Napunk

Nehéz napok krónikája: Berényit indítja a Szövetség Nagyszombat megyében, de megeshet, hogy ebbe belerokkan a párt

Berényi József. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Berényi József. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Berényi József, az MKP-platform elnöke lesz a Szövetség megyeelnök-jelöltje Nagyszombat megyében – annak ellenére, hogy a Szövetség elődpártjai közül két párt sem támogatja. A jelöltállítási folyamat politikai intrikákba, obstrukciókba és erőpolitizálásba fulladt, s ennek a párt jövőjére nézve is komoly következményei lehetnek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A jelöltállítással kapcsolatos problémák már hónapok óta terhelik a Szövetség imidzsét – hiszen hiába a nyilatkozatok az egységes politika szükségességéről és a részsikerekről, Nagyszombatban, az együttműködés kirakatmegyéjében a párt vezetői csattantak össze egymással – épp azok, akiknek a leginkább kellene képviselniük az egységet.

Bár a Szövetség június végéig szerette volna lezárni a megyei és az önkormányzati választások jelöltállítási folyamatát, ez közel sem sikerült. Olyannyira nem, hogy a Nagyszombat megyei elnökjelölt neve csak a jelöltállítás utolsó lehetséges napján, augusztus 30-án vált ismertté. A jelölt Berényi József lesz, ám megeshet, hogy ebbe a jelölésbe belerokkan az egyébként is törékeny Szövetség.

Mégpedig azért, mert Berényi egyedül a párt galántai járási konferenciájának jelölésével bír, a Dunaszerdahelyi járásban és a Nagyszombat megyei tanácsban nem hagyták jóvá a jelölését. Forró Krisztián, a párt elnöke pedig annak ellenére írta alá Berényi jelölését, hogy a Híd és az Összefogás-platform sem ért egyet vele. A Szövetség összefogásos alelnöke, Mózes Szabolcs, és a párt Országos Tanácsának Híd-platformos elnöke, Sólymos László sajtóközleményben vádolta meg azzal Forrót, hogy túllépi a hatáskörét. A Szövetség elnöke azonban azt mondja: aki megkérdőjelezi Berényi jelölését, az nem a magyar közösség sikerében érdekelt.

Egy kis kronológia

Vegyük hát sorra a Nagyszombat megyei pártháború állomásait. Az első nevek azzal kapcsolatban, ki lehet a Szövetség közös jelöltje, idén áprilisban merültek fel a háttérbeszélgetésekben és a nyilvános sajtótérben is. Berényi József neve volt az első, hiszen 2013-ban és 2017-ben is indult, s bár a győzelemtől távol volt, a megyei alelnöki posztot politikai megegyezés révén meg tudta szerezni – ez szervesen összefügg azzal, hogy az MKP frakciója döntő erőt képviselt a megyei testületben, így Berényi személye megkerülhetetlenné vált.

Az MKP volt elnöke politikai veteránként óriási befolyással bírt a pártjában, nem véletlen, hogy a Szövetségben a platformelnöki posztot is megszerezte. Berényi ugyanakkor nagyon óvatosan nyilatkozott azzal kapcsolatban, elindul-e. A Napunknak több szövetséges politikus is azt mondta háttérbeszélgetéseken, hogy a platformelnök nyilvánosan azt kommunikálta, hogy nem tervez indulni – ám közben állítólag aktívan kereste a támogatást a járásokban.

Szintén áprilisban merült fel másik két név: őket Rigó Konrád dobta be a közösbe a Napunknak adott interjújában. A Híd-platform elnöke szerint Forró Krisztiánnak galántaiként, Mózes Szabolcsnak pedig somorjaiként esélye lehetett volna arra, hogy a Szövetség megyeelnöki ambícióit is megjelenítsék. Ezzel a kijelentésével Rigó megfogalmazta azt is, amit a későbbiekben sok szövetséges politikustól hallani lehetett informális beszélgetéseken: nevezetesen, hogy Berényi konfliktusos jelöltnek számít a szemükben a párton kívül és belül is.

Májusban aztán még határozottabban körvonalazódni kezdett, hogy Berényinek szándékában áll indulni. Ekkor már ő maga is elismerte, hogy nem zárja ki a dolgot, ám a Napunknak úgy fogalmazott, erről még korai beszélni, mert nem javasolta még őt sem a Galántai, sem a Dunaszerdahelyi járás.

Ekkor már forrtak az indulatok a pártban az önkormányzati és megyei választások miatt, hiszen az Összefogás és a Híd egyre nyilvánvalóbban tudatta, hogy Berényit problémásnak tartják, és azzal vádolták, hogy az MKP-platform elnöke játszmázik a jelöltállítási folyamatokkal kapcsolatban.

Berényi ennek ellenére is azt mondta a Napunknak: ha javasolni fogják őt, kerületi szinten csak formalitás lesz a jelölése. S amennyiben nem lesz többsége a járásokban, nem fogja erőltetni az indulást.

Júniusban az történt, ami várható volt: a Szövetség Galántai járási konferenciája Berényi Józsefet, a járási szervezet ideiglenes elnökét jelölte megyefőnök-jelöltnek. Berényi számára a járás hazai pályának számít, ám információink szerint nem csak ez segítette hozzá őt a jelöléshez. A szintén járásbeli Forró Krisztián ugyanis nem erőltette a saját indulását, s végeredményben megegyezés született Berényiről a többi platformmal is. Ekkor már mindenki a Dunaszerdahelyi járásra várt a pártban, ám itt továbbra sem sikerült csiszolni az éleket.

Eljött a július, és vele az egyre sürgetőbb igény a megegyezésre a Dunaszerdahelyi járásban – a hónap közepére aztán végül sikerült összehívni a járási konferenciát. Itt azonban kitört a politikai káosz. Időközben ugyanis Mózes Szabolcs neve is a kalapba került, és úgy volt, hogy a 78 tagú konferencia mindkettejükről szavaz. Végül kiderült, hogy Berényi neve valahogy kikerült a kalapból, annak ellenére, hogy a Szövetség járási elnöke, Fenes Iván korábban a Napunknak azt mondta, az MKP-platform ragaszkodni fog Berényi jelöléséhez.

A csavar a történetben az volt, hogy Mózes Szabolcsot, a Szövetség összefogásos alelnökét szűken ugyan, de nem támogatta a konferencia többsége – a háttérinformációk szerint ez egy felrúgott egyezségnek volt köszönhető. A Dunaszerdahelyi járás így nem állított jelöltet – a patthelyzet pedig Berényi Józsefnek kedvezett, hiszen a járási jelöltállítási folyamatból kizárólag az ő neve került be a kerületi kalapba.

Aztán eljött július vége, majd az augusztus is eltelt. A megyei tanács ülésére pedig – melyen Berényi szerint csak formalitás lett volna a jelölése megerősítése – csak nem akart sor kerülni. Ekkor már egyre nyilvánvalóbb volt, hogy Berényi megyei szintű megerősítése minimum problémás lehet. Az események menete pedig arra utal, hogy végül ez vezetett ahhoz a kurta-furcsa tanácsüléshez, melyre az utolsó lehetséges időpontban, egy nappal a jelöltállítás lezárása előtt került sor, augusztus 29-én, délelőtt.

A tanácsülés, ami volt, de mégsem volt

A tanácsülésen történtek jól jelzik, milyen politikai kiszorítósdi zajlik ezeken a szinteken, melyekről az átlagválasztó nem tud – pedig ezek a hatalmi játékok mutatják meg azt, hogyan is csiszolódik össze az egyébként állandóan az egységét hangoztató párt, és mi zajlik a gépezet motorházteteje alatt.

Rigó Konrád, a Híd-platform vezetője szerint ők már augusztus elejétől jelezték, hogy a kerületi tanácsot ideje lenne megszervezni, hiszen „fel kell készülni arra, mi van akkor, ha Berényi József nem megy át”.  Ennek ellenére Rigó szerint az MKP folyamatosan akadályozta, hogy összeüljön a tanács.

Végül augusztus 29-én hívta össze a kerületi tanács alakuló ülését Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester, a Szövetség megyei frakcióvezetője. Pár perc után azonban véget is ért az egész: Hájos beterjesztette a programot, majd állítólag Berényi József szünetet kért, és mire a tárgyalópartnerek visszaértek az asztalhoz, az MKP-platform jelezte, nem fogja megszavazni a napirendet.

Az MKP-platform hivatalos indoka az volt, hogy a tanácsban nem volt arányos a két járás képviselete: a Galántai járásból ugyanis szerintük négy tagnak kellett volna helyet foglalnia az asztalnál, ám csak ketten voltak, a többiek a Dunaszerdahelyi járásból származtak. A párt alapszabályában ugyan csak a tagok platformok szerinti elosztásáról esik szó, a területi elvről nem, ám Hájos Zoltán szerint ez legitim ok volt arra, hogy az MKP-platform lefújja a tanács ülését.

„Az MKP-platform részéről végig azok a tagok voltak a megyei tanács tagjai, akiket a járási platform jóváhagyott” – mondta Hájos a Napunknak azzal, hogy a másik két pártnál ez nem így volt, mindig másnak kellett küldenie a meghívót. Hozzátette emellett, hogy ő már a júliusi konferencia után össze akarta hívni a megyei tanácsot, ám erre a másik két platformnál nem volt fogadókészség.

Végül augusztus 26-át tűzték ki céldátumnak – majd ez 29-re módosult, és Hájos számára akkor derült ki, hogy a másik két platform részéről egész más emberek jöttek a tanács ülésére, mint akikről először szó volt. A megyei frakcióvezető szerint kollégái kreatívan értelmezik az alapszabályt – szavai arra utalnak, hogy a Híd és az Összefogás politikai játékot űzött, valószínűleg azért, hogy keresztbe tegyenek Berényi jelölésének.

A másik két platform képviselői szerint azonban nincs szó politikai játékról. Mózes Szabolcs, a Szövetség összefogásos alelnöke szerint pedig a kifogás abszurd, a platformoknak autonómiájuk van annak kapcsán, kit jelölnek a megyei tanácsba, nincs területi elvárás – a Napunknak azt mondta, ennek már csak azért sem lenne értelme, mert Nyitra megyében öt járás van, az Összefogásnak pedig csak két tagja a megyei tanácsban, így logikusan három járásból ők nem is állíthatnának jelöltet. A Napunk úgy tudja, hogy ezt a „területi kvótát” egyébként más megyékben sem tartották be maradéktalanul – ilyen például Nyitra megye.

Arra az érvre, hogy Berényi volt az egyetlen jelölt, azt mondta, hogy ez egyáltalán nem számít – hiszen a jelölési folyamat magában foglalja a megyei tanács jóváhagyását is az alapszabály szerint.

Berényi jelölésének megyei szintű jóváhagyása pedig elmaradt. A szabályok szerint így tehát Nagyszombat megye szövetséges jelölt nélkül maradt volna – ám a kudarcba fulladt megyei tanács után összehívták a párt elnökségét egy online ülésre – és újra minden máshogy volt.

A veszekedésbe fulladó elnökségi ülés

Az elnökségi ülés információink szerint vészhelyzet-üzemmódban zajlott, és két tábor feszült egymásnak. A dühös kiszólásoktól és személyeskedéstől sem mentes, három órán át húzódó tárgyaláson azt próbálták meg eldönteni a felek, mi legyen Berényivel. Az egyik fél, az MKP-platform azzal érvelt, hogy Berényi az egyetlen politikus, aki egy járási szervezettől jelölést kapott, így neki jár az elnökjelölti poszt, melyet Forró Krisztián szövetségi elnök hagyhat jóvá az aláírásával.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Mózes Szabolcs

Nagyszombat megye

Rigó Konrád

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak