Napunk

Napunk newsfilter: Simon Zsolt jól belecsapott a csallóközi-mátyusföldi lecsóba, de nem biztos, hogy a Magyar Fórum jön fel, inkább a Szövetség megy le

Simon Zsolt. Fotó - TASR
Simon Zsolt. Fotó – TASR

1. A Magyar Fórum Jozef Viskupičot támogatja Nagyszombat megyében. 2. Fico Rejtő Jenő-karaktert játszik, a díszletet a kormányválság biztosítja. 3. Putyin megint a Nyugatot temeti, az EU készül az energiaválság közös megoldására.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Simon Zsolt manővere a Szövetségben lévő állapotok tükre

A Szövetségnek nagy nehezen, a belső vitákat tovább mélyítve sikerült csak Nagyszombat megyében megyefőnökjelöltet állítani Berényi József személyében, hiszen Berényit a másik két platform elnökei, Sólymos László és Mózes Szabolcs sem tartják legitim jelöltnek.

Az egész cirkusz még tovább erodálta a Szövetség komolyan vehetőségét, és erősen kérdéses, hogy ezt látva mennyi ember fogja könnyedén odakanyarintani az x-et a jelenlegi megyefőnök-helyettes MKP-s nehézfiú neve mellé.

Ebbe a paprikás csallóközi-mátyusföldi lecsóba csapott bele Gömörből Simon Zsolt, amikor bejelentette és ma reggel egy közös sajtótájékoztatón is megerősítette: a Magyar Fórum Jozef Viskupič jelenlegi megyefőnököt támogatja a megyei választáson.

Nézőpont kérdése, hogy a Szövetség zuhant-e a Magyar Fórum szintjére, vagy a Magyar Fórum jött fel a Szövetség szintjére, mindenesetre a közvélemény-kutatások mostanában hasonlóan mindkét pártot a parlamenti küszöb alá mérik, és bár a Szövetség erősebb szokott lenni, olyan is volt, hogy Simon Zsolt formációját mérték erősebbnek.

Ha feltesszük, hogy a Magyar Fórum a Szövetséggel egy súlycsoportban lévő formáció, akkor a Szövetség megyefőnök-állító bohóckodásához képest érett és határozott lépésként is felfoghatjuk, hogy Simon Zsolt beállt Viskupič mögé. Iránymutatásnak, hogy kire nem érdemes szavazniuk a magyar választóknak.

Simon azt mondja, Forró Krisztián csak regionális szinten működött volna együtt a Fórummal, az egykori agrárminiszter szerint ennek azonban nincs értelme, így végül az önkormányzati választáson sem lett együttműködés a két párt között.

Tudomásul vették, hogy a Szövetség nem akar velük szóba állni, állítja Simon, de abban sem lehetünk biztosak, hogy ő maga látná-e egyáltalán értelmét egy ilyen együttműködésnek.

A Szövetség egyelőre szemmel láthatóan nem képes betölteni azt az űrt, ami a parlamentbe jutni 2010 óta képtelen MKP és a választói bizalmat látványosan eljátszó Híd után maradt, de annak sincs évek óta és továbbra sem semmi jele, hogy erre a Magyar Fórum lenne képes. Pontosabb diagnózusok az önkormányzati, illetve megyei választás után várhatók.


2. Fico továbbra is fordítva ül a lovon, így igyekszik meglovagolni a kormányválságot 

Robert Fico szerdán újra befáradt a NAKA-hoz, hogy kihallgassák az Alkonyat-ügy (Súmrak) kapcsán. A kihallgatás azonban kudarcba fulladt, mert a nyomozó nem tudott válaszolni Fico kérdéseire. Akár egy Rejtő-regény sorai is lehetnének, hogy a gyanúsított nem tudta kihallgatni a rendőrt, a szlovák politika amúgy is tele van rejtői figurákkal.

Némelyikük épp bedöntötte a kormányt, ami megint csak kapóra jön Ficónak. Szervezi is az újabb kormányellenes tüntetést, amiben a Republika kimosakodott fasisztái kínálkoznak is partnernek.

Fico szeme előtt példaként lebeghet a szombati prágai tüntetés, de a permanens válságban lévő szlovák kormánynak a bohózattal együtt sikerült valamiféle intézkedéseket felvázolni az energiakrízis kezelésére, nálunk nem is szálltak el az árak annyira, mint Csehországban.

Az előrehozott választás is kevésbé valószínű. Bármit is gondoljunk Igor Matovič és/vagy Richard Sulík politikai teljesítményéről, az SaS egyelőre

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Napunk newsfilter

Robert Fico

Simon Zsolt

Szövetség

Választások 2022

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak