Napunk

Iveta Radičová: Hegernek cselekednie kellett volna

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Mindegy hogyan, csak legyen már vége, ilyen és ehhez hasonló érzésekkel gondol a hónapok óta húzódó kormányválságra Iveta Radičová. A volt kormányfővel Monika Tódová készített interjút a Denník N-ben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Lehet, hogy az SaS távozásával véget ért egy fejezet, de egy másik elkezdődik, s ez akár még „pikánsabb, keményebb és élénkebb” is lehet az előzőnél, véli az egykori miniszterelnök. „De legalább a tétlenség időszakának talán vége.”

Radičová a kormány tétlenségét az energiaválsággal kapcsolatban a világjárvány második hulláma előtti időszakhoz hasonlította. Egy elvesztegetett nyár, értelmetlen országos tesztelés, magas halálozási arány. Ugyan most a szó szoros értelmében nem emberéletekről van szó, hanem a háztartások és az ország gazdaságának túléléséről, véli.

Egyetlen olyan politikus sincs ma Szlovákiában, akiben a többség megbízik. „A többség nem bízik senkiben” – véli Radičová, aki szerint kevés szó esik az ellenzékről, és arról, mit okozott a Smer elnöke, Robert Fico. „Elmaszatolta a mocskot, és megkérdőjelezett minden politikust, aminek az lett a vége, hogy az emberek elvesztek, nem tudják, mi az igazság, nincsenek tisztában a tényekkel. A politikával mint mesterséggel szemben veszett el a bizalom” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

„A parlamenti választás estéjén, amikor létrejött ez a kormánykoalíció, egyetlen dolgot mondtam: nem tapsolok” – emlékezett vissza Radičová, akit nem lepték meg a felszínre kerülő ellentétek és viták. „Matovič szociális csomagokat, egyszeri segélyeket akar, ez teljes ellenállást vált ki az SaS-ből, mivel ők a rendszerszintű megoldásokat részesítik előnyben” – magyarázta Radičová.

A volt miniszterelnök a háborúval és annak következményeivel kapcsolatban elmondta, hogy „várható volt, hogy Putyin a szankcióinkra a saját szankcióival válaszol”. Egy ilyen helyzetre egészen más módon kell megoldást keresni, mint tíz évvel ezelőtt, mondta Radičová, utalva az általa vezetett kormány 2011-es bukására, s abban Richard Sulík szerepére. Éppen ezért az aktuális kormányválságot sem tartja szerencsésnek összehasonlítani az egy évtizeddel ezelőttivel.

Radičová nem mond értékítéletet az SaS döntése felett, azt ugyanakkor leszögezte, hogy az adott helyzetben Sulík pártja az egyetlen észszerű lépést tette meg, mivel „így nem lehet kormányozni, ez sehova sem vezetett”. Az egykori kormányfő utódját, Eduard Hegert éles kritikával illette. „Két hónapig várt, és azt ismételgette, hogy megmenti a négyes koalíciót. Később a koalíciós szerződés módosításával állt elő, akkor, amikor az érvényes megállapodást a partnerek, különösen a Sme rodina nem tartotta tiszteletben. Ez tétlenség” – szözegte le Radičová.

Radičová a nők politikában betöltött szerepéről is beszélt. „Nem hiszem, hogy általánosságban igaz az állítás, miszerint több nővel jobb lenne. Azt vallom, hogy több értelmes, erkölcsös nőre van szükségünk, akiknek a szíve a helyén van, ragaszkodnak az elveikhez, de képesek taktikát is váltani. Ugyanezt várnám el a férfiaktól is a politikában” – zárta Radičová.

Igor Matovič

Iveta Radičová

Kormányválság

Richard Sulík

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak