Napunk

Mózes Szabolcs: Forró Krisztián nem tudott kimászni Berényi mellényzsebéből

Mózes Szabolcs. Fotó - Szövetség
Mózes Szabolcs. Fotó – Szövetség

Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, Forró Krisztián önálló véleményt is meg tud formálni, de a mostani eset bizonyította, hogy nem, mondja interjúnkban Mózes Szabolcs.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szövetség Híd-platformja mellett az Összefogás-platform sem ért egyet azzal, hogy Forró Krisztián pártelnök Berényi Józsefet, az MKP-platform elnökét jelölte Nagyszombat megye élére. Mózes Szabolcs alelnököt, az Összefogás korábbi elnökét kérdeztük az ügyről.

Meglepte önt, hogy Forró Krisztián tegnap bejelentette Berényi József jelölését?

Sajnos annyira nem lepett meg. Annak ellenére sem, hogy hétfőn világosan elmondtuk az elnökségen, mivel fog ez járni és miért nem legitim ez a döntés. Sőt, ezt már hetekkel ezelőtt elmondtuk. Én kedd délelőtt is felhívtam ezzel kapcsolatban Forró Krisztiánt. Végül viszont már annyira nem lepett meg.

Mit gondol, miért ment szembe Forró Krisztián két platform álláspontjával is?

Nemcsak a két platform álláspontjával, hanem az alapszabállyal is, és ez a nagyobb probléma. Egy vezetőtől, mindegy, hogy egy pártot, egy céget vagy egy országot irányít, minimálisan az elvárható, hogy azokat a szabályokat betartsa, amelyek alapján az általa vezetett szervezet működik. Csak így tudja őket betartatni másokkal is. Az is probléma persze, hogy a két másik platform véleményével is szembement, hiszen ez egy pártszövetség, amely akkor tud működni, ha mindenki véleményét meghallgatják, és kompromisszumos úton születnek a döntések. A minimum viszont, hogy legitim és többségi döntések szülessenek. Itt pedig ilyen nem született.

Mit szól Forró Krisztiánnak ahhoz a mondatához, hogy aki megkérdőjelezi Berényi József jelölését, az nem a magyar közösség sikerében érdekelt?

Ez egyértelműen a felelősség másokra való áthárítása. Hogyan lehet egyenlőségjelet tenni Berényi személyes ambíciói és a magyar közösség közé? Ilyen szövegekkel legfeljebb megsérteni lehet a magyar választókat. Ő meghozott egy hibás döntést, és utólag megpróbálja áthárítani a felelősséget. Világosan elmondtuk, hogy ha ezt aláírja, a felelősség az övé.

Mózes Szabolcs. Fotó – Szövetség

Sólymos László azt mondta, a Híd-platform számára Berényi József nem legitim jelölt. Az Összefogás-platform is így látja?

Nem az a fontos, hogy gondolom én vagy az Összefogás-platform, hanem hogy a szabályok szerint történt-e a jelölés, az pedig teljesen egyértelmű, hogy nem aszerint történt – ezt az elnökségi ülésen is kijelentettük. Ez kiolvasható az alapszabályból. Ez az egész viszont túlmutat Berényi jelöltségén és azon, hogy megyeelnökjelölt szeretne lenne úgy is, hogy tudja, a többi szereplő szerint nem megfelelő erre a pozícióra. Ez a párt belső működéséről is szól – arról, betartjuk-e a szabályokat és az egyezségeket, vagy pedig egy klikk az ötven százalékán keresztül leblokkolja a döntéshozatalt, a legvégén pedig a pártelnökkel aláíratnak bármit. Így nem működhet a párt.

Nem probléma az, hogy megint a nyilvánosság előtt zajlanak ezek a belső viták?

Biztos, hogy probléma. Nem jó, hogy így kerülünk bele a hírekbe, ez viszont Berényi obstrukcióinak és Forró Krisztián döntésének a velejárója. Annak örülnék, ha akkor hallanának rólunk az emberek, amikor Dél-Szlovákia gondjainak a megoldásával kapcsolatos véleményeket kell megfogalmazni.

Az Összefogás-platform milyen lépéseket tervez jelenleg ebben az ügyben?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Mózes Szabolcs

Nagyszombat megye

Sólymos László

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak