Napunk

Országos tanévnyitó Dereskben: nem tudják az iskolák, hogyan gazdálkodják ki a rezsit, de kaptak egy jó hírt is a kormánytól

Leendő elsősök a 2022/2023-as tanévnyitón. Fotó - Ibos Emese
Leendő elsősök a 2022/2023-as tanévnyitón. Fotó – Ibos Emese

Májusi adatok alapján 3675 elsős kezdheti meg tanulmányait az idei tanévben magyar tanítási nyelvű alapiskolában. Jó hír, hogy 600 asszisztens segítheti első körben a pedagógusok munkáját, de számos igazgató retteg az elszabadult energiaárak miatt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét a nagyrőcei járásbeli Deresk község római katolikus templomában tartotta szombaton a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Már hagyományosan három fontos mozzanata volt a 22. országos tanévnyitó ünnepségnek: köszöntötték a környékbeli települések leendő elsőseit, közel harminc pedagógusnak osztottak ki köznevelési díjat az elmúlt évtizedek alatt végzett pedagógiai munkájukért, és köszöntötték a pályakezdő pedagógusokat is, akik idén először állnak a katedrára.

Nagy Ákos Róbert református esperes szerint minden pedagógus előtt egy cél lebeg: megkezdeni az új tanévet, tanítani, nevelni és értékeket átadva útnak indítani a magyar anyanyelvű gyermekeket és fiatalokat, ez pedig egyáltalán nem kis feladat. Közben rengeteg bizonytalansággal kell szembenézniük a pedagógusoknak, a szülőknek, és kérdés, hogyan tudnak helytállni, ezért óriási felelősség nyugszik a vállukon.

Balázs Patrik plébániai kormányzó szerint Jézushoz hasonlóan a pedagógusok is a gyermekekre teszik a kezüket, de nem azért, hogy megáldják, hanem hogy formálják őket azokban az értékekben, amelyeket egy gyermeknek az évek során meg kell tanulnia. Ez ma már egyáltalán nem könnyű feladat.

„Minden gyermeknek, minden fiatalnak, minden ránk bízottnak szüksége van tanárra. Kézrátétellel őrizzétek, védjétek a lépteiket, abban az iskolában, abban az időben, melyet velük töltötök, hogy értékekben részesüljenek, hogy növekedjenek, ne a világtól, ne csak a google-tól és egyéb más felkínált dolgoktól, hanem emberségben is, mert az internet az emberséget, a szeretetet, a barátságot nem tudja megadni, de egy jó tanár igen” – mondta Balázs Patrik.

Balázs Patrik plébániai kormányzó. Fotó – Ibos Emese

Fekete Irén, az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a 2022/2023-as tanév kapcsán, a vendéglátó Deresk község példáját is felhozva arról beszélt, hogy egyre több településen csökken a magyarok száma. Pozsonytól Nagykaposig tömbvidékre és szórványra tagozódott a magyarok lakta országrész.

A szórványban élő közösséget a fogyás, az elöregedés és az elköltözés jellemzi, pedig olyan értékeket őriznek, melyek még a tömbmagyarságban sem fellelhetők. „A fennmaradás biztosítéka az anyanyelv, amely születésünktől fogva velünk van tudatunkban, lelkünkben, benne érezzük az otthon melegét, biztonságot adva ölel körül bennünket a bölcsődében, az óvodában, az iskolában, akár egészen az egyetemig” – mondta Fekete Irén.

Az SZMPSZ elnöke szerint az idei tanévben az egyik legsúlyosabb gond, mellyel a magyar oktatási intézményeknek meg kell küzdeniük, az az energiaárak sosem látott vágtája. „Egyelőre nem világos, hogyan tudják ezt kigazdálkodni az iskoláink” – mondta Fekete Irén azzal, hogy az oktatási tárca körül is rengeteg a politikai bizonytalanság.

Pozitívumként értékeli viszont, hogy a tárca nem számol online oktatással és korlátozások nélkül vágnak neki az új tanévnek. „Régi vágyunk volt, hogy asszisztensekkel bővüljön az oktatási intézményekben dolgozó szakemberek száma, mert sajnos egyre több a speciális fejlesztést igénylő tanulónk. Első körben 600 asszisztenst kapnak az iskolák” – mutatott rá a szövetség elnöke.

Fekete Irén szerint jó hír az iskoláknak, hogy asszisztenseket kapnak. Fotó – Ibos Emese

Fekete Irén a Napunknak elmondta azt is, hogy több szakmai műhelynek köszönhetően munkafüzetekkel segítik a magyar alapiskolákat.

„Tavaly az 5. évfolyamok földrajz munkafüzete készült el, idén a 6. évfolyam számára dolgoztuk ki a segédanyagot. Szintén tavaly készült el a felső tagozat számára a kémiatanári kézikönyv és munkafüzet, idén pedig a fizika és a biológia munkafüzeteket sikerült összeállítani, a segédanyag már a nyomdában van. Ádám Zita csapatával szövegértési munkafüzetet dolgozott ki, rengeteg óravázlattal” – részletezte Fekete Irén, aki szerint hiánypótló segédanyagokról van szó.

A magyar iskolát választó elsősök számára a Rákóczi Szövetség évről évre beiratkozási ösztöndíjat adományoz a magyarországi civil társadalom és az önkormányzatok adományaiból. A jelenlévő gyermekek az ösztöndíj mellett iskolatáskát kaptak a Rákóczi Szövetség elnökétől és munkatársaitól.

A leendő elsősök ösztöndíjat és könyveket kaptak a tanévnyitón. Fotó – Ibos Emese

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a felvidéki magyarság és a magyar pedagógusok biztosítják a szülőföldön való megmaradás egyik megkerülhetetlen alapját, az anyanyelv értékeinek a megőrzését és átadását nemzedékről nemzedékre, amiért köszönet és elismerés jár nekik.

„Magyarország kormánya elkötelezte magát arra, hogy a már megkezdett programokat és feladatokat végigviszi és az együttműködést fenntartja az elmúlt 12 évhez hasonlóan” – mondta Potápi Árpád János azzal, hogy 300 ezer gyermeknek teszik lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást a Kárpát medencében.

Fotó – Ibos Emese

Az államtitkár kitért a korábbi és a legutóbbi támogatásokra, melyeket a magyar kormány a felvidéki magyar iskoláknak nyújt. Köztük a napokban bejelentett iskolabuszokra.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolák

Oktatás

Potápi Árpád János

Szlovákiai magyar

SZMPSZ

Tanévnyitó

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak