Napunk

Napunk newsfilter: Azt várta, vége lesz ma a válságnak? A java csak most jön

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. A válság útvesztőjében. 2. Magyar embert ne kösse a szerződés.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A válság útvesztőjében 

Dick Laurent meghalt. Így kezdődik és végződik David Lynch klasszikusa, a Lost Highway. Ha már a napokban egy végtelenül lelassított filmhez hasonlítottuk a koalíciós válság nyári kiadását, stílszerű egy filmes hasonlattal reagálni a felgyorsult végjátékra is.

Lynchnél bonyolult útvesztőkön, identitásváltozatokon jutunk vissza az időben a kezdethez, hogy már ne legyen minden ugyanaz. A szlovák koalíciós válságban lényegében ez történt. Dick Laurent nem más, mint Igor Matovič, aki ha nem is valójában, de politikailag hamarosan meghal. S ezt már a film elején tudtuk. Azonban ez egy hurok, loop, és majd újra elkezdődik a film, ami már nem lesz ugyanaz.

Kék bársony. Mikor már minden arra mutatott, hogy szétesik a négyes koalíció, mert Matovič nem hajlandó lemondani, mégiscsak nyílt egy ravasz lehetőség a folytatásra. Eduard Hegerék egy tízpontos javaslattal érkeztek a kormányülésre. Szerintük az SaS-nek nem kellett volna semmi mást csinálni, mint ezt elfogadni, és a pénzügyminiszter lemond, persze együtt Richard Sulíkkal.

A tíz pont között olyan is szerepelt, amit az utóbbi napok törvényjavaslat-dömpingje során az SaS-es képviselők is beadtak, mint például a gáztranszfer vagy az alkohol magasabb adója. Ez volt az a bársonycsomagolás, aminek a tartalma már sokkal horzsolóbb volt.

Hiszen egy újabb nagy csomagot jelent a kiadási oldalon a nyugdíjasok megsegítése és a rezsicsökkentés, több száz millió euró értékben. Ez pont az a fajta megoldás, amelyik eddig soha nem nyerte el Sulíkék bizalmát. Nem beszélve a költségvetési felelősségről szóló törvény módosításáról.

Veszett a világ. Pénzügyminiszterünk a pálmafák alól, nyaralásából pattintotta a koalíció elé a véleményét. A miheztartás végett. Miközben párttársai azt próbálják kommunikálni, hogy Sulík veszi félvállról Szlovákia sorsát.

„Ez egy teniszcipő. Ez jelképezi az egyéniségemet és a személyes szabadságomba vetett hitemet” – mondhatná Matovič egy újabb Lynch-film főszereplőjével, Sailor Ripley-vel.

Sulíknak az utolsó pillanatban válaszoltak az ultimátumára egy ultimátummal – amire nem születhetett azonnali válasz, megint csak nem lesz vége, tolódik minden hétfőig.

No de kit érdekel az ország?

Az elefántember. Hogy Matovič politikai halott-e, az azon múlik, mit sikerül kiradírozni az elmúlt időszak eseményeiből a választók tudatában. Lényegében azzal a dilemmával szembesül, mint Lynchnek ebben a filmjében John Merrick: „Én nem állat vagyok. Emberi személy vagyok. Én egy férfi vagyok!”

A gyerekek, nyugdíjasok támogatásával, a rezsicsökkentéssel nagyot lépett a populista úton. Mindemellett az igazságszolgáltatás területén elért sikereket nem nagyon lehet megkérdőjelezni.

De vajon mindez el tudja-e homályosítani a kudarcait, például a pandémia kezelését vagy azt, hogy egy agyonnyert választás után lemondásra kényszerítették kormányfőként, és pártja, valamint az ő támogatottsága, a belé vetett bizalom alig látszik? Hogy az emberek nagy részében a káosz és a szorongás érzését váltja ki minden szereplése? S vajon meg tud majd birkózni a populista harctéren jelen lévő meglehetősen nagy konkurenciával?

Dick Laurent meghalt.


2.  Magyar embert ne kösse a szerződés

A Híd- és Összefogás-platform nagy valószínűséggel a Szövetség Döntőbizottságához fordul, mert nem tartják legitimnek azt a folyamatot, mely során Berényi József lett a párt megyeelnökjelöltje Nagyszombat megyében.

Szövevényes játszmák előzték meg a jelöltállítást, aki még mindig a politika tisztaságában szeretne hinni, jobb, ha kisujját eltartva elfordítja tekintetét. Amin érdemes elgondolkodni az események kapcsán, az a szabályokhoz, törvényekhez, egyezségekhez való viszony.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak