Napunk

2013 előtt épült a háza? Most állami támogatással felújíthatja, akár 19 ezer eurót is igényelhet október 17-től

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség két felhívást tett közzé a régebbi házak felújítására vonatkozóan.
  • A házfelújítás támogatására vonatkozó kérvényeket október 17-től egészen jövő év februárjáig lehet benyújtani.
  • Amennyiben már a felhívások közzététele előtt belefogott háza felújításába, az építési munkálatok és a számlák legkorábbi dátuma 2020. február 1. kell legyen.

A régebbi családi házak tulajdonosai, akik fel szeretnék újítani az ingatlanjaikat, már készíthetik a kérvényeket és a további dokumentumokat a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz első két felhívásából származó támogatására. Ezek elindítását szeptember 6-án jelentette be Eduard Heger kormányfő Igor Matovič pénzügyminiszterrel, Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel és Michal Macóval, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjével.

A támogatást azok is igényelhetik, akik a felhívás kihirdetése előtt kezdték el a felújítási munkálatokat. E lakosoknak az állam kizárólag az olyan építési munkálatokra, és a közvetlenül a felújítási munkálatokkal összefüggő árukra és szolgáltatásokra ad támogatást, amelyeket 2020. február 1. után rendeltek meg.

Felhívás két csoport számára

Budaj úgy számítja, hogy az év végéig az első 4000 érdeklődő megkezdheti háza felújítását.

A két felhívást illető információkat az ügynökség a www.obnovdom.sk weboldalon tette közzé. Ezzel egyúttal tíz városban (Pozsony, Nagyszombat, Trencsén, Zsolna, Besztercebánya, Losonc, Liptószentmiklós, Eperjes és Kassa) regionális irodákat is nyitottak, ahol az érdeklődők tanácsot kérhetnek a támogatással kapcsolatban.

Az első felhívás, melyre 15 millió eurót különítettek el, a pályázók egy konkrét csoportjának szól.

Ugyanilyen összeget különítenek el a második felhívásra is, melynek során olyan hátrányos helyzetű családok folyamodhatnak támogatásért, melyek házaiban négy és annál több gyerek lakik, illetve, ha 18 év alatti, súlyos fogyatékkal élő gyermek él. További kitétel, hogy a gyermeknek a kérelmező szülő személyes gondozásában kell lennie.

Míg az általános igénylőknek az állam az energiahatékonysági növelés költségeinek 60 százalékát téríti meg, a hátrányos helyzetű családok akár 95 százaléknyi támogatást is kaphatnak, maximum 18 ezer eurót.

Az Épületek a jövőért platform pozitívnak tartja, hogy a támogatások a szociálisan hátrányos csoportokhoz is elérnek. A családi házak felújítása tehát így nem csak egy környezetvédelmi, hanem szociális projekt is.

„A korábbi támogatási rendszerben az volt a bevett gyakorlat, hogy a felhívások 25 percen belül elfogytak. Ez frusztrációt és invesztíciós adósságot okozott a családi házak területén, tekintve, hogy az emberek érdekeit figyelmen kívül hagyták. Bízunk benne, hogy az új rendszerben ilyen abszurd dolgok nem fordulnak elő. Fontos azonban, hogy a kormány rugalmasan reagáljon az emberek első reakciójára. Valamint az, hogy az első projektek tapasztalatai, tehát a kereslet alapján tudjon rugalmasan reagálni és módosítani a programot” – jegyezte meg a felhívások közzétételét követően Katarína Nikodemová, a platform igazgatója.

Mire és mennyi támogatást ad az állam

A házfelújítási projektbe tartozik majd a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, valamint a tető szigetelése. A cél az, hogy legalább 30 százalékos legyen az energiamegtakarítás. Egy ilyen megtakarításnál az állam általában maximum 14 ezer eurót, 60 százalékos megtakarításnál pedig akár 19 ezer eurót is megtérít.

A felújítás kezdete előtt a kérelmezőnek rendelkeznie kell

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ingatlan

Otthon

Támogatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak