Napunk

Nemcsak a magyar kormány nagy kritikusa, de tett már gesztust a szexuális kisebbségek felé is a lehetséges új külügyminiszter

Fotó N – Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ellenkező előjellel pont ez a két fő témája Gyimesi Györgynek is. Ő erősen szorgalmazta Ivan Korčok távozását a külügy éléről, ahova most lehet, hogy egy még nagyobb Orbán-kritikus kerül.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Valósággá vált, amit Gyimesi György a kormányválság kibontakozása óta kívánatosnak tartott: az SaS kilépett a kormánykoalícióból, a miniszterei pedig lemondtak – köztük Ivan Korčok külügyminiszter is, akivel Gyimesinek régóta voltak vitái, és akit az OĽaNO magyar képviselője hungarofóbnak tart.

Az új külügyminiszter azonban Rastislav Káčer lehet, egy olyan diplomata, aki még Ivan Korčoknál is élesebben szokta bírálni a magyar kormányt, és LMBTQ-ügyben is volt már egy határozott gesztusa a szexuális kisebbségek irányába.

Gyimesi azt mondja, bárki lesz is a miniszter, garanciákra számít tőle, hogy provokációktól mentesen végzi majd a munkáját.

Cikkünkben arról olvashatnak,

  • milyen nyilatkozatokat tett Rastislav Káčer a magyar kormányról,
  • hogyan értékeli a szlovákok és a magyarok közös történelmét,
  • és hogy mit gondol Gyimesi György arról, hogy Káčer lehet az új külügyminiszter.

Budapest Moszkvára hasonlít, Magyarországot nem vennék fel az EU-ba, a demokráciából nem maradt sok, bizánci modell működik, amiben a vezetők vezetője dönti el, kiből lehet oligarcha.

Ezeket Rastislav Káčer leköszönő budapesti nagykövet nyilatkozta 2018-ban a Denník N-nek, miután nemcsak a nagyköveti megbízatása járt le, hanem úgy döntött, a diplomáciát is otthagyja.

Káčer azóta újra diplomata: 2020 óta ő Szlovákia prágai nagykövete, most pedig felmerült, hogy ő lesz Szlovákia új külügyminisztere.

Csörték Budapesttel

A kormányválság eredményeképp az SaS kilépett a kormánykoalícióból, és lemondtak a miniszterei, köztük Ivan Korčok eddigi külügyminiszter is.

Korčok gyakran bírálta a magyar kormányt: nem értett egyet Orbán Viktor EU-politikájával – Korčok, ahogy Káčer is, szilárdan elkötelezett az euroatlanti külpolitika mellett –, de a két ország közötti kapcsolatokban is voltak súrlódások: Korčok szerint a magyar közjogi méltóságok úgy látogattak Szlovákiába, hogy nem értesítették a szlovák külügyet.

A legismertebb eset Kövér Lászlóé, akinek Somorján, a kitelepítettek emlékművénél elmondott beszéde is kiverte a biztosítékot Korčoknál. A szlovák külügy Magyarország pozsonyi nagykövetét is bekérette, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – miután Korčok visszautasította, hogy az állampolgársági törvényről tárgyaljon vele – Gyimesi Györggyel ült le tárgyalni a témáról.

A külügyminiszter a Magyarországról érkező anyagi támogatásra is nagyobb rálátást szeretett volna, és bírálta a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásait is.

Csörték Gyimesivel

Korčok rendszeresen összetűzésbe került Gyimesi Györggyel is. Ehhez Korčoknak a magyar kormánnyal szembeni kritikus hozzáállása mellett az is szolgáltatott muníciót, hogy Martin Klus külügyi államtitkár párhuzamot vont a szlovákiai magyarok és a posztszovjet országok orosz szakadárjai közt. Emellett a kisebbségek jogállását rendező törvény is a külügyminisztériumnál akadt el.

Gyimesi György a kormányválság kibontakozásakor azt mondta, nagyon szeretné, hogy az SaS kilépjen a kormányból, mert az többek között azt is jelentené, „hogy a zsoldos, magyargyűlölő Ivan Korčok többé nem lenne külügyminiszter”.

Ez be is következett, azonban úgy tűnik, Korčokot egy a magyar kormánnyal szemben még inkább kritikus diplomata, Rastislav Káčer váltja.

Rastislav Káčer (1965)

1994 és 1998 között a NATO brüsszeli központjában dolgozott. 2001-től a védelmi minisztérium államtitkáraként Szlovákia NATO-tagságának előkészítő tárgyalásait vezette. 2005-ben alapította a Globsec biztonságpolitikai szervezetet, ami globális jelentőségű biztonságpolitikai fórumokat szervez Pozsonyban. 2003 és 2008 között Szlovákia washingtoni, 2013 és 2018 között budapesti nagykövete volt, 2020 óta a prágai nagykövetséget vezeti.

Határozott vélemény a magyarokról

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Ivan Korčok

Rastislav Káčer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.