Napunk

Napunk newsfilter: Putyin veszített. Most már csak az a kérdés, mennyire akarja magával rántani a világ többi részét

Vlagyimir Putyin. Fotó - TASR/AP
Vlagyimir Putyin. Fotó – TASR/AP

1. Az orosz elnöknek már azt is külön el kell mondania, hogy nem blöfföl. 2. Jozef Šimko azt sem tudja, miről szavaz. 3. Erdoğan lehet az új Putyin.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Putyin eszkalál és újra atommal fenyegetőzik 

Nem blöfföl. Ezt mondta az orosz elnök, aki nemrég még a világ egyik leghatalmasabb embere volt, pedig már akkor is rengeteget blöffölt, de mostanra már senki nem hisz neki. Ha egy politikusnak külön ki kell emelnie, hogy nem blöfföl, az azt jelenti, hogy ő is tudja, nem hisznek neki.

Azt is érdemes rögzíteni, hogy a beszédet, amiben nem blöfföl, eredetileg kedd délutánra hirdették meg, végül szerda reggel lett belőle, és Putyin nem élőben, hanem felvételről szólt a világhoz. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy nincs olyan állapotban, hogy élesben meg tudjon tartani egy meggyőző beszédet, és nincs is oka rá, hogy jó passzban legyen.

Az ukrán hadsereg nemrég ellentámadásba lendült és elkezdte visszaszorítani az orosz erőket úgy, hogy helyenként még ellenállásba sem ütközött.

A béke világnapja. Putyin tehát részleges mozgósítást jelentett be – pont szeptember 21-én, a béke világnapján –, ami a tartalékosok behívását jelenti; a védelmi minisztere, Szergej Sojgu 300 ezer katonáról beszélt. Ahogy azonban arra több szakértő is rámutatott, ezzel a részleges mozgósítással nem lesz egyből több bevethető katona a fronton, ez normális esetben akár hónapok kérdése lehet.

Persze megeshet, hogy már a tavaszra készülnek, az ősz és a tél nem kedvez a harci műveleteknek, a lehullott levelek miatt nehezebb elrejteni a haditechnikát, a sártengerré váló vidék miatt csak a burkolt utakon lehet mozogni, a kemény tél is nagyon próbára teszi a katonákat, különösen, ha rossz a felszerelés és az ellátás.

Oroszország a részleges mozgósítás mellett támogatja a következő napokban a megszállt területeken lezavarandó népszavazást is, amiket az előző héten még határozatlan időre el akartak halasztani.

Beismerés. A részleges mozgósítást sokan úgy értelmezték, hogy ezzel Putyin beismerte: nem tud győzni Ukrajnában. Ezzel egyúttal tovább erodálta a saját hitelét otthon Oroszországban is: a hírek szerint rengetegen keresik a módját, hogy meglépjenek.

A népszavazásra pedig az elemzők szerint azért van szükség, hogy a megszállt területeket Oroszországhoz csatolják, és onnantól fogva Putyin a saját logikája szerint nem egy másik ország ellen fog háborúzni, hanem Oroszországot fogja védeni. Azt semmi esetre sem engedheti meg magának, hogy veszítsen, ezért újra előhúzta az atomkártyát – a népszavazással is végső soron az atomfegyver használatát legitimizálhatja –, és azt is hozzátette, hogy ez nem blöff.

Én vagyok a farkas, de most már tényleg. Ezt azonban sajnos nem intézhetjük el annyival, hogy blöfföl, mint mindig. A helyzet olyan, mint a farkast kiáltó fiú meséjében, ahol a fiú annyiszor riasztotta viccből a falut, hogy amikor tényleg jött a farkas, senki nem hitt neki. Na most Putyin egyszerre a fiú és a farkas, legalábbis már annyiszor fenyegetőzött, hogy farkassá változik, hogy már nem nagyon hiszik el neki. Ezt ő is tudja, talán ezért volt fontos hangsúlyoznia, hogy nem blöfföl.

És miután az Ukrajna ellen indított háborúja nélkülöz minden józan megfontolást, viszont a köré kanyarított zavaros ideológiába sajnos belefér, hogy ha Oroszország nem tudja „megmenteni” a világot – jelen esetben egyelőre Ukrajnát –, akkor saját magával együtt elpusztítja. Mindeztehát okot ad az aggodalomra. Persze az is lehet, hogy amikor Putyin azt mondta, nem blöfföl, egyszerűen blöffölt. Jó lenne ezt hinni, de nem könnyű.

Eszkaláció. A részleges mobilizáció és az atomfegyverekkel való eddigieknél határozottabb fenyegetőzés nemcsak a hadszíntéren hoz eszkalációt. Ez mindenképpen rossz hír, aminek az egyik közvetlen hatása, hogy máris tovább emelkedett a gáz ára nemzetközi piacokon. Ez még inkább megnehezíti az energiaválsággal küzdő Európai Unió dolgát.


2. Válság válság hátán, a parlament meg bohóckodik

Válságban van a szlovákiai egészségügy, ismerte el maga az egészségügyi miniszter,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Parlament

Recep Tayyip Erdogan

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak