Napunk

Ha a kormány nem tesz semmit, a saját gázkazános társasházakban háromszorosára vagy akár ennél is többet drágul a gáz

Illusztrációs fotó - N/Tomáš Benedikovič
Illusztrációs fotó – N/Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A saját gázkazánnal ellátott társasházaknak és a szabályzott árakat fizetőknek akár háromszorosára is drágulhat a gáz.
  • Az árszabályozás nélküli társasházaknál ez valószínűleg még rosszabb lesz. A gáz ugyanis az év során megközelítőleg a tízszeresére drágult a tőzsdén.
  • A gázzal fűtő, központi távhőművekre rákapcsolt háztartásoknak legalább 140 százalékos drágulással kell számolniuk. Ugyanis a többi tüzelőanyag ára is emelkedik.
  • A Richard Sulík által emlegetett olcsóbb gázról szóló szerződések ezeket a csoportokat nem érintik, és a kormány egyelőre nem beszél célzott támogatásról.

A lakásban lakókat még drasztikusabb hőáremelkedés fenyegeti, mint a családi házakban lakókat. Ez főleg azért van, mert az olcsóbb gázról szóló szerződések, melyeket az SPP és más szolgáltatók készülnek bevezetni, nem érintik a saját fűtési rendszerrel rendelkező társasházakat és azokat sem, amelyek rá vannak kapcsolva a központi hőellátásra.

A legutóbbi népszámlálás adatai alapján a lakások 66%-át fűtik gázzal, ami 1,5 milliónyi háztartást jelent. Mivel a lakosság legnagyobb részéről van szó, ebben a cikkben velük fogunk foglalkozni. Elsősorban a lakásokat vesszük górcső alá, a családi házakkal egy korábbi cikkünben foglalkoztunk.

Szlovákia lakosságának körülbelül harmada van rákötve a távfűtésre, emellett a hő több mint fele földgázból származik. Egy másik nagy csoport él saját kazánnal ellátott társasházban.

Összességében a lakosság jelentős nagy részéről van szó, amelyet a költségek néhányszoros növekedése fenyeget, és a kormány számukra nem készül semmilyen jelentősebb támogatással.

Az, hogy milyen nagy lesz az árak növekedése az egyes háztartások számára, attól is függ, hogy a társasház szigetelt-e, milyen a földrajzi elhelyezkedése, mikor köt szerződést a szolgáltatóval és milyen hosszú időre, és hogy mivel fűt a távhőmű, amire a lakás rá van kötve. Azok a bérlők lehetnek hátrányban, akik városi lakásokban laknak.

Ebben a cikkben elolvashatja, mire számíthat, ha:

  • saját fűtéssel ellátott társasházban él, ahol szabályozott árak vannak,
  • saját fűtéssel ellátott társasházbeli bérlakásban él, ahol szabályozatlan árak vannak,
  • távfűtésre rákötött társasházban él.

Saját fűtésű társasházak, szabályozott árakkal

A szabályozott gázárak minden járulékkal együtt 170 százalékkal fognak nőni jövőre – számolta ki még júliusban az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO). Mindeközben azonban a piaci helyzet jelentősen romlott, a teljes ár ezért várhatóan több mint háromszorosára növekszik.

A szabályozott árak nemcsak a családi házakat, hanem néhány társasházat is érintenek. A múltban a kisebbekről volt szó, akik belefértek az évi 100 MWh gázfogyasztásba.

Idén áprilisig azonban a szabályozott árakat fizető fogyasztókhoz csatlakozhattak a nagyobb társasházak is. A kormány ezt még télen felajánlotta nekik, amikor néhány, saját kazánnal rendelkező, 100 MWh-t túllépő fogyasztású társasház magas számlákat kapott a gázszolgáltatóktól.

Akkor ugyanis még nem a szabályozott árakat, hanem a piaci árakat fizették, amelyek a szerződés aláírásának pillanatában aktuális nagykereskedelmi áraktól függtek. Mivel ezek az árak már tavaly ősztől rekordméretű növekedésbe kezdtek, ezeket a háztartásokat meglepte a számla összege.

Mit jelent a szabályozott ár: maximális magasságát általában ősszel határozza meg az ÚRSO a következő évre. A piaci árakból indulnak ki, de figyelembe veszik az elmúlt évi átlagárakat, így a tőzsdei áremelkedés csak időeltolódással nyilvánul meg a szabályozott árakban.

Maximális árszabásról van tehát szó. A gázszolgáltatók egymással versenyezve bármilyen árat kínálhatnak a fogyasztóknak, ez azonban nem lépheti túl az ÚRSO által meghatározottat, ami az idei évre 43 euró/MWh. Ebből a gáz átlagos piaci ára 20 euróra emelkedett, a maradék pedig az egyéb díjak és az ÁFA. A jövő évi szabályozott ár, a járulékokkal együtt az eddigi fejlemények szerint 100 euró/MWh lesz. Amennyiben valaki most köt szerződést, a járulékokkal együtti piaci ár 300 euróra jön ki, a nyári jelentős tőzsdei növekedést követve.

Itt az a mérvadó, mikor írta alá a társasházkezelő vagy a lakástulajdonosi közösség a szolgáltatóval való előző szerződést, milyen hosszú időre, és hogy milyen lesz a piaci ár a következő szerződés aláírásának pillanatában. Az ársokkra főleg azoknak kell készülniük, akik a 2020-as járvány sújtotta évben vagy 2021 tavaszán írták alá a szerződést, amikor a gáz nagyon olcsó volt.

Példának vehetünk egy 12 lakásos szigetelt házat. Annak köszönhetően, hogy a háztartásoknak sikerült csökkenteniük a fogyasztást és a gáz rendkívül olcsó volt a piacon, módjukban állt a szolgáltatóknál 2021-re és 2022-re 35 euró/MWh-s szerződéseket aláírni. A kétéves szerződésük most fog lejárni, és amennyiben beigazolódik az ÚRSO által feltételezett áremelkedés, több mint 200 %-os drágulás várhatja őket.

Ezek azonban csak hozzávetőleges becslések, sokk függ az egész ház konkrét fogyasztásától, a gázszolgáltató és -elosztó tarifájától. „Mivel a társasházakat nem érintik a támogatott energiák, helyénvaló egy több mint duplájára növekedő kiadásokkal való számolás annak függvényében, milyen szerződése van jelenleg az adott társasháznak” – magyarázza Vladimír Balaj, a Magna Energia energetikai könyvvizsgálója.

Illusztrációs felvétel – TASR

Vojtech Červenka, a hat állami távhőművet magába foglaló MH Távhőmű Holding üzleti igazgatója azt mondja, hogy ebben a kedvezőtlen helyzetben nagy az érdeklődés a saját kazánnal rendelkező társasházak felől a központi távfűtésre való átállásra. „Gyakran még az olyan társasházak részéről is, amelyeket a múltban leválasztottak a távfűtési rendszerekről.” – teszi hozzá Červenka.

További megoldás ezen társasházak számára lehetne az SPP speciális tavaszi ajánlata is. Az állami gázművekkel március 1-ig olyan szerződést köthettek, amely egy évre kb. 89 euró/MWh-ba, két évre 79 euró/MWh-ba vagy három évre 69 euró/MWh-ba jött volna ki. Ennek eredménye az SPP szerint 876 ársapkás szerződés, melynek többségét három évre kötötték meg. A szerződés az összes társasháznak megtérült, az áruk ugyanis alacsonyabb, mint amelyet a szabályozott árakért fizető társasházak kapnak (100 euró felett 1MWh-ért), és sokkal alacsonyabb, mint a 2023-tól érvénybe lépő árak a szabályozatlan árakat fizető társasházak számára.

Saját fűtésű társasházak, szabályozott árak nélkül

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energetika

Energiaválság

Földgáz

Fűtés

Gazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak