Napunk

Napunk newsfilter: Matovič már ott tart, hogy jobban bízik Ficóban, mint Sulíkban

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. A hármaskoalíció megkezdte az alkalmi alkuk kötését. 2. Már a szülészetről „ová” nélkül mehet haza a lánygyerek. 3. Hogyan gondozd a Stop Brüsszel szlogenedet?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A hármaskoalíció megkezdte az alkalmi alkuk kötését

Elkezdődött a parlamenti freestyle, így kommentálta Richard Sulík azt, ami ma az ország törvényhozásában történt.

Egy másik hasonlattal úgy adnánk vissza a kisebbségi kormányzást, hogy a szereplők egy söntésben dorbézolnak, ahol mindenkinél van revolver, lekapcsolják a villanyt, elkezdődik a lövöldözés, és amikor újra világos lesz, akkor meglátjuk, ki vérzett el, ki maradt talpon, és ki söpörte be a zsetont a kártyaasztalról.

Az elvárásoknak megfelelően sikerült megnyitni a parlamenti ülést, de kevés dolog alakult úgy, ahogy a pénteki „négyeskoalíció” találkozója után láttatni engedték az optimista nyilatkozatok. Az SaS kéréseit nem vette figyelembe a hármaskoalíció, viszont új szövetségek alakultak, a Smer és Štefan Kuffa javaslatát is megszavazták.

Mi látszik a mai történésekből? El lehet felejteni a kormány és a kormányból távozó SaS közti konstruktív viszonyt. Ha a kormány nem találja szimpatikusnak az SaS feltételeit vagy ajánlatait, akkor más ellenzéki vagy független képviselők felé fordul, ahol jobb az alkupozíciója, mint Sulíkéknak.

A kormánykoalíciós pártok egyelőre nem ismerik el az alkukat, egyezségeket, de több közös szavazás, fellépés után kirajzolódnak majd a mintázatok, amelyek változatos képet is mutathatnak, hiszen minden egyes törvény elfogadásához más-más érdek társul.

Szinte mindenki meglátja azt a lehetőséget, hogy nincs meg a kormánykoalíció többsége a parlamentben, nincs egy erős koalíció, amelyik összezár, ezért a többiek megpróbálják a saját javukra kihasználni a helyzetet. Így tesznek Tarabáék is, akik megcélozták a parlament alelnöki székét. Sem a Sme rodina, sem az OĽaNO nem zárta ki a lehetőséget, hogy Taraba legyen Kollár helyettese.

Inkább Fico, mint Sulík. Igor Matovič pénzügyminiszter rögtön az első, új parlamenti erőviszonyokat tükröző parlamenti napon odáig ment el, hogy a „főbűnözőt”, Robert Ficót megbízhatóbb partnernek nevezte, mint Richard Sulíkot.

A parlamenti ülés megnyitásáról szóló alkut Kollár kötötte meg Ficóékkal, hiszen az OĽaNO mindent elárult volna, ha ezt ők lépik meg, de azzal, hogy a háttérben ehhez asszisztálnak, sőt, örülnek, hogy megkerülhetik az SaS-t, az újabb, sokadik koporsószöget verik be az elvszerű politizálás honi halottas ládájába.


2. Már a szülészetről „ová” nélkül mehet haza a lánygyerek

Korrigálták a bürokrácia elleni törvényt, már a kórházban kérvényezhetik a lánygyermek „ovátlanítását” – tájékoztatott Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos, aki elérte, hogy a kisebbséghez tartozó gyerekek anyakönyvbe vételének egyszerűbb formája elérhető legyen úgy, hogy ehhez nem kell felkeresni az anyakönyvi hivatalt.

Újabban ritkábban érkeznek a szlovákiai magyarokat érintő kérdésekben kedvező hírek, ez mindenképpen ilyen.

A kormányváltás után 2020-ban egy ideig úgy tűnt, Bukovszky László kormánybiztos sem marad a helyén. Végül maradt, majd egy interjúban arról panaszkodott lapunknak, hogy partvonalra állították, megnehezítik, időnként ellehetetlenítik a munkáját. Ma, a kormányzűrzavar közepén jelentkezett egy konkrét eredménnyel.

A korábban elfogadott jogszabály nem tette lehetővé

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bukovszky László

Európai Unió

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Parlament

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak