen szerette azt a nyomasztó csendet az isten háta mögött, amit Alsóhatáron máig érezni. Szeretett itt elbújni, itt képzelte el egy időben a „letelepedést” is.

Dora Ferenc pedig kiváló és engedelmes vendéglátó volt, ha a főnök megérkezett, és idővel egyre közelebb került Sátorhoz. Aztán nem sokkal később elkezdte igénybe venni a maffiavezér szolgálatait is. Majd mikor Sátor eltűnt a ködben, a Dora família – elsősorban ifj. Dora Ferenc – úgy érezte, tudják ők ezt hasonlóan hatékonyan csinálni. Ez lett a vesztük.

Az ítélet

Következzenek a tények. Az alsóhatári maffiaper július 11-én zárult le – egyelőre úgy tűnik, végérvényesen. Ezen a napon hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság Dora Ferenc polgármester és bűntársai jogerős ítéletét, megerősítve a Specializált Büntetőbíróság 2021. december 13-i határozatát.

  • Idősebb Dora Ferenc 25 évet kapott két gyilkosság megrendeléséért, valamint egy harmadik, végül meghiúsult gyilkosság megrendeléséért, gazdasági csalásért és bűnszövetkezetben való részvételért.
  • Ifjabb Dora Ferenc, a polgármester fia 25 évet kapott három gyilkosság megrendeléséért és gazdasági csalásért.
  • A szintén alsóhatári Alföldi László 25 évet kapott három gyilkosság elkövetéséért.
  • Szamaránszky Rolandot pedig gyilkosságban elkövetett bűnsegédletért ítélték el, de mivel korábban már elítélték 18 évre, további büntetést nem kapott.

Dora Ferenc tündöklése és bukása

Idősebb Dora Ferenc 30 éves korától, 28 éven keresztül vezette Alsóhatárt, és a legutóbbi két választáson, 2018-ban és 2014-ben kihívója sem akadt (bár 2018-ban csak 25,8 százalékos volt a választási részvétel a faluban).

Id. Dora Ferenc a bíróságon. Fotó – TASR

Dora eleinte az MKP támogatását élvezte, később átnyargalt a Hídhoz. Ahogy a Plus 7 dní rámutatott, Gál Gábor igazságügyi miniszterként személyesen is megtámogatta Dorát a 2018-as választások előtt – a polgármester letartóztatása után viszont tagadta a kettejük közötti kapcsolatot. A Híd a maffiaügyek kipattanása után megszüntette Dora párttagságát.

Dora Ferenc 2019-ig háborítatlanul gyakorolta hatalmát Alsóhatáron – február 21-én vette őt őrizetbe a NAKA a fiával és Alföldi Lászlóval együtt a Valentin fedőnevű akció keretében. Ahogy a Paraméter megírta, Dora neve már korábban is felmerült a csallóközi maffiaperben mint Sátor Lajos bűntársáé. Kádár Krisztián és Bugár György vallottak róla, ám abban az ügyben végül Dora csak tanúként szerepelt.

Doráékat előzetes letartóztatásba helyezték, ahonnan a polgármester az első fokú bírósági döntés után, idén márciusban szabadult ki, és visszatérhetett Alsóhatárra, nyomkövetővel. Innen már csak a jogerős ítélet kihirdetése után, júliusban szállították el, a legszigorúbban őrzött fegyházban letöltendő 25 éves szabadságvesztésre.

Kiket ölettek meg Doráék?

Doráék, úgy tűnik, eleinte valóban csak „kiszolgálták” Sátor Lajost: 2002-ben telket biztosítottak neki titkos nyaralója felépítéséhez, majd segítettek elrejteni egyet s mást. Később azonban élni kezdtek Sátorék erejével.

Az első bebizonyított gyilkosság 2004-ben történt – ekkor Sátor Lajos már évek óta bujkált a rendőrség elől –, az áldozata pedig egy nádszegi férfi, Czakó Imre agronómus, akinek 2004 januárjában veszett nyoma.

Czakót egy telekvita miatt gyilkoltatta meg az alsóhatári polgármester, Sátor bandáját bízva meg. A bűntényt Sátor négy embere, Bugár György, Szamaránszky Roland, Nagy Zsolt és Konkoly Szilveszter hajtotta végre. Az agronómus munkába indult Királyrévre, amikor autóját a rendőröknek öltözött maffiózók megállították, és Czakót elrabolták. Keresésére komoly erőket mozgósítottak, de eredménytelenül.

Két évvel később, 2006-ban egy nagyszombati vállalkozót öletett meg Dora – Vojtech Rampákkal egy fiktív trágyaüzletet bonyolított le az alsóhatári polgármester, amelynek alapján áfát igényelt vissza, és hogy az ügyet eltussolja, Rampákot megölette Sátor embereivel – a férfit Bugár György és Nagy Zsolt fojtotta meg.

2010-ben került volna sor a harmadik gyilkosságra, amelynek a célpontja Kertész József, a Gál Gábor által is képviselt Jopi Trade nevű farkasdi cég vezetője lett volna, aki egyébként szintén gyanús áfaügyletekbe keveredett. Közben viszont Sátort is megölték, így Dora kérését a Sátor-banda már nem hajtotta végre.

Id. és ifj. Dora Ferenc a bíróságon. Fotó – TASR

A polgármester fia, ifj. Dora Ferenc egy gazdasági csalásba belekevert fiatalembert, a strómannak használt balonyi Nagy Pétert is megölette 2012-ben, őt Alföldi László lőtte le.

Ugyanebben az évben történt a következő gyilkosság, állítólag egyenesen az alsóhatári polgármester házánál. Az ifjabb Dora és Alföldi egy Martin Žalmánek nevű cseh vállalkozó életét oltotta ki – az illető ifj. Dora bűntársa volt egy gazdasági bűntényben. A végrehajtó itt is Alföldi volt.

Volt még egy gyilkosság, amelyért viszont csak Alföldit ítélték el: az andódi Madarász Krisztiánt 2013-ban ölték meg, miután gazdasági bűncselekményeknél használták őt strómannak. Itt is Alföldi volt a végrehajtó.

Alföldi László a bíróságon. Fotó – TASR

Az ítélethirdetés

Ifjabb Dora és Alföldi a per vége felé vallani kezdtek, és beismerték a gyilkosságokat, amelyekkel vádolták őket, ám ez sem sokat segített nekik, ugyanúgy 25–25 évet kaptak, ahogy az idősebb Dora, aki mindvégig tagadta bűnösségét.

Érdekesség, hogy ifj. Dora Ferencet az a Marek Para védőügyvéd képviselte a perben, aki májusban előzetes letartóztatásba került a Norbert Bödör-féle bűnbandában való részvétel gyanúja miatt.

A jogerős ítélet júliusi kihirdetésén id. Dora nem jelent meg személyesen, egészségi problémákra hivatkozva. A polgármester egyébként az ítélethirdetés előtt több mint egy héttel már szigorú rendőrségi felügyelet alatt állt, alsóhatári házánál két rendőrautó is parkolt – közölte az Aktuality szerint a bíróságon Ľudovít Štanglovič védőügyvéd.

Alföldi László sem jelent meg személyesen a Legfelsőbb Bíróságon, az ítélethirdetést csak ifj. Dora és Szamaránszky Roland hallgatta meg személyesen.

A bíróságon egyébként ott volt az egyik áldozat, a 2012-ben huszonévesen megölt Nagy Péter édesanyja. „Ifjabb Dora úr nem huszonöt évet érdemel, hanem halált és semmi mást” – kommentálta a bíróság döntését.

Dora Ferenc nehéz öröksége

Elgurulunk Doráék fényűző háza, és a szomszédos, hatalmas pelletgyár előtt, és megállunk a fehér, ütött-kopott községi hivatal előtt, mely parasztház volt valamikor régen. Délután három óra van, és szinte harapni lehet a csendet a faluban: egy lélek sincs az utcán, autók sem nagyon járnak erre, még kutyaugatás sem hallatszik.

A rácsos ablakok mögött mintha nem is lenne élet, de végül bejutunk a hivatalba, ahol Culinka László alpolgármester fogad minket. Láthatóan tart tőlünk, és kényelmetlen neki ez az egész: az újságírók, a felhajtás, na meg a polgármester körüli ügyek, amikről valószínűleg mindenki őt kérdezi.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bűnügy

Dunaszerdahely

Legfelsőbb Bíróság

Maffiagyilkosságok

Rendőrség

Sátor Lajos

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak