Napunk

Napunk newsfilter: Hamran István megint belekényszerült a belügyminiszter szerepébe

Hamran István és Roman Mikulec belügyminiszter. Fotó - N/Tomáš Benedikovič
Hamran István és Roman Mikulec belügyminiszter. Fotó – N/Tomáš Benedikovič

1. Hamran István felvette Robert Fico kesztyűjét. 2. Az előrehozott választás megmentheti a Szövetséget?. 3. Magyarországon a 18 az új 19.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Hamran István felvette a kesztyűt

Robert Fico az utóbbi időben rendszeresen tart sajtótájékoztatót, ahol ugyanarról beszél, körbe-körbe. Felháborodottan lebegteti egy lehallgatás átiratát, mondván, az bizonyítja, hogy a NAKA nyomozói, akik a kormánya legkomolyabb nehézfiúit igyekeznek rács mögé dugni – beleértve őt magát is –, valójában csak lejárató hadjáratot folytatnak, fabrikált vádak alapján.

Erre a narratívára Fico mára egy teljes kis mitológiát épített fel, melynek központi alakjait folyamatosan támadja – és amit csinál, már nem egyszerű karaktergyilkosság, hanem mészárszék.

Egyre messzebre megy, egyre durvább szavakat használ – ezért volt fontos, hogy most már a másik oldal is megszólaljon, és ne csak a levegőbe beszéljen, hanem nagyon konkrét legyen, és Fico egyes állításait cáfolja meg.

Hamran István országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját nem sokan fogják megnézni, pedig nagyon tanulságos – annak ellenére, hogy ezt az egészet nem neki kellett volna lemenedzselnie, hanem Roman Mikulec belügyminiszternek. Ő a politikus ugyanis, Hamran pedig nem az.

És nagyon a határon mozog, hogy beleáll a politikai adok-kapokba, még akkor is, ha az imidzse arról szól, hogy ő a jó zsaru, és teljesen tudatában van annak, hogy így nem egyszerű rendőr lesz belőle, hanem valamiféle szimbólum. S ha egy rendőr szimbólummá válik, ott a háttérben valamilyen komoly rendszerhiba van.

Hamran mindenesetre most végre nem csak arra ment rá, hogy jól idézhető mondatokat mondjon, hanem arra is, hogy egészen konkrétan és pontosan cáfolja Fico állításait, és minden mögé konkrét példákat is állítson. Így tulajdonképpen Fico fegyverét fordította a Smer elnöke ellen.

Fico ugyanis azt csinálja, hogy tesz egy nagyon erős, figyelemfelkeltő állítást, majd tesz mögé egy általa bizonyítéknak tekintett, de nehezen ellenőrizhető valamit – amiben hívei vakon hisznek, és bizonyítottként kezelik az állítást, ezt terjesztik tovább, és ha valaki kétségbe vonja, elkezdik lebegtetni a „bizonyítékot”.

Hamran pedig most nem a Fico-féle nagyon erős állítást cáfolta, hanem a bizonyítéknak tekintett állításokat helyezte kontextusba, és cáfolta meg ezáltal.

Fico Čurilláék lehallgatásából mazsolázgat ki mondatokat? Lássuk, mikor és hol hangzottak el ezek a mondatok, milyen szövegkörnyezetben. Fico arra hivatkozik, hogy a rendőrség belső ellenőrzése szerint Čurilláék befolyásolták a tanúkat? Nosza, nézzük meg az erről szóló bírósági határozatokat, melyek épp arról beszélnek, hogy a belső ellenőrzésnél merül fel a gyanú azzal kapcsolatban, hogy valaki be akarja feketíteni a NAKA nyomozóit.

A sajtótájékoztatóból kiderült, hogy pengeélen táncolnak azok, akik tisztára akarják mosni a rendőrséget, és nem sok segítségre számíthatnak.

Sem Maroš Žilinka főügyésztől, aki Fico eszét vesztett hőzöngéseit figyelmen kívül hagyja, de Hamrant ledorongolja, és azzal vádolja, hogy manipulálni akarja a közvéleményt. Sem Roman Mikulec belügyminisztertől, aki képtelen beleállni a politikai csatába, mert Fico valószínűleg túl nagy falat neki.

Szlovákia viszont sosem a magára hagyott szélmalomharcosok országa volt – és félő, hogy emiatt kútba esik minden igyekezet.


2. Forró Krisztián abban bízik, hogy az előrehozott választás összetartja majd a pártját

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ma szólóban szólt a sajtóhoz. Váratlanul általános témában tette ezt, hiszen már a legvénebbek sem emlékeznek arra, mikor volt utoljára általános belpolitikai sajtótájékoztató a Čajak utcában, de a Szövetség elnöke most felült az „aktuálna politická situácia” elnevezésű bulivonatra.

Teljesen érthető, hogy Forró úgy érezte, meg kell szólalnia. A Szövetség jelen pillanatban egy marginális, peremre szorult párt, mely az MKP és a Híd hajdan volt tekintélye nélkül vegetál, mélyen a parlamenti küszöb alatt.

Elvesztette az ütemet, és az utóbbi időben szinte csak azzal tud bekerülni a sajtóba, hogy a saját, belső problémáival küzd – azt, amit ezen kívül mond, nagyon kevesen hallgatják meg, pedig nemegyszer okos dolgok is elhangzanak.

Ezért kellett egy sajtótájékoztató, ahol Forró Krisztián előrehozott választásokat sürget, mert manapság az egy meglehetősen jó hívószónak számít. Nem véletlenül járja a pávatáncot ekörül szinte mindenki.

Ez a sajtótájékoztató azonban inkább hangzott kicsit kétségbeesett, erős mondatokkal tűzdelt önprezentációnak, mint fajsúlyos megszólalásnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Forró Krisztián

Hamran István

Magyar Szövetség

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Rezsicsökkentés

Szlovákia

Szlovákiai magyar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak