Napunk

Az omikron elleni vakcinákkal szeptember közepétől lehet oltakozni. Mit tudunk róluk? (Kérdések és válaszok)

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) két omikron variáns elleni vakcinát hagyott jóvá két hete. Az új vakcinákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Milyen vakcinákat hagyott jóvá az EMA?

A két jóváhagyott vakcina a Pfizer-BioNTech és a Moderna cégek által gyártott covid elleni vakcinák módosított változata, ezeknek nagyobb védettséget kellene biztosítaniuk a covid omikron BA. 1 variánsával szemben. A vakcinákat az Amerikai és a Brit Gyógyszerügynökség is jóváhagyta.

Az EMA jelentésében a következő olvasható: „A vakcinákat frissítettük, hogy jobban illeszkedjenek a SARS-CoV-2 jelenleg a közösségben terjedő változataihoz. A módosított vakcinák a különböző variánsok elleni védelmet is kiterjeszthetik, ezért várhatóan annak ellenére is segítenek fenntartani a Covid-19 elleni optimális védelmet, hogy a vírus mutálódik.” Szlovákiában és Európa egyes országaiban jelenleg már az omikron variáns újabb alvariánsai dominálnak, Szlovákiában közülük is az omikron BA.5 alvariánsa.

Mikor érkeznek a vakcinák Szlovákiába?

Az egészségügyi minisztérium korábbi állítása szerint az első szállítmánynak szeptember második hétvégéjén kell érkeznie. A tárca szerint az oltás megkezdéséhez szükséges irányelveket még elő kell készíteni. „Szeptember közepén tervezzük megkezdeni (az oltást)” – tette hozzá a minisztérium. Mindkét gyártótól fokozatosan fog érkezni az oltóanyag Szlovákiába. Egyelőre nem tudjuk, hány adag vakcina érkezik majd szeptemberben.

Kik kérhetik a módosított vakcinát?

Az EMA mindkét, omikron variánshoz igazított vakcinát olyan 12 év feletti személyek számára hagyta jóvá, akik legalább már két adagot felvettek az eredeti covid elleni oltásból. A módosított, omikron elleni vakcinák tehát beadhatók harmadik vagy negyedik adagként, elsőként azonban nem.

Az Európai Gyógyszerügynökség javaslata szerint ez az oltás legalább három hónappal a legutóbb beadott vakcina után vehető fel.

„Főként azoknak a magasabb kockázatú csoportokba tartozó személyeknek javasolnám, akik 2022 januárját követően még nem estek át a Covid-19 fertőzésen, ekkor kezdett ugyanis az omikron variáns dominálni nálunk” – mondja Peter Sabaka, infektológus.

Az oltás negyedik adagját Szlovákiában egyelőre az 50 év felettiek, valamint az immunbetegségekben szenvedők számára hagyták jóvá, ez utóbbi csoport tagjai kortól függetlenül kérhetik az oltást, mégpedig abban az esetben, ha legalább három hónapja átestek a fertőzésen vagy pedig az utolsó emlékeztető oltás óta eltelt legalább négy hónap.

Ahhoz, hogy a vakcinát a fiatalabb korcsoportba tartozók is felvehessék, az irányelvek módosítása szükséges. „Az Egészségügyi Minisztérium az átalakított vakcinákkal történő oltás indikácós kritériumaira vonatkozóan szakértői irányelveket azt követően fog kidolgozni, hogy a vakcina gyártói megküldik azok teljes hivatalos dokumentációját” – állítja az egészségügyi tárca. Egyelőre még tehát nem tisztázott, kinek a részére lesz engedélyezve az új vakcina.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Hogyan működnek a módosított vakcinák?

Az átalakított vakcinák működési elve megegyezik az eredeteiekével.

Mind a Pfizer, mind pedig a Moderna hírvivő RNS (mRNS) technológiával készült oltóanyagokat gyárt. A vakcina mRNS molekulákat tartalmaz, melyek megtanítják a szervezetet az új koronavírus felszínén található tüskefehérje létrehozására. A vírus éppen a tüskefehérje segítségével jut a sejtekbe, egyben ez a vírus leginkább mutációképes része is, melynek köszönhetően könnyebben megkerüli az immunválaszt.

Az új vakcinák ún. bivalens oltóanyagok, vagyis a bennük található mRNS fele az eredeti, 2019 végén Kínában megjelent vírustörzs tüskefehérjéjét kódolja, a másik fele pedig a BA.1 variáns tüskefehérjéjét.

Milyen vizsgálatokat végeztek a módosított vakcinákkal?

A módosított Comirnaty oltóanyagot (Pfizer-BioNTech) az EMA két vizsgálat alapján hagyta jóvá, az egyik az olyan 55 év felettiek körében tesztelte a hatékonyságát, akik már megkapták ennek az oltóanyagnak 3 adagját (elsődleges kétadagos oltás és emlékeztető adag). Az omikron BA.1 alvariáns elleni ellenanyagok szintjének méréséből megállapításra került, hogy az említett alvariánsra adott immunválasz abban az esetben nagyobb, amennyiben a vizsgálatban részt vevő személyek második, emlékeztető oltásként a módosított oltóanyagot kapták. Az új koronavírus eredeti vírustörzsére adott immunválasz mindkét oltóanyag esetében hasonló volt. A vizsgálatokban több, mint 1800 személy vett részt, hozzávetőlegesen 300-an közülük a módosított vakcinát kapták.

A másik vizsgálatban több, mint 600 olyan 18 és 55 közötti korcsoportba tartozó személy vett részt, akik előzőleg már felvették az oltás három adagját. Az eredmények az EMA szerint ugyancsak a módosított vakcina nagyobb hatékonyságáról tanúskodnak.

Az átalakított Spikevax vakcinát (Moderna) az EMA egy több, mint 800, 18. életévét betöltött személy részvételével végzett vizsgálat alapján hagyta jóvá. Ez a vizsgálat, akárcsak az előzőek, az ellenanyagok szintjét vetette össze olyan személyek szervezetében, akik már három adagot kaptak a Spikevax oltóanyagból (elsődleges két adagos oltás és emlékeztető oltás), a második emlékeztető oltást pedig vagy az eredeti, vagy pedig a frissített Spikevax vakcinából vették fel. A második vizsgálat során is hasonló eredmények születtek, hiszen a Spikevax bivalens emlékeztető adagja ebben az esetben is erősebb immunválaszt váltott ki, mint az eredeti Spikevax vakcinával végzett emlékeztető oltás.

Az eredmények alapján az EMA úgy ítélte meg, hogy az átalakított oltóanyagok az elsődleges (két adagos) oltást követő első emlékeztető oltásként is beadhatók, a 12–17 évesek szervezetében kiváltott immunválasz pedig egyenértékű a felnőttek szervezetében létrejövő immunválasszal.

Nemrég átestem a koronavírus-fertőzésen, mikor kellene felvennem a második emlékeztető oltást?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Koronavírus

Védőoltás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak