Napunk

Az ukránok elindultak a győzelem felé? Így lépett új szakaszába a háború

Orosz katonák Kupjanszkban. Fotó - Ukrajna Fegyveres Erői
Orosz katonák Kupjanszkban. Fotó – Ukrajna Fegyveres Erői

Az ukránok legnagyobb győzelmüket érték el, amióta kiűzték az oroszokat a Kijevi területről. Katonai szakértők szerint áttörésre került sor, ami meghatározhatja a háború további menetét.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Slovenská verzia textu.

Gyorsan terjednek azok a fotók, amelyeken ukrán katonák büszkén pózolnak a kék–sárga zászló előtt az orosz megszállóktól felszabadított területeken.

A meglepő északkeleti ukrán offenzíva a Harkivi területen komoly sikereket ér el, és szaporodnak a felvételek, amelyeken az ukrán civilek lelkesen üdvözlik a katonáikat.

Szombaton olyan hírek is felbukkantak, hogy az oroszok elhagyták a kulcsfontosságú Izjum városát, és az ukrán hadsereg Liman felé tart.

Az oroszok Izjumból történt távozásáról szóló híreket például a The Bell orosz portál is közölte, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterére hivatkozva: „Igen, elmentek Izjumból, ahogy több más településről is Harkiv irányában.”

A háborúpárti orosz telegramcsatornák a portál szerint azt írják, hogy az orosz egységek parancsot kaptak Izjum elhagyására és az Oszkol folyó bal partjára való visszavonulásra.

„Ez a kezdet, egy jó kezdet” – idézte a Financial Times Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt.

Az orosz hadsereg hosszabb hallgatás után beismerte, hogy elhagyta a hosszú hónapokig megszállás alatt tartott ukrán városokat.

Villámgyors előretörés, meghökkent oroszok

A Bohun nevű ukrán különleges egység szóvivője, Tarasz Berezovec szerint Izjum teljes visszafoglalása órák kérdése. „Az oroszok elmenekültek, fegyvereket és lőszert hagyva maguk után. A városközpont szabad” – idézte őt a Financial Times, amely szerint a harkivi hadművelet során akár tízezer orosz is hadifogságba kerülhet.

„Az orosz tábornokok félnek a hibáktól. (…) Ezért központosítják a döntéshozatalt, mert mindenki magasabb szintre igyekszik tolni a döntéseket, hogy továbbhárítsák a felelősséget. Ezáltal képtelenek megbirkózni a több irányból érkező kihívásokkal” – idézte a brit lap a volt ukrán védelmi minisztert, Andrij Zahorodnyukot.

Ahogy az orosz nyelvű BBC emlékeztet, Izjum volt az ukrajnai orosz invázió egyik legfontosabb pontja, ahol az orosz egységek nagy számban összegyűltek.

„A háború első napjai óta pusztító ágyúzásnak volt kitéve, aminek következtében március és április fordulóján jelentős részben elpusztították, majd elfoglalták” – írja a portál. Az oroszok eredetileg így akarták elvágni Harkivot Ukrajna legharcképesebb egységeitől, és ezzel biztosítani a második legnagyobb orosz város elfoglalását, teszi hozzá a BBC.

Amikor ez valószínűtlenné vált, Izjumot a Donbasz elleni északi támadásnál használták fel.

Az amerikai Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War) szakértőinek becslése szerint az ukránok az elmúlt napokban 2,5 ezer négyzetkilométernyi területet szereztek vissza.

Egy nappal korábban Volodimir Zelenszkij elnök harminc felszabadított településről és ezer négyzetkilométerről beszélt, amit szeptember 1. és 8. között visszafoglaltak. Ez több mint Kijev egész területe.

„Hadseregünk, hírszerzésünk és Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) folytatják az aktív műveleteket több műveleti területen. Az Ukrán Fegyveres Erők mostanra felszabadítottak és meghódítottak több mint 30 települést a Harkivi területen. (…) Mindenhol ismét kitűzzük az ukrán zászlót és védelmet biztosítunk állampolgáraink számára” – mondta Zelenszkij.

Az elmúlt napokban főként a 27 ezer fős Balaklija állt a figyerelm középpontjában. A város hat hónapig volt orosz megszállás alatt, és elsőként ennek a településnek a felszabadítását erősítette meg az ukrán hadsereg, írta az Ukrajinská Pravda.

Egy másik frissen felszabadított város Kupjanszk, ahol az ukrán katonák gyorsan virálissá vált fotója készült.

Az oroszok számára fontos ellátópontnak számító városban készült felvételt az ukrán titkosszolgálat, az SZBU is közölte. „Különleges tisztek Kupjanszkban, amely mindig is ukrán volt és lesz. Az utolsó centiméterig felszabadítjuk a földünket! Megyünk tovább” – írta az SZBU az egységéről a Telegramon.

Mindössze néhány nappal ezelőtt Kupjanszk még 50 kilométerre volt a frontvonal mögött, ami azt mutatja, milyen gyorsan törtek előre az ukránok az elmúlt héten.

Az ukrán erőknek sikerült megbontani és drámai visszavonulásra kényszeríteni az orosz védelmet. Ha az oroszoknak nem sikerül megállítani az ukrán előrenyomulást, a szombati sikerek kulcsfontosságúak lehetnek a háború további menetére nézve.

Az ISW elemzői úgy vélik, ha az ukrán erők a következő napok folyamán megszakítják az Izjumba vezető orosz közlekedési útvonalakat, az orosz pozíciók várhatóan összeomlanak a térségben. Épp ezen a városon keresztül szállítja az orosz hadsereg a készleteit és utánpótlását.

Az ukrán offenzíva délen, a Herszoni területen is zajlik, ahol a helyzet átláthatatlan.

A megtévesztés és a taktika művészete: miért állnak vesztésre az oroszok

„Az orosz egységeket alighanem megtévesztették” – vélekedik a brit titkosszolgálat. Az elmúlt héten a hírek a délen, a Fekete-tengerhez közeli Herszon felé tartó ukrán támadásra összpontosítottak.

Ahogy az Ukrajinská Pravda írja, ott már nyáron elkezdődött az ellentámadás – az orosz lőszerraktárakra és stratégiai fontosságú hidakra mért rendszeres rakétacsapások formájában. Ezért sem számított senki egy túlságosan aktív offenzívára a Harkivi területen.

Valerij Zsaluznij ukrán tábornok és a fegyveres erők parancsnoka pénteken nem leplezte lelkesedését. „Haladunk előre. Világosan tudjuk, miért harcolunk, és biztosan győzünk” – írta a Facebookon.

Ahogy viszont a Szabad Európa ukrán portálja figyelmeztet, az oroszok nem menekülnek mindenhonnan harc nélkül.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harkiv

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak