Napunk

A külföldi befektetőknek mindegy, milyen kormány van Szlovákiában, és a kormányválság sem feltétlenül zavarja őket

Eduard Heger, Richard Sulík és Igor Matovič bejelentik a Volvo kassai beruházását. Fotó – TASR
Eduard Heger, Richard Sulík és Igor Matovič bejelentik a Volvo kassai beruházását. Fotó – TASR

Egyelőre nem okoz kárt a szlovák gazdaságnak a kormányválság, de kisebbségi kormány esetében gondot jelenthet a gazdasági törvények elfogadása.

Július elején kezdődött a legújabb kormányválság az SaS ultimátumával, miszerint ha nem mond el Igor Matovič a pénzügyminiszteri posztról, az SaS otthagyja a kormánykoalíciót. Jelenleg ott tartunk, hogy Richard Sulík már benyújtotta a lemondását, a másik három SaS-es miniszter hétfőn mond le, ha addig Matovič nem távozik. Matovič megnevezett 10 pontot, amiket ha az SaS teljesít, lemond, az SaS viszont csak azután tárgyal róluk, ha már Matovič lemondott.

Egy kormányválság, különösen ha ennyire személyközpontú, mint a szlovák, magának a kormánykoalíciónak, és az egyes pártoknak is aláássa a hitelességét. De van-e negatív hatása az ország gazdaságára is?

A gazdaságot 2020-ban és 21-ben is a koronavírus-válság határozta meg, 2022-ben viszont már az orosz–ukrán háború állítja kihívások elé a gazdaságpolitikát. A 2021 tavaszi és a jelenlegi kormányválság is úgy robbant ki, hogy a krízist eltérő módon kezelte volna Igor Matovič és Richard Sulík, illetve a kormány többi része. Az emiatti konfliktust súlyosbította Matovič és Sulík személyes konfliktusa, ez fordult kormányválságba.

Vagyis a kormányválság legalább részben egy külső kihívás – ezúttal az orosz–ukrán háború – okozta válsághelyzet eredménye. A kérdés pedig az, hogy ezen külső válsághelyzet okozta eredményeket elmélyíti-e maga a kormányválság.

Cikkünkből kiderül:

  • szükségszerűen káros-e a kormányválság a gazdaságra,
  • hogyan tekintenek a külföldi befektetők a kormányválságra,
  • és milyen kockázatot lát benne az egyik legnagyobb hitelminősítő.

Nem feltétlenül jár gazdasági hatásokkal egy kormányválság

Több európai országban is gyakoriak a kormányválságok, elég csak Hollandiára, Olaszországra vagy Bulgáriára gondolni. Hollandia az EU gazdagabb országai közé tartozik, és a gazdasága kiválóan működik a gyakori kormányválságok ellenére is. Olaszország vagy Bulgária esetében sem bénítja meg vagy károsítja alapvetően a gazdaság teljesítményét a gyakori kormányválság, persze ha szélsőségesen sokáig húzódik, az aláássa a befektetői bizalmat.

Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági és Vállalkozástudományi karának dékánja szerint bár a helyzet törékeny az energiaárak és az esetleges földgázhiány miatt, Szlovákia gazdaságára sincs egyelőre negatív hatással a kormányválság.

A következő időszakot azonban Dudás is kockázatosnak látja: ha az SaS kilépése után kisebbségi kormányzás jön, sokkal nehezebb lesz elfogadtatni az energia-kompenzációhoz szükséges javaslatokat vagy általában a gazdaságot érintő törvényeket.

Minden párt beterjesztette a kedvenc gazdaságpolitikai tervezeteit tekintet nélkül arra, hogy van-e ezekre költségvetési forrás. Kérdéses az is, hogy a kormány át tudja-e vinni majd a költségvetést a parlamenten, sorolja Dudás a kockázatokat.

A felújítási alap felhasználásának is mérföldkövei vannak, amikhez törvényeket kell átültetni a parlamentben. Ez is veszélybe került, bár az SaS megígérte, hogy a szükséges törvényeket kívülről támogatni fogják, emlékeztet rá Dudás.

Nagy tehát a bizonytalanság, hiszen egyelőre nem tudni,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Kormányválság

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak