Napunk

Rastislav Káčer külügyminiszter: Nekem jó a kapcsolatom Szijjártóval, azt nem tudom, ő hogyan viszonyul hozzám

Rastislav Káčer. Fotó - N/Tomáš Benedikovič
Rastislav Káčer. Fotó – N/Tomáš Benedikovič

Sokkal visszafogottabban nyilatkozik Magyarországról kinevezése után az új szlovák külügyminiszter, mint korábban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Kedden nevezte ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a három új minisztert, akik az SaS tárcavezetőinek a helyére érkeztek a kormányba. A külügyminisztérium élére Rastislav Káčer volt csehországi és magyarországi nagykövet került, aki korábban diplomatáktól szokatlanul élesen bírálta az Orbán-kormányt.

Káčer kinevezése kapcsán Gyimesi György azt mondta, garanciát kér, hogy „a posztot felelősségteljesen, provokációktól mentesen, az ország nemzetiségeinek érdekeit szem előtt tartva és a jószomszédi kapcsolatoknak megfelelően töltse be”.

Korábban Gyimesi egy Facebook-posztban arról írt, örülne, „ha az új kormány Szlovákia kormánya lenne, nem pedig az USA ötvenegyedik államáé”. Utólag Gyimesi a Napunknak azt nyilatkozta, a bejegyzése arról szólt, hogy „az energiahordozókkal kapcsolatban az uniós tagállamok eltérő érdekekkel rendelkeznek”.

Káčer: Nem foglalkozom Gyimesivel

Káčer a Denník N-nek adott interjújában azt mondta, nem foglalkozik Gyimesi kijelentéseivel. „Miért foglalkozzam a százötven közül egy képviselővel, aki pótképviselő?” – teszi fel a kérdést az újdonsült miniszter. Gyimesi kijelentéseit illetően Káčer azt mondja, mivel a nép választott képviselőjéről van szó, nem korlátozhatja őt a megnyilvánulásaiban.

„Van 149 másik képviselőnk, akik közül sokan állnak elő időről időre teljes képtelenségekkel. Számomra ez nem téma” – mondta Káčer.

Liberális konzervatív

A kérdésre, milyen világnézete van, Káčer azt válaszolta, egyértelműen keresztény-konzervatív, és fontosnak tartja a zsidó-keresztény hagyományt.

Nem nemzeti-szocialista értelemben vett konzervatív, teszi hozzá Káčer, hanem inkább az Európai Néppárt értékeivel ért egyet, vagyis a nyugati konzervatív értékrendet képviseli. Erre a német CDU fősodorbeli szárnya a legjobb példa szerinte, ami valamiféle liberális konzervativizmust képvisel.

Amikor Káčer magyarországi nagykövet volt, komoly visszhangot váltott ki Szlovákiában, amikor a Pride alkalmából kifüggesztette a nagykövetségre a szivárványos zászlót – ennek megismétlődését próbálná megakadályozni Gyimesi György és Tomáš Taraba idén júniusban benyújtott törvényjavaslata.

Káčer most azt mondja, a zászlót nem a hivatalos zászlórúdra rakták ki,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Külügyminisztérium

Novák Katalin

Rastislav Káčer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak