Napunk

Napunk newsfilter: Berényit nem engedték be az ajtón, bemászott az ablakon

Fotó - Forró Krisztián Facebook-oldala
Fotó – Forró Krisztián Facebook-oldala

1. Árokbetemetés helyett Mariana-árok a Szövetségben. 2. Három, kettő, egy… tényleg vége a koalíciónak?

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Árokbetemetés helyett Mariana-árok a Szövetségben

A Szövetségben azt hangoztatták, hogy az őszi megyei és önkormányzati választások ugródeszkát jelentenek a párt életében, hiszen először mérettetnek meg választáson. Az elképzelt felfelé rugaszkodás helyett koppanás is lehet a vége: a Nagyszombat megyében bemutatott jelöltállítási folyamat az árulás, a bosszú, a letaszítás, a kiszorítás stb. elemeit fölvonultató királydrámává sűrűsödött össze: ahol valaki hatalmat nyer, ott valaki hatalmat veszít. Az előzményeket és a kontextust Finta Márk kollégánk külön cikkben taglalta.

Jelen állás szerint szövetség nincs, viszont van megyeelnök-jelöltje a Szövetség pártnak Nagyszombat megyében.

Berényi József jelölését Forró Krisztián, a párt elnöke jelentette be egy olyan sajtótájékoztatón, amelyet az unalmasabb, a feledés fátylába vont szlovákiai magyar sajtótájékoztatók mellett az emlékezetesebbek között jegyez majd fel az ebből – politológia szakon – szakdolgozatát író fiatal szlovákiai magyar egyetemista.

(Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, és Sólymos László, a párt Országos Tanácsának elnöke felszólította Forró Krisztiánt, hogy ne hagyja jóvá Berényi jelölését, mert sem a kerületi tanács, sem az országos elnökség nem hagyta azt jóvá.)

Az még nem látszik élesen, hogy a vérben tocsogó királydráma melyik választói szegmenst próbálja megcélozni, de egészen párját ritkító (sic!) megoldás az együttműködést, összefogást, szövetséget – az egyik legtöbbször citált célt, az „árokbetemetést” se hagyjuk ki – hirdető Szövetségtől, hogy sikerült pont az ellenkezőjét megvalósítania annak, amit a felsorolt címkék mantrázásával közvetíteni igyekszik.

Ha lenne márkaépítés a pártban, akkor ezért nem járna dicséret. Ahogy Forró Krisztián pártelnöknek sem, aki az ilyen mondatokkal: „Mindenki, aki megkérdőjelezi a jelölést, nem a magyar közösség sikerében érdekelt” – nem igazán tudja a bizonytalan vagy a fiatal szavazókat az urnák gravitációs mezejébe bevonzani. Ráadásul ebben a mondatban olyan politikai vezetők visszhangja hallatszik, mint Lenin, Rákosi Mátyás, Kádár János és Orbán Viktor. Tökéletesen alkalmas a megosztásra.

A Nagyszombat megyében zajló csatározást nem lehet régiós, lokális konfliktusként kezelni, hiszen ezen a szimbolikus csatatéren a párt vezetői estek egymásnak. Képzeljük el a távoli településeken a Szövetség színeiben induló jelölteket, amint az összefogás jegyében kampányolnak. A pártvezetés viszályai csak rontják az esélyeiket. Az elmúlt napokban bemutatott hátba szúrós taktikával a párt vezetői vetnek gátat a jelöltjeik sikeres szereplésének.


2. Három, kettő, egy… tényleg vége a koalíciónak?

Igor Matovič fejébe szinte lehetetlenség belelátni. Nem tudhatjuk azt sem, mire gondolt akkor, amikor tegnap este arra kérte Ivan Korčok külügyminisztert, hogy az SaS kilépése után is maradjon a kormányban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Ivan Korčok

Napunk newsfilter

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak