Napunk

Mire számítson idén télen az, aki gázzal, árammal vagy fával fűt

Kondenzációs gázkazán. Fotó - Viessmann
Kondenzációs gázkazán. Fotó – Viessmann

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A Szlovák Gázművek elemzése szerint a mai árak mellett a földgázzal való fűtés a legelőnyösebb.
  • Ezt követik a pelletek, a hőtárolós fűtés és végül a közvetlen fűtésű hőszivattyú.
  • Amennyiben a kormány betartja az olcsóbb áramról tett ígéretét, a háztartások legalább ideiglenesen áttérhetnének az árammal való fűtésre. Azok is spórolhatnak, akik gázzal fűtenek, ha kicserélik a kazánt.

Közeleg a tél és drágulnak a  fűtőanyagok, amelyekkel a háztartásokat fűtik. A háztartásokat főleg annak függvényében érinti az árak növekedése, hogy milyen tüzelőanyagot használnak, mivel az egyes árak között már most nagy különbség van. Mégha az áram a tőzsdén rekordokat dönt is, az elektromos energiával való fűtés nem biztos, hogy a legdrágább lesz az idei télen.

Köszönhetően a Szlovák Villamosművek ársapkáinak, amiknek bevezetését Richard Sulík gazdasági miniszter megígérte. Van azonban egy korlátozás – a 61 euró/MWh változatlan árat csak azok háztartások fizetnék, akik nem lépik túl a 4 MWh-s fogyasztást. Minden, e határ feletti fogyasztásért piaci árat számláznak.

A piacon a gáz dönti meg a legnagyobb rekordokat, mivel Európa attól fél, hogy hiány lesz belőle télen. A miniszter ezt illetően is bejelentett olyan intézkedéseket, amelyek a januári áremelkedést jelentősen visszafognák a háztartások számára – ezekről azonban jelenleg csak nagyon keveset tudunk.

A drágulás a legolcsóbb fűtési alternatívát, a fát is érintette. Az árakat a növekvő kereslet nyomja fel, mivel az emberek szeretnének raktározni belőle. Azoknak a házaknak a tulajdonosai, akik eddig árammal fűtöttek, most szilárd tüzelőanyaggal működő kazánokat keresnek. Mások pedig a hőszivattyúba fektetnek, melynek ugyan nem magas a fenntartási költsége, maga a berendezés több mint 10 ezer euróba is kerülhet.

Vladimír Balaj, a Magna Energia szolgáltató energetikai auditora figyelmeztet, hogy a családi házak fűtési rendszereinek cseréje nem éppen egyszerű, és nem lehet egyik napról a másikra véghezvinni.

Ebből a cikkből megtudhatják, mi vár önökre, és hogyan lehet enyhíteni a jelentős drágulást.

Ha gázzal fűt

A háztartások idén körülbelül 43 eurót fizetnek egy MWh-ért, amiből az árucikk átlagos ára 20 euróra növekedett a piacon, a fennmaradó rész pedig az egyéb díjak és az általános forgalmi adó. Mivel azonban a piaci árak az elmúlt hónapokban rekordokat döntenek, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) már kiszámolta, hogy a szabályzott árakat fizető ügyfelek 2023-ban minimálisan 170%-os drágulással számolhatnak.

Az ÚRSO számításai szerint a fűtésre és vízmelegítésre használt gázfogyasztás évente feltehetőleg 28 MWh-ba jön ki. Egy átlagos családi ház költségei ezért valószínűleg az új évtől 1200 euróról több mint 3000 euróra ugranak majd. Az áramfogyasztással együtt egy átlagos háztartás 2023-ban körülbelül 4700 eurót fog fizetni, ami havi 240 euróval több a jelenleginél.

Ezen az állam azon intézkedése segíthetne, melynek keretén belül néhány szolgáltatóval együttműködve olcsóbb szerződéseket készül kitárgyalni. Az SPP, a VSE és valószínűleg a ZSE is három-négyéves kötelezettségvállalású szerződéseket fog kínálni. Sulík júniusban azt ígérte, hogy az éves szerződésnél a fogyasztó számára 66 euró/MWh-ra növekszik a gáz ára, ami 59%-os növekedést tesz ki.

Egy négyéves szerződés előnyösebben jönne ki. Az ár az első évben Sulík szerint a negyedével emelkedne – 43 euró/MWh-ról 57 euróra (beleértve a szállítást, az elosztást és az áfát). A szerződés második és harmadik évében az árnak csak 12%-kal kellene emelkednie, a Sulík által számolt infláció függvényében. A négyéves szerződési időszak végén az inflációnak 6%-ra kellene csökkennie, és ehhez kellene igazodnia az ár növekedésének is.

Ezek az árak enyhíthetnék a költségek drámai növekedését a családi házak gázzal való fűtését illetően. A szolgáltatók azonban egyelőre nem kínálják ezeket a szerződéseket, mégha arról is volt szó, hogy a háztartások már augusztustól jelentkezhetnek.

Ennek az az akadálya, hogy a gázt a jövő év első negyedévében a jelenlegi rekordárakon kellene vásárolniuk a kereskedőknek. Sulík ezért erre az időszakra az olcsóbb, a Dolní Bojanovice-i stratégiai tárolóból származó gázt szeretné felhasználni. Egy ilyen lépést azonban a kormánynak is jóvá kell hagynia.

Ha árammal fűt

Az árammal való fűtés a Szlovák Gázművek szerint a gázhoz és a fához viszonyítva a legdrágább. Elemzésük szerint az évi üzemeltetési költségek, amely a jelenlegi szabályozott árakból indul ki, kétszer nagyobb, mint a gáznál.

Ezek a számok azonban jövőre már nem lesznek érvényesek, hiszen a gáz drágulni fog a háztartások számára is. Ezzel együtt itt van még az olcsóbb áram lehetősége is, amelyről a kormány a Szlovák Villamosművekkel egyezett meg.

A legutolsó információk szerint a 61 euró/MWh ársapkás árnak a négy MWh-s fogyasztásig kell érvényesnek lennie. Minden, ami ezt a határt túllépi, már magasabb árakon számlázzák. Az ÚRSO előrejelzései szerint az új évben az árak átlagosan 130%-ot fognak növekedni. Az ÚRSO úgy véli, hogy amennyiben a vízmelegítésre és fűtésre felhasznált áram évi 6,4 MWh-t tesz ki, a Szlovák Villamosművek kedvezménye jelentősen segítene a háztartásokon.

Míg a kormány Sulíkkal nyugtatgatja a lakosságot, hogy az energiaárakat illető ársapkás megegyezés érvényben van, a végső, írott szerződést még nem hagyta jóvá az Európai Bizottság. Sulík úgy véli, erre novemberben kerülhet sor.

Ha fával fűt

A fával való fűtésnek Szlovákiában nagy hagyománya van, és már régóta a legolcsóbb tüzelőanyagnak számít. Most azonban a biomassza is drágult, tekintettel arra, hogy a háború és az energiaválság miatt magasabb iránta a kereslet, az emberek fel szeretnék halmozni az olcsó tüzelőanyagot. Még azon háztartások is, amelyek telente csak alkalomadtán fűtenek fával, most sokkal nagyobb tartalékot halmoznának fel, hogy spórolhassanak az áramon és a gázon.

A Statisztikai Hivatal szerint a szilárd tüzelőanyagok (ide tartozik a szén is) egy év alatt 22%-kal drágultak. Az Állami Erdészet igyekszik a háztartások számára a drágulást enyhíteni, ennek ellenére egy köbméternyi, legjobban tüzelhető kemény lomblevelű tűzifa ára a Kárpátok térségben egy fél év alatt 50 euróról 57-re drágult. Ugyanebben a térségben a puha lomblevelű tűzifa óriásit drágult – 24 euróról 40 euróra.

Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy stagnálás vagy árcsökkenés várható. Éppen ellenkezőleg, nagy valószínűséggel az árak növekedni fognak az elkövetkezendő hónapokban is, ezért nem éri meg a vásárlást őszre hagyni. A közelgő fűtési szezonnal a drágulás csak növekedni fog.

Hogyan spórolhat

Azok a családi házak, amelyeket árammal fűtenek, legtöbbször nincsenek rákötve a központi gázvezetékre. Tehát amennyiben alternatívát keresnek, tulajdonosaik fontolóra vehetik a fára való átállást. Ehhez viszont minimum a kazánt kell kicserélniük.

A kazán ára általában a hatékonyságával arányosan növekszik. Különbség van ugyanis aközött,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Földgáz

Fűtés

Spórolás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak