Napunk

Mikró és hűtő nélküli irodák, kötelező pénteki home office – így tervez spórolni az állam az energiával

Fotó N – Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Egyelőre csak a környezetvédelmi minisztérium javaslatairól van szó, amik a közintézményekre vonatkoznak. Szerdán fog tárgyalni róluk a kormány.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Denník N hozzájutott ahhoz a dokumentumhoz, ami a környezetvédelmi minisztérium elemzői által előkészített intézkedéseket tartalmazza.

A Denisa Gdovinová által részletes cikkben feldolgozott intézkedések többsége csakis a középületekre vonatkozik – mint a minisztériumok, hivatalok és más állami intézmények, illetve az oktatási és szociális intézmények épületei –, és egyelőre csak javaslatokról van szó, amik közül a kormány válogathat.

A szerdai kormányülésen fognak tárgyalni róluk, a Denník N úgy tudja, a miniszterelnök is jelen lesz.

Az iskolabezárás még a javaslat kidolgozói szerint is kockázatos

A minisztérium által kidolgozott csomagban a lehetséges intézkedések között van az iskolák péntekenkénti bezárása is, az azonban nem világos, hogy ezt mely időszakban történne. A dokumentum azt is mérlegeli, hogy a karácsonyi szünetet meg kellene hosszabbítani két héttel.

Eduard Heger miniszterelnök egyelőre nem kívánta értékelni a javaslatokat, a kormány által elfogadott végleges verzióról nyilatkozik majd. Heger, aki Branislav Gröhling távozása után átmenetileg az oktatási tárcát is vezeti, előző hét szerdán azt mondta, az iskoláknak nem fog kelleni a magas energiaárak miatt megszakítaniuk a jelenléti oktatást.

Gröhling szerint az iskolák pénteki bezárása minimális spórólást jelentene, ellenben bonyolítaná a családok életét és a gyerekek fizetnének rá, az intézkedést abszurdnak tartja, ami az állam kudarcát jelentené.

Az intézkedést egyébként maguk az elemzők is kockázatosnak és „nem preferáltnak” tartják.

A javaslatot a Denník N által megkérdezett iskolaigazgatók is bírálták. Spórolni nem nagyon lehetne így, örülnek, hogy a Covid után végre rendesen oktathatnak, ráadásul vannak gyerekek, akik megmelegedni járnak az iskolába.

Korlátozott meleg víz és kötelező home office

A dokumentum az alábbi javaslatokkal is számol:

A meleg víz korlátozása a középületekben. Az elemzők szerint ez az iskolabezáráshoz hasonlóan kockázatos és nem preferált intézkedés: meleg víz nélkül kevésbé hatékony a kézmosás, ami fokozhatja a Covid terjedését. Ez a javaslat egyébként sem vonatkozna az egészségügyi és szociális intézményekre, csak az adminisztratív épületekre.

A fűtési szezon lerövidítése. Ez mindenkire, tehát a háztartásokra is vonatkozna. A javaslat nem határozza meg, hogy mennyivel csökkenne a fűtési szezon, ami jelenleg szeptembertől májusig tart, és a fűtés akkor indul be, ha két napig 13 fok alatt van a külső hőmérséklet. A kockázat ennél az intézkedésnél is az, hogy gyorsabban terjedhetnek a szezonális betegségek.

Kötelező home office. Ezt az állam a közalkalmazottaknak írhatná elő októbertől márciusig. Péntekenként, vagy egy másik verzió szerint hétfőn és pénteken lenne kötelező otthonról dolgozni. A péntekenkénti home office-szal a fűtési költségek 3-4 százalékát, a hétfő-pénteki otthoni munkával pedig akár 6-8 százalékát is meg lehetne spórolni. A javaslat szerint kötelező lehetne az otthoni munka azokon a munkanapokon is, amik munkaszüneti napok közé ékelődnek, mint október 31., ami a mindenszentek előtti hétfő, a december 28–30., illetve a január 2–5. közötti időszak.

20 fokos és mikrohullámú sütő nélküli irodák

A minisztérium elemzői a fűtési hőmérséklet 20 fokra való csökkentését javasolják a közintézmények irodáiban, 18 fokra a folyosókon és lépcsőházakban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Spórolás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak