Napunk

Napunk newsfilter: Az SaS karót dugott a küllők közé, egyből fejre állt a kisebbségi kormány biciklije

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Nem sikerült megnyitni a parlament szeptemberi ülésszakát. 2. Sulík ellenzékből csinálná ki Matovičot, de ez nem érdeke az ellenzék többi részének. 3. Von der Leyen szerint bátrabb Európa kell, az EP szerint Orbánnal szemben is bátrabbnak kellene lennie.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Munka helyett hosszú hétvégével kezdi a szezont a parlament

Bár az SaS képviselői nem szavaztak, kedden az ellenzéknek köszönhetően még sikerült megnyitni a Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést. A szerda már máshogy alakult: Sulíkék bár jelen voltak, szerdán sem „prezentálták magukat”, így két nekifutásra sem volt meg a legalább 76 képviselő ahhoz, hogy a parlament szavazni tudjon az ülés megnyitásáról.

Nincs vége a kormányválságnak. Hiába tűnt a koalíciós válság feloldásának a SaS kilépése a kormányból, és hiába ígért az SaS konstruktív kormányzást, egyelőre a korábbi a nótát fújja, csak most már ellenzékből: Matovič távozzon a kormányból.

Heger, aki mintha nyáron semmit nem csinált volna a koalíció egyben tartásáért, ezúttal meglepődött az SaS obstrukcióján, hiszen szerinte korábban megegyeztek. Az SaS azt mondja, ők felkínálták a kormánynak, hogy tárgyaljanak, de nem jött visszajelzés. Az OĽaNO azt mondja, ők kezdeményeztek tárgyalást az SaS-szel, de nem kaptak választ. Mindenesetre Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője most már jól dokumentáltan szeretne még inkább tárgyalni. Legközelebb kedden próbálkozik meg a parlament az ülés megnyitásával, addig kéne megegyezniük.

Csak egy kis emlékeztető. Igaz, Sulík azt mondja, a szerdai obstrukcióval csak szerették volna tesztelni, hogy a kormány képes-e megnyitni az ülést, értsd: az SaS szerette volna megmutatni, hogy nélküle nem mennek semmire. Egyébként meg minden látszat ellenére továbbra is igaz, amit korábban állított: hogy konstruktív ellenzék lesznek.

Sulík legszívesebben rendkívüli ülésen tárgyalná az olyan fontos témákat érintő törvényjavaslatokat, mint Finnország és Svédország NATO-tagsága vagy az energetikai válság, és a rendkívüli ülés megnyitását minden további nélkül támogatná is, de ha ebbe nem megy bele a koalíció, a „sima ülés” megnyitását is támogatják, mert amúgy nem akarják sokáig gátolni a parlament munkáját. De Sulík továbbra is szeretné kinyírni Matovičot.


2. Sikerülhet-e elmozdítani Matovičot?

Még Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról sem sikerült szavazni, Sulíkék már Matovič visszahívását készítik elő. A de iure pénzügyminiszter, de facto miniszterelnök Matovič elmozdítását

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Parlament

Igor Matovič

Kormányválság

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak