Napunk

Sikerült megnyitni a parlamenti ülést: az SaS javaslatait nem vették előre, Kollár a Smernek kedvezett

Boris Kollár. Fotó - TASR
Boris Kollár. Fotó – TASR

Kedden délelőtt – az előző heti obstrukcióval ellentétben – végre sikerült megnyitni a parlamenti ülést.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A parlament keddi üllésén összesen 117 képviselő volt jelen: a koalíciós pártokon kívül az SaS, a Smer, a Hlas, valamint a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők, ellentétben az ĽSNS és a Republika politikusaival. A témával részletesebben a Denník N is foglalkozott.

Pénteken Juraj Šeliga (Za ľudí) már bejelentette, hogy a hármas koalíció pártjai megállapodtak az SaS-szel a szeptemberi ülésszak megnyitásáról. A kormánypárti politikus bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a kormánypártok és a liberálisok között lefolytatott tárgyalás tárgyilagos és konstruktív mederben folyt, konkrét törvényjavaslatok kölcsönös támogatásáról is szó esett.

Kedden azonban gyors fordulatot vettek az események. Az SaS azon kívánságát, hogy az ülés elején tárgyalják meg a párt több javaslatát, a Sme rodina és az OĽaNO a Denník N értesülései szerint nem támogatta, sőt kifejezetten zsarolásként értékelték a koalícióból kivált párt kérését. Ellenben a házelnök a Smer kérésének megfelelően előrehozta az alkotmánymódosítás vitáját, sőt, még Štefan Kuffa (független) javaslatát is megszavazták a koalíciós képviselők.

Robert Fico már vasárnap, az RTVS O päť minút dvanásť című műsorában – ahol Boris Kollár volt a másik meghívott vendég – bejelentette, hogy pártja segít megnyitni a keddi ülést, ha a napirend elejére veszik a Sme rodina Alkotmányt módosító tervezetét, amely lehetővé tenné az előrehozott választások kiírását népszavazás vagy alkotmánytörvény útján.

A házelnök már a tévéműsorban egyetértett a Smer vezetőjének felvetésével, majd hétfőn ennek megfelelően a napirend elejére vette az alkotmánymódosítást.

Igor Matovič is felszólalt délelőtt a parlamentben. Arról beszélt, hogy előrehozott választást csak egy „hülye párt” akarhat, mert „visszatérnének a tolvajok”. A szlovákiai helyzetet pedig újfent az 1930-as évek Németországához hasonlította.

Azzal kapcsolatban ugyanakkor megértőnek mutatkozott, hogy a javaslatot a szintén koalíciós Sme rodina nyújtotta be. Az OĽaNO elnöke szerint Boris Kollár csak a tévében tett ígéretét tartotta be. Sajtótájékoztatóján azt is elmondta, az első olvasatban még nem fogják vétózni a javaslatot, az októberi második olvasatnál majd még meglátják.

„Egy ilyen kérésnek megfelelni – cserébe azért, ha valaki megígéri és betartja, hogy megnyitja az ülést – még mindig jobb, mint egy olyan partnerre – jelen esetben az SaS-re – hagyatkozni, aki nyilvánosan tízszer megígérte, hogy megnyitja a szeptemberi ülést, de végül nem teszi meg” – jelentette ki Matovič, aki szerint Richard Sulík „szégyene”, hogy ilyen esetekben Robert Fico inkább tartja a szavát, mint ő.

Az SaS szintén már a délelőtti ülés során jelezte, nem érzik, hogy megkötné a párt kezét bármilyen megállapodás a hármas koalícióval, a parlamentben kizárólag a saját programjuknak megfelelően fognak szavazni. „Korábbi koalíciós partnereink nem érdekeltek a velünk való megegyezésben. Rendben, ehhez tartjuk magunkat” – jelentette ki Richard Sulík. Szerinte Boris Kollár a parlamentben megmutatta, hogy neki a Smer fontosabb, mint az SaS.

A pártelnök azt is bejelentette, hogy az SaS az első olvasatban támogatni fogja a Sme rodina által benyújtott tervezetet, azonban a második olvasatra saját javaslattal állnak elő. Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter a párt sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte előrehozott választást nem népszavazással, hanem a parlament önfeloszlatásával kéne jogilag kezelni.

Richard Sulík ezzel kapcsolatban jelezte, ő másként vélekedik a kérdésről, és jobban szeretné, ha az előrehozott választásokat népszavazás útján is ki lehetne írni. Hozzátette: az a fontos, hogy a frakció egységesen fog szavazni a kérdésben.

A koalíciós pártok nemcsak a Smerrel működtek együtt a mai ülésen, de képviselőik többsége Štefan Kuffa ügyrendi indítványát is támogatta, hogy a parlament tárgyaljon az energiaár-emelkedés negatív következményeinek enyhítéséről is.

A fentieket árnyalja, hogy Kuffa szintén képviselő fia, Filip Kuffa Tomáš Tarabát, a Život elnökét javasolja a parlament egyik megüresedett alelnöki posztjára. Tarabáék kapcsán már korábban is felmerült, hogy ők lehetnének a kisebbségi kormány külső támogatói a parlamentben.

Igor Matovič a mai sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy naivitás lenne egy kisebbségi kormány részéről megkérdőjelezni, hogy a parlamenti többség megválaszthatja a parlament alelnökét. Egy Tarabáékkal kötött megállapodás létezését azonban elutasította. „Azt hiszem, tudnom kellene valamit erről a megállapodásról. Mi nem kufárkodunk a lelkiismeretünkkel” – fogalmazott.

Richard Sulík ugyanakkor úgy értékelte Kuffa indítványának támogatását, hogy „most már mindenki képet alkothat arról, hogy hogyan születnek új koalíciók a parlamentben”.

Koalíció

Parlament

Smer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak