Napunk

Napunk newsfilter: A Matovič-paradoxon, avagy üldözz el mindenkit az ötleteiddel, aztán gondold meg magad

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. A koalíciós fagyszünetet nem sikerült megoldani, viszont most jöhet az igazi fagyszünet. 2. Korrupcióval a korrupció ellen. 3. Ha nincs szankció, akkor lesz gáz.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A koalíciós fagyszünetet nem sikerült megoldani, viszont most jöhet az igazi fagyszünet

Tegnap óta kisebbségi kormánya van Szlovákiának. Az SaS-es miniszterek távoztak, mert nem teljesült Richard Sulíkék követelése: csak Igor Matovič pénzügyminiszter nélkül folytatjuk, mondták.

A miniszterek lemondásán még meg sem száradt a tinta, máris folyik a találgatás arról, hogy meddig húzza az összezsugorodott koalíció, vajon teljesen maga alá gyűri-e a pénzügyminiszter a kormányfőt, és hogy mely ügyekben számíthat a kiugrott SaS támogatására Heger kormányfő.

Izgalmasnak ígérkezik a parlament jövő heti ülése, meglátjuk, mire elég 70 kormánypárti képviselő a 150 fős törvényhozásban.

Úgyszintén megy a tippelgetés a négy új miniszter nevéről, az erről szóló első hírek már meg is jelentek.

Tervezésből elégtelen. Ha a legnagyobb kormánypárt tudta már a nyár elején, hogy az általuk választott tárgyalásos technika alkalmazásával nem is hagynak más lehetőséget Sulíknak, csak a távozást, akkor a miniszterek castingját is elkezdhették volna korábban, de a legnagyobb kormánypártban a tervezés, az előrelátás és a következetesség nem azok a skillek, amelyek egy SWOT-elemzésben az erősségek oldalára kerülnének.

A koncepció nélküli kormányzás és a politikai amatörizmus illusztrálására nézzük meg a családtámogató törvény azon részét, amelyen még a négyeskoalíció összekapott, és amely végül nagyban hozzájárult a kormány széteséséhez.

Az ún. Matovič-csomag része volt a gyerekek szabadidős tevékenységét támogató tétel. Ez évente 400 millió euróba fájt volna a költségvetésnek. Hatalmas veszekedést okozott ez a pénzszórás, mert mind az SaS, mind a szakemberek azt mondták, sokkal égetőbb problémákra kell megoldást találni a válság kapujában.

Matovičék megtörték az elnöki vétót és szélsőjobbos ellenzéki képviselők támogatását is megszerezték. Sulíkék számára egy újabb keserű pirula volt, amit nem voltak hajlandók lenyelni.

Fontos volt, de már elmúlt. Most pedig arról tájékoztat a kormány, hogy a családtámogató csomagot mégis átszabják, kipottyan belőle a szabadidős tevékenység támogatása. Ez önmagában jó hír. Értelmes magyarázatot nem kaptunk arról, hogy miért. Olyan matoviči kifogás született: Gröhling miatt.

Csak hát éppen a pénzügyminiszter ragaszkodott körömszakadtáig a támogatáshoz, elment a falig, elnöki vétót tört meg, végérvényesen összeveszett a koalíciós partnerével, képviselőt veszített stb. majd hirtelen – nyomós érvek nélkül (igaz, a szabadidős tevékenység támogatása mellett sem szóltak szakmai érvek) elengedi azt, ami számára oly fontos volt még a nyár elején.

Ez a példa is mutatja, hogy az állandóság nem volt a négyeskoalíció erőssége, egyedül Matovič kiszámíthatatlansága volt konstans, és ezt a Matovič-paradoxont cipeli tovább a kisebbségi kormány.

Ami biztos: jön a tél, egyre jobban súlyosbodik a válság és itt lesz nekünk Matovič. Mindenki gondoskodjon magáról, ahogy tud! – eddig ez a kormány üzenete.


2. Korrupcióval a korrupció ellen

Kétszer is elolvastuk a szalagcímet, mert nehezen rakta össze az analizáló agy, mire készül a Nemzeti Együttműködés Rendszere: A magyar kormány független korrupcióellenes hatóság létrehozását jelentette be.

Természetesen nem arról van szó, hogy önvizsgálatot tartottak volna pénzeszsákék, vagy az egyházak tekintélyes képviselői az erkölcsös élet keskeny medrébe terelgették volna a fényűző életeket; és arról sem, hogy a ner-elit hivalkodó ruháját megszaggatva követelte, hogy vessenek véget a korrupciónak Magyarországon.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Földgáz

Igor Matovič

Koalíció

Korrupció

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak