Napunk

Az SaS kilépett, Matovič maradt, Heger kisebbségi kormánnyal folytatja

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Mától kisebbségben kormányoz Eduard Heger kormánya, az SaS miniszterei benyújtották lemondásukat, az új miniszterek névsorát az államfőt követően ismerheti meg a nyilvánosság.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Richard Sulík még múlt szerdán, miniszterei, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, Ivan Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling oktatási miniszter pedig korábbi ígéretükhöz híven ma nyújtották be lemondásukat Zuzana Čaputová államfő hivatalában. Addig maradnak miniszterek, míg az államfő nem kapja meg Eduard Heger miniszterelnöktől az új tárcavezetők névsorát.

„Befejeztük kétéves tevékenységünket a kormányban, ahol úgy vélem, szakmai munkát végeztünk” – jelentette be az SaS elnöke, hangsúlyozva, nem személyes sérelmek vezették a kormányból való távozásukat, hanem az, hogy Igor Matovič feldúlta az országot.

Eduard Heger bejelentette, kisebbségben kormányoz tovább, a távozó miniszterek helyét betöltők névsorát előbb az államfővel kívánja egyeztetni, a nyilvánosság jövő héten ismerheti meg, kik vezetik  a távozók után a tárcákat.

A kormány mai ülése előtt Veronika Remišová (Za ľudí) és később Igor Matovič is megerősítette, hogy a távozó miniszterek posztjára nem politikai jelölteket, hanem szakembereket kérnek fel.

Igor Matovič kijelentette, nem ő lesz az új gazdasági miniszter, mert szerinte az államfő nem nevezné őt ki erre a posztra. Elmondta azt is, hogy a három párt képviselői vasárnap már egyeztettek a lehetséges jelöltekről, akikről a nyilvánosság bővebbet csak azután tudhat meg, miután egyezség született róluk.

A gazdasági tárcával kapcsolatban Karel Hirman neve merült fel, ő a Denník N-nek nem erősítette meg az értesülést, de nem is cáfolta. A külügy esetében diplomaták jönnek szóba, illetve a jelenlegi államtitkár, Marian Majer vehetné át a tárca vezetését. Az oktatási tárcával és az igazságügyi

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Koalíció

Kormányválság

Richard Sulík

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak