Napunk

Napunk newsfilter: Lesz népszavazás, csak nem Fico szája íze szerint

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Čaputová kiírja a népszavazást. 2. Mennyi esélye van egy szakértői miniszternek Matovič mellett? 3. Az ukrán hadsereg hatalmas területet hódított vissza.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Lesz népszavazás, csak nem úgy és nem akkor

Zuzana Čaputová államfő ma délután bejelentette, hogy kiírja az előrehozott választással kapcsolatos népszavazást, melyet a Smer kezdeményezett, s melynek aláírásgyűjtésébe a szélsőséges Republika párt is bekapcsolódott.

A köztársasági elnök azt is tudatta, hogy elegendő számú aláírás gyűlt össze: a leadott 406 ezerből 381 960-at hitelesítettek.

Čaputová ezzel a bejelentésével lényegében megcáfolta az összes, Fico által terjesztett ostobaságot arról, hogy el akarná szabotálni a népszavazás kiírását – lám, mégis megteszi. Vannak azonban kifogásai.

Nem úgy és nem akkor. Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul ugyanis az első benyújtott kérdéssel kapcsolatban, mely így hangzik: „Egyetért Ön azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának azonnali hatállyal le kellene mondania?” Ezt ugyanis több alkotmányjogász alkotmányellenesnek tartja.

A második kérdést („Egyetért Ön azzal, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa megbízatási idejének lerövidítését népszavazással vagy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozatával, vagyis alkotmánymódosítással lehessen megvalósítani?”) rendben lévőnek találta. Így az Alkotmánybíróság döntésétől függően az eljövendő referendumon egy vagy két kérdés lesz.

Az államfő azt is elmondta, hogy a népszavazás nem valósulhat meg az egyesített önkormányzati és megyei választásokkal egy időben október végén, mivel a petíciós bizottság túl későn adta le az aláírásokat. Az Alkotmánybíróságnak 60 napja van, hogy döntsön a kérdésről – egyszerűen nincs elég idő.

Fico félrevezeti a népet. Nagyon fontos az is, amit Zuzana Čaputová külön hangsúlyozott, hogy még ha mind a két kérdéssel valósulna is meg a referendum, és valami csoda folytán érvényes is lenne a népszavazás, az akkor sem jelentene előrehozott választást, ahogy azt az ellenzéki képviselők ígérik. Hogy miért, azt részletesen leírja Finta Márk ebben a cikkben. (Röviden: a kérdések rosszul vannak megfogalmazva és nem kötelezik a képviselőket semmire.)

Ezt természetesen Robert Fico is tudja, de ez nem akadályozza meg abban, hogy félrevezesse a tömegeket, akik megunták a Heger-kormány szerencsétlenkedését. Neki ez csak egy politikai fegyver, remek alkalom a folyamatos médiaszereplésre és arra, hogy az ellenfelei ellen hergelje a népet. Alig ért véget a köztársasági elnök sajtótájékoztatója, Fico már ki is jelentette, hogy Čaputová elszabotált egy újabb referendumot, holott pont az ellenkezője történt, a hír az, hogy kiírják a népszavazást. Csakhogy Fico világában az igazság már rég nem számít.

Zuzana Čaputová profi módon, érthetően és világosan jelezte a kifogásait. Elmondta, hogy nem örül annak, hogy egyesek visszaélnek a népszavazás eszközével, de jelezte azt is, hogy megérti az emberek haragják, ami a jelenlegi garnitúra ellen irányul. Azt csinálja, ami a dolga: védeni próbálja az ország alkotmányos rendszerét.

Az viszont kérdéses, hogy mit érnek a józan szavak egy potenciális Fico-szavazó ellenében.


2. Alakul az új miniszterek névsora

Gőzerővel folyik a miniszterek keresése az SaS távozás után megüresedő székekre. Nevek jönnek és mennek, pletykák sokaságát hallani, de még mindig nincs végleges névsor. Ami biztosnak tűnik, az az, hogy a koalíció maradéka nem politikusokkal akarja feltölteni a miniszteri posztokat, hanem inkább szakértőket jelölnének.

Ez elvileg egészen jól mutat, hiszen a jelenlegi, válságokkal teli időszakban bizonyára jót tenne az országnak, ha kompetens vezetők állnának az élén, és nem fulladnánk bele a permanens politikai válságba, mint az elmúlt két év folyamán tulajdonképpen bármikor.

Matovič és az öngyilkosjelöltek. Persze ami papíron jól hangzik, az nem biztos, hogy a valóságban is az. Eleve felmerül a kérdés, hogy milyen szakember kívánna együttműködni ezzel a cirkusszal, amelyik jelenleg szlovákia kormányának nevezi magát.

Miért tenné ki magát egy elismert szaktekintély a teljes kiszámíthatatlanságnak és az infantilis, személykeskedő támadásoknak, amit az Igor Matovičcsal való mindennapi együttműködés jelent. Aki egyébként olyanokat mond, hogy a gazdasági minisztérium vezetését „csak egy öngyilkosjelölt” vállalná. Tessék, lehet jelentkezni, kérem, ne tolakodjanak!

Két biztos jelölt és két problémás. Persze a személyes ambíciók, esetleg az országért érzett felelősség felülírhatják ezeket a félelmeket. Jelenleg két miniszterjelölt neve tűnik biztosnak: Karel Hirman a gazdasági, Rastislav Káčer pedig a külügyminisztérium élére készül. Mindeketten profi, felkészült szakemberek és meglepően jó jelöltek.

Az oktatási minisztérium élére Daniel Bútorát akarták, de ő elbukott a felvételi beszélgetésen (ami valahol ironikus), így feltehetően Eduard Heger vezeti majd a sokat próbált tárcát, kormányfői teendői mellett. Mivel ez utóbbi poszt feladatait szinte teljesen Igor Matovič látja el, talán lesz elég ideje a gyerekekre.

Az igazságügyi minisztérium élére a legesélyesebb jelölt Viliam Karas, a Szlovák Ügyvédi Kamara elnöke. Karas a Denník N szerint Boris Kollár jelöltje, bár Matovič ezt tagadja. Ügyvédként ugyanis Karas azon kevesek egyike, aki kiállnak a sokat vitatott 363-as paragrafus mellett, mellyel Maroš Žilinka főügyész több ügy kivizsgálását leállította. Vagyis ha miniszter lesz, valószínűleg nem nyúl majd a 363-ashoz, Kollárék (és Ficóék) pedig nyugodtan alhatnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Kormányválság

Napunk newsfilter

Népszavazás

Orosz–ukrán háború

Referendum

Robert Fico

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak