Napunk

Heger a kinevezett új miniszterektől a megkezdett reformok folytatására számít

A miniszterelnök és az új miniszterei. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A miniszterelnök és az új miniszterei. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kinevezte az új minisztereket: Hirmant, Karast és Káčert. Az oktatási tárca élére napokon belül megtalálhatják az alkalmas jelöltet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Richard Sulík gazdasági miniszter és kormányalelnök augusztus 31-én nyújtotta be a lemondását, melyet ma Zuzana Čaputová elfogadott és helyére azonnal kinevezte Karol Hirmant. Elemzők szerint a gazdasági tárca élére valódi szakember került, akivel szemben eddig Sulík sem fogalmazott meg kifogásokat.

Mária Kolíková utódja a Szlovák Ügyvédi Kamara immár volt elnöke, Viliam Karas. Az új igazságügyi miniszter személyével szemben már több kifogás megfogalmazódott. Sajtóértesülések szerint Boris Kollár jelöltje lehet, és azon kevesek egyike, aki kiáll a sokat vitatott 363-as paragrafus mellett. Ez alapján Maroš Žilinka főügyész több, a társadalmat traumatizáló ügy kivizsgálását állította már le.

Az államfő Ivan Korčok külügyminiszter helyére Rastislav Káčer diplomatát nevezte ki, akit szintén felkészült szakembernek tartanak. Káčer nevének kiszivárgásakor egyedül az OĽaNO-s Gyimesi György engedett meg magának egy Facebook-bejegyzést, melyben azon elvárásának adott hangot, hogy az új tárcavezető ne támadja Orbán Viktort.

Egyedül Branislav Gröhling oktatási miniszter helyét nem töltötte be a hárompártira szűkült kormánykoalíció, ideiglenesen Eduard Heger miniszterelnök vezeti a tárcát, később viszont azt mondta, napok kérdése, hogy az új miniszter átvegye a tárca irányítását.

Zuzana Čaputová államfő a távozó miniszterekhez szólva elmondta, nem könnyen fogadta el a távozásukról szóló dekrétumot. Az államfő szerint Mária Kolíková a bűncselekmények áldozatainak védelmében, a bűncselekményekből származó vagyon lefoglalása és a bíróságok reformja terén tett maradandót még akkor is, ha ezeket az intézkedéseket bírálták, Čaputová szerint a közigazgatási bíróság kialakítása javít a jobb igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésen.

Ivan Korčok az államfő szerint sikeresen védelmezte Szlovákia nemzeti és biztonsági érdekeit a keleti szomszédainknál dúló háború kitörését követően. „Uniós és transzatlanti együttműködésünkkel tiszteletet vívtunk ki partnereinknél. Önnek is köszönhető, hogy Szlovákiára ma megbízható partnerként tekintenek külföldön, melynek értékrendje egyértelmű volt a bonyolult helyzetben” – mondta Čaputová.

Gröhling az oktatási reformhoz szükséges lépéseket indította el, melyek egyebek mellett hozzájárulnak a nagyobb figyelmet igénylő gyerekek minőségi oktatásához is. Elindította a tartalmi reformot, a felsőoktatás reformját, és mindent elkövetett azért, hogy a pandémia alatt a távoktatás is működjön.

„Sulík úr, önről köztudott, mit nem tett meg és mit nem vásárolt meg. Én az érdemei közé sorolom, hogy önnek köszönhetően újabb autógyár és más befektetők is érkeznek Szlovákiába, javult a vállalkozói környezet, újabb ipari parkok létesülnek, és az unióban Szlovákia a második helyen áll a gáztartalékait illetően” – mondta az államfő, aki szerint a távozó miniszterek nyilatkozatai alapján mind a négyen folytatni szerették volna a megkezdett munkát.

„Igaz, hogy a politikában az utolsó pillanatig kell keresni a kompromisszumot, de a politikusnak joga van megnevezni azt a pillanatot, amikor a megállapodás már nem lehetséges. Ön megnevezte ezt a pillanatot, és úgy döntött, távozik a kormányból, én tiszteletben tartom ezt a döntést” – mondta Čaputová Sulíknak és arra kérte, az ország érdekében legyen segítőkész az utódokkal, mert olyan válság közeleg, amely térdre kényszerítheti az embereket.

Eduard Hegert arra emlékeztette az elnök, hogy koalíciós partnere távozását követően

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Kormányválság

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak