Napunk

Sólymos László: Berényi számunkra nem legitim jelölt

Sólymos László. Fotó - N/Vladimír Šimíček
Sólymos László. Fotó – N/Vladimír Šimíček

A Szövetség Országos Tanácsának elnöke azt mondja, Forró Krisztián tudta, hogy elveszti a Híd-platform bizalmát, ha jóváhagyja Berényi József megyeelnök-jelöltségét.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke kedden bejelentette, hogy Berényi József lesz a párt jelöltje Nagyszombat megye élére – ezzel a döntéssel azonban a Híd és az Összefogás platformjai nem értenek egyet. Sólymos Lászlót, a párt Országos Tanácsának elnökét, a Híd korábbi elnökét kérdeztük.

Beszélt Forró Krisztiánnal azóta, hogy tegnap bejelentette Berényi József jelöltségét?

Nem beszéltem vele azóta. Egyértelmű, hogy amit tett, miért tette. Tudta, hogy ha ezt meglépi, elveszti a bizalmunkat, ő mégis meglépte, előtérbe helyezve Berényi érdekeit a Szövetség érdekeivel szemben.

Hogyan fognak erre reagálni?

Le fogunk ülni és beszélni fogunk róla, hogyan reagáljunk. Egy dolog biztos: miután nagy nehezen sikerült összehozni ezt a pártot, és egy galántai klikk miatt nem lesz sikeres, az az ő felelősségük – Berényi és Forró felelőssége.

Azt tehát kizártnak tartja, hogy elfogadják Berényi jelöltségét?

Számunkra Berényi nem legitim jelöltje a Szövetségnek.

Felmerült, hogy a párt Döntőbizottságához fordulhat a két elégedetlen platform, a Hídé és az Összefogásé.

Ezt nagy valószínűséggel meg fogjuk lépni. Még fogunk róla beszélni, hogyan csináljuk. Több jogásszal konzultáltunk, és mindenki azt mondta, hogy ez az elnök részéről egyértelmű visszaélés, hiszen az alapszabályban semmilyen fogódzója nincs, ami alapján így dönthetett volna.

Kezdeményezni fogják Forró leváltását?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Nagyszombat megye

Sólymos László

Szövetség

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)