Napunk

Egy lelkes művészettörténész fotóival fedezik fel a komáromiak újra a várost és annak történelmét

Szabó Csekei Tímea. Fotó - Jana Mačicová
Szabó Csekei Tímea. Fotó – Jana Mačicová

Egy kis töri mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel! – A Facebookon terjedő fotósorozatból tanulják Komárom történelmét a helyiek.

Egy komáromi művészettörténész, Szabó Csekei Tímea fotóival ismerik meg a Duna-parti várost a helyiek. Tímea ebédidőben fényképezőgéppel rója az utcákat. Épületeket, lépcsőházakat, utcarészleteket, kapukat, kilincseket, cégéreket, csempéket stb. fotóz – bármit, ami a város történelmét őrzi.

A képeket a közösségi oldalán osztja meg – a komáromiak egy új perspektívát, egy új „szemet” kapnak. Ráadásul a fotók nem csupán dokumentálnak, hanem hangulatokat, fényjátékokat közvetítenek, kompozíciókkal kísérleteznek: a megörökített tárgyakhoz hasonlóan önálló státuszuk is van.

Az egykori komáromi takarékpénztár előcsarnoka. Fotó – Szabó Csekei Tímea

Az Ebédidő című sorozat követőinek száma egyre gyarapodik, tőlük kapta a nevet is a vállalkozás. Amikor meglátták ebédidőben az utcán Tímeát géppel a nyakában, kérdezgették tőle, hogy eljött-e az ebédidő. Innen ered tehát a név: Ebédidő.

A kezdeményezést pedig a művészettörténész munka és a Komárom iránti szeretete hívta életre. Ma a követői jelentik a legnagyobb motivációforrást, ők biztatják, új ötletekkel látják el.

Szabó Csekei Tímea 1976-ban született Léván. A komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténet szakon szerzett diplomát. 2006-tól a komáromi Duna Menti Múzeum művészettörténésze. Kutatási területe Komárom képzőművészete, különös tekintettel a 20. század első felére. Szívügye a műemlékvédelem. Két lány anyukája.

Nem minden kezdet nehéz

Szabó Csekei Tímea elindult házi tojást venni Luca lányával Komáromban, a koronavírus-járvány második hulláma idején, és fényképezőgépet is vittek magukkal. Abban az időszakban a sétákat ismét nagy becsben tartottuk. A hosszú karantén után, a szabadulást követően, hajlamosak voltunk „más szemmel” körülnézni az utcákon. A tekintetünk pedig megtanulta újrafelfedezni az ismertnek vélt környezetet.

„Egy polgári lakásba mentünk a Határőr utcába átvenni a tojást, és mutattam a lányomnak az ajtó felett elhelyezett lakásszámot, egy szép szecessziós hetest. Rögtön előkerült a fényképezőgép és a telefon, megörökítettük a míves hetest” – meséli Tímea.

Ezze a hetessel kezdődött a sorozat. Fotó – Szabó Csekei Tímea

Barangoltak az utcán, és élvezték, hogy az elrendelt karantén miatt gyérebb a forgalom. Több épületrészletet is lefotóztak, majd otthon összehasonlították a képeket, ki mit látott, kinek mi tetszett, melyik felvétel sikerült jobban.

Néhány sikerültebb fotót feltöltöttek a közösségi médiába. Rengeteg visszajelzést kaptak az ismerősöktől, akik további képeket követeltek, és a folytatásra ösztönözték őket.

A Diósy család Arany kaszához vaskereskedésének cégére a Nádor utcában. Fotó – Szabó Csekei Tímea

A gondolat, hogy az ebédidőt ne csak az éhség elverésével töltse ki, már évekkel korábban megszületett. „Az egyetemi évek után Londonban kötöttem ki, és azt figyeltem meg, hogy ebédidőben a templomokban koncerteket adnak. Ott döntöttem el, hogy hazatérésem után ebédidőben igyekszem megtörni a munkahelyi rutint, és keresem majd a feltöltődést. Az Ebédidő projekt számomra ezt a feltöltődést is jelenti” – mondja a komáromi művészettörténész.

Tímea évekig gyűjtötte a Komárom belvárosához kapcsolódó szövegeket és képeket a munkahelyén, a komáromi Duna Menti Múzeumban. Az összegyűlt anyagot helyszínek szerint mappákba rendezgette. Az volt a terve, hogy tavasztól őszig, amikor enyhébb az idő, és a szabadban is lehet ebédelni, egy szendvics vagy saláta mellett belvárosi helyszíneken szervez rövid felolvasásokat.

Az volt a koncepció, hogy ezeken a flashmob-szerű összejöveteleken kis csoportban, rövid időre megállítják a munkahelyi mókuskereket, és ismeretterjesztő felolvasás közben az ismerősökkel megebédelnek. Sajnos, ezeket a terveket a koronavírus-járvány elsöpörte, de Tímea nem adja föl könnyen, ezért átkalibrálta az elképzeléseit – ebből született meg a fotósorozat.

A Marianum Egyházi Iskolaközpont kollégiumának tornya a főépületből. Fotó – Szabó Csekei Tímea

A járvány alatt az internet lett az új találkozási hely. Azok is követik az Ebédidő sorozatot a közösségi médiában, akik már elköltöztek Komáromból, külföldről is érkeznek bátorító, támogató levelek.

Arra a kérdésre, hogy milyen kapcsolati háló alakult ki a munkahelyi tevékenység és a ebédidős tevékenysége között, Tímea nagy lendülettel meséli: „Mindkét irányban működik az inspiráló, megtermékenyítő hatás.”

A Harmos-nyomozás

„Mások mellett Harmos Károllyal is foglalkozom, neki köszönhető a képzőművészeti szcéna fellendülése Komáromban. Harmos 1910-től a komáromi bencés gimnázium tanára volt, 1920-tól rajziskolát vezetett a városban. 1923-ban pedig ő lett a Jókai Egyesület Szépművészeti Osztályának a vezetője. A képeit a múzeum magángyűjteményekben is keresi.

Marta Herucová művészettörténész egy monográfiát ír Harmosról, és felkért, hogy a komáromi magángyűjteményekben fellelhető képeit segítsek felkutatni. Egyre több orvosportrét találtam, amelyeket Harmos festett. Elindult hát a nyomozás, hogy hány orvos élt akkoriban Komáromban, kik voltak ők, hogyan tudok a nyomukra lelni. Így jutottam el a Határőr utcai polgári lakásokba, az egykori orvosok otthonaiba, és a múzeum számára is sikerült megszerezni egy teljes hagyatékot.”

Azáltal, hogy Tímea megosztotta az oldalán a részeredményeket és a kincseket, amelyekre rátalált, egyre több helyről érkeztek tippek, hol érdemes még kutakodni, így szélesedett ki a nyomozás egy közösségi rítussá.

A református templomban. Fotó – Szabó Csekei Tímea

Értékmentő

Olyan, a komáromi múzeum számára értékes műtárgyakat is talált a magángyűjteményekben, amelyek az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a budapesti műkereskedők elől. Tímea úgy vélte,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak