Napunk

Napunk newsfilter: Erre ma biztosan nem számított, de jó hírek érkeztek energiaügyben

Fotó - Szlovák Villanyosművek
Fotó – Szlovák Villanyosművek

1. Életbe lépett a mohi atomerőmű harmadik blokkjának üzembe helyezésére vonatkozó engedély. 2. Folytatódott Kováčik pere. 3. II. Erzsébet halálával véget ért egy korszak.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Lassan elkezdhet megtérülni Szlovákia legnagyobb beruházása

A mai azon ritka alkalmak egyike, amikor jó hírrel kezdhetjük a newsfiltert. Pénteken éjfélkor érvénybe lépett a mohi atomerőmű harmadik blokkjának üzembe helyezésére vonatkozó engedély, a hajnali órákban pedig megkezdődött a fűtőelemek szállítása is a harmadik blokkba.

Az eseményen ott volt Richard Sulík – leköszönő gazdasági miniszterként –, és tudatta, hogy a tervek szerint a következő 108 óra alatt 349 fűtőelemet helyeznek majd a reaktorba, nagyjából négy hónap múlva pedig bekövetkezhet az első nukleáris reakció.

Ott volt Eduard Heger kormányfő is, aki történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. A harmadik blokk beindításával ugyanis Szlovákia önellátóvá válik az áramellátás tekintetében, sőt a negyedik blokk beindítása után kivitelre is termelhet áramot.

Drága és hosszú történet. Az tény, hogy a mohi atomerőmű harmadik blokkjának építése nem feltétlenül nevezhető diadalmenetnek. Rendkívül hosszú és drága folyamat volt – ez a legnagyobb beruházás Szlovákia eddigi történelmében. A projekt befejezése az eredetileg tervezett 4 év helyett 12 évbe telt, a költségvetés pedig 2,8 milliárd euróról 6,2 milliárd euróra nőtt.

A folyamat egyáltalán nem volt zökkenőmentes, 2020-ban például a NAKA rendőrei rontottak be az erőműbe, ahol hibás csöveket kerestek, melyek állítólag nem megfelelő minőségű acélból készültek. Több ezer alkatrész leellenőrzése után azonban megállapították, hogy az erőművet nem fenyegeti veszély. Ezzel kapcsolatban osztrák környezetvédők is többször tüntettek az erőmű ellen.

Nem oldja meg az energiaválságot, de segít rajta. A harmadik blokk elindítása az egyik feltétele annak a megegyezésnek, amelyet a kormány a Szlovák Villamosművekkel kötött, és aminek értelmében az évente 6,1 terawattóra energiát ad el 61 euró/megawattóra áron. Az olcsóbb áram forrása a tervek szerint az új létesítmény lesz, de ezt még sok tényező befolyásolhatja.

Az is tény, hogy az új blokk önmagában túl kicsi ahhoz, hogy változtasson az áram árán az európai piacokon. Viszont azokkal a hírekkel együtt, melyek szerint nyugaton is meghosszabbítják egy-egy atomerőmű élettartamát, talán kicsit hozzájárulhat a piac stabilizálásához.

Van még, ami működik ebben az országban. A mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindítása azért is pozitív hír, mert a gyakorlatban mutatja meg nekünk, hogy a permanens krízis és minden politikai inkompetencia mellett azért vannak még ebben az országban olyan dolgok, amik működnek. Igen, sokáig tartott, és igen, nagyon drága volt, de valahogy végül sikerült összehozni.

Az atomerőművek összerakása és működtetése az emberi tudomány és technológia csúcsát jelenti, és az itt termelt áram kézzelfogható hasznot hoz majd az országnak.

Miközben eddig a szlovákiai áramszükséglet 52 százalékát fedezték atomerőművek, a harmadik blokk elindítása után ez 65 százalék lesz. Lehet azt állítani, hogy ez nem túl sok, de most, hogy itt a nyakunkon az energiakrízis és mindenhol spórolásra szólítják fel az embereket, ez igenis számítani fog.

2. Korrupció, mint a filmekben

Pénteken tovább folytatódott Dušan Kováčik volt speciális ügyész pere a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon. Miután Kováčik csütörtökön ártatlannak vallotta magát és elutasította a vádalkut, a mai napon a tanúk meghallgatása következett, akik sorában az első Bernard Slobodník, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség pénzügyi részlegének egykori vezetője volt.

Slobodník maga is vádlott, viszont együttműködik a rendőrséggel és a vallomásai kulcsfontosságúnak bizonyultak abban, hogy napvilágra kerüljön a Fico-éra rendőrségének szennyese. És mint látjuk, mocsok az van itt bőven.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Atomenergia

Dušan Kováčik

Energiaválság

II. Erzsébet

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak