Napunk

Napunk newsfilter: A szlovákiai magyarok nem a demokrácia támaszai többé

Orbán Viktort kitüntetik Belgrádban. Fotó - MTI
Orbán Viktort kitüntetik Belgrádban. Fotó – MTI

1. Rossz társaságba keveredtek a szlovákiai magyarok. 2. Belgrádban is elmondta Orbán, hogy vonják vissza az oroszok elleni szankciókat. 3. Az OĽaNO-ban fordítva ülnek a lovon.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Rossz társaságba keveredtek a szlovákiai magyarok

Nemcsak a demokráciák vannak válságban világszerte, de Szlovákia legnagyobb kisebbsége, a magyar sem acélosan elkötelezett a demokrácia értékei mellett, önként lemondana a „népuralomról”, és tekintélyelvű, autoriter vezetőre bízná az irányítást – ezt mutatja egy friss felmérés eredménye.

Szlovákia lakosságának többsége, majdnem a kétharmada, gondolja úgy, hogy erős és határozott autoriter vezetőre lenne szüksége az országnak – derül ki az AKO ügynökség felméréséből, amelyet a JOJ TV Na hrane című műsora megrendelésére készített.

És kik azok, akik autoriter vezetőt látnának az ország élén? Leginkább a nők, az idősebbek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a magyar nemzetiségűek.

A Progresszív Szlovákia, az SaS, az OĽaNO és a KDH politikai pártok támogatói – ilyen sorrendben – nem örülnének egy tekintélyelvű vezérnek. A másik blokkot az SNS, a Smer, a Hlas, a Republika és a Sme rodina szavazói alkotják, ők örömmel követnének egy autoriter politikust. Nos, ebbe a tömbbe tartoznak a szlovákiai magyarok.

Hogyan jutottunk idáig? Lehet próbálkozni a helyzet mentegetésével, és kikezdeni a felmérést, a módszertant, a mintavételt stb.; vagy homokba is lehet dugni a fejeket, de a leghasznosabb talán a szembenézés és a higgadt értelmezés lenne. A „hogyan jutottunk idáig?” kérdésre kellene értelmes választ adni.

Ma már legenda (történelem) a csehszlovákiai magyarok rendszerváltó szerepe 1989 körül, valamint az uniós és a NATO-csatlakozás segédmotorjaként emlegetett szlovákiai magyarok megbízhatósága. Ebből mára egyéni teljesítmények maradtak: pártként, mozgalomként, szervezetként kevés sikert tud felmutatni a közösség; a demokraták mintha kisebbségbe szorultak volna.

E változás megértése nélkül nehéz lesz újra elérni, hogy a demokratikus intézményrendszert többre tartsák a szlovákiai magyarok, mint egy elnyomó, hatalmi rendszert. A bűnbakkeresésnél hatékonyabb, ha megpróbáljuk megérteni ezt a gyors átrendeződést, ezt a zavarba ejtő helyzetet, miért változott meg a szlovákiai magyarok gondolkodása az elmúlt években.

Erre nyilván egy rövid jegyzet nem alkalmas, de megvannak azok a műhelyek, ahol ezt a munkát el kellene végezni. Kevés fontosabb feladata van a szlovákiai magyar értelmiségnek.

A demokrácia iránti elköteleződéshez való visszatalálás talán nem magától értetődő, mint ahogy az a belátás sem, hogy nincs jobb politikai berendezkedés a demokráciánál, még akkor sem, ha nem is kecsegtet hirtelen javulással a mai, sok szempontból összetett helyzetben. A hosszú távú boldoguláshoz viszont, hogy magunk döntsünk felelősséggel közügyeinkről, nem vezet más út.


2. Belgrádban is elmondta Orbán, hogy vonják vissza az oroszok elleni szankciókat

Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét kitüntették ma Belgrádban. A Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést Aleksandar Vučić szerb államfőtől vette át, mégpedig a „két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért”.

Korábban hasonló kitüntetést kapott Hszi Csin-ping, Vlagyimir Putyin és Kirill pátriárka – nem épp a demokraták hősi tablójára került fel Orbán, de ez őt már régóta nem zavarja.

Sajtótájékoztatót is tartottak, ahol a magyar miniszterelnök elárulta, hogy mit gondol az Európai Parlamentben nagy többséggel megszavazott jelentésről, amelyben az szerepel Magyarországról, hogy „(…) választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált”.

Orbán a tegnap megszavazott dokumentumról azt mondta, hogy egy pamflet, egy politikai propaganda. És az egész egy vicc, amelyen már csak azért nem nevetnek, mert unalmas vicc. Elsőre azt gondolták, hogy ennek van valamilyen jelentősége, de már harmadszor ítélik el Magyarországot, és ők már ezt nem veszik komolyan.

A kormányfő az uniós szankciós politikát is bírálta, szerinte „nyugaton találták ki”, de Közép-Európának jobban fáj, mivel közelebb van a szankcionált Oroszországhoz. Orbán nem először kelt ki az Oroszország elleni szankciók miatt. Az unióban a legtöbben a szankciók hosszú távú hatásait dicsérik, de a magyar miniszterelnök folyamatosan azok enyhítését követeli.

A kötcsei Polgári Pikniken is beszélt a szankciókról Orbán. Bár a szeptember 10-i kötcsei beszédről nem jelent meg semmi a magyar sajtóban,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orbán Viktor

Szlovákiai magyar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak